„Обикновен фашизъм”, издание 2014-а

30.07.2014 /19:39 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В салон „Журналист” в СБЖ се състоя прожекция на документалната лента на един от най-известните руски телевизионни журналисти-документалисти Андрей Караулов „Обикновен фашизъм”, посветен на събитията в Украйна през тази пролет.

„Много е тъжно, че през ХХІ в. говорим за такива страшни неща като тези, които се стават в Украйна, страна близо до България, каза преди прожекцията и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова. Филмът започна с обръщение към зрителите, направено от автора на филма Андрей Караулов, който помоли ако има деца и бременни жени пред екраните, да не гледат „Обикновен фашизъм”. „Дълги години съм бил журналист, но не съм бил свидетел на такива масови разстрели, които се извършват в Украйна – продължи своя монолог Караулов. – Ние, журналистите, отговаряме за всяка наша дума и в моя филм всичко е документирано с факти.”

Авторът умишлено е избрал аналогията със заглавието на култовия филм на Михаил Ром „Обикновен фашизъм”, защото и днес, за голямо съжаление, се появяват идеите на чумата на ХХ век. В лентата на телевизионния журналист известни историци, депутати от Радата, участници в събитията разказват за жестокостта, която се е събудила в душите на много украинци, за жертвите и безследно изчезналите.

За това как застават брат срещу брата в една жестока битка на живот и смърт. 78-годишният пенсионер от Мариупол Игор Лютиков споделя с огромна мъка за многото избити и ранени по време на сраженията в града и в Славянск през април.

За жестокостите в Одеса пред камерата говори журналистката от морския град Татяна Иванова, която едва оцелява в кървавия ад в Дома на профсъюзите. Тя никога няма да забрави как атакувалите сградата бандеровци са изхвърляли през прозорците невинни жени и старци.

За безследно изчезнали, ранени и убити невинни демонстранти от движението „Киев – чист град” говори един от неговите членове. Той сподели, че в сблъсъците между тях и майдановците и от двете страни е имало много жертви. А докторът на техническите науки Сергей Филатов определя случилото се в Одеса като безумие.
 

Използвайки документални аналогии от сражения в Украйна с фашистките войски на Хитлер по време на Великата отечествена война и събитията по-късно по времето на Хрушчов, Андрей Караулов подчертава в лентата си, че няма нищо по-страшно от това да се избиват невинни хора. Той припомня как през 2011 г. големият поет Евгений Евтушенко по време на гостуването си в Киев рецитира стихове срещу фашистките злодеяния, които му костват днес да не е желан в Украйна. Почти всички участници в документалния филм „Обикновен фашизъм” предупреждават, че бандеровци все повече увеличават своя брой, а това е потенциална опасност за страната и води до възраждане на фашистката идеология.
 

Филмът на тв журналиста Андрей Караулов предизвика голям шум по време на неговата презентация на 19 юни в пресцентъра на в. „Аргументы и факты”, където присъстват и много представители на западните медии. Над един милион са зрителите, които са видели лентата „Обикновен фашизъм”.

Самият Караулов е от журналистите, които предизвикват смесени чувства сред политици, зрители и колеги. Това обаче не му пречи да има висок рейтинг и неговите предавания, като „Руският век”, „Моментът на истината” и „Руските хора” да се сред най-гледаните.

Той е и автор на четирисерийната лента „Неизвестният Путин”. Освен в телевизията, Андрей Караулов се труди в авторитетни издания като „Огоньок”, „Независимая газета”, „Родина”, „Наше наследие”. Автор е и на много книги за театъра и политиката. Носител на и на престижната награда Тефи. По време на излъчването на филма в СБЖ бе обявено че от българска страна му е присъден диплом на Източния европейския образователен център за съучастие с авторския си филм „Обикновен фашизъм” в проекта „Светът без грим” на фондация Help the needy и колежа Източен европейски образователен център.

След излъчването на филма бе представено и допълненото издание на „Бялата книга”, издание на МВнР на Руската федерация, в която са събрани факти за нарушаване правата на човека и принципа на върховенството на правото в Украйна, обхващаща периода от април до средата на юни. В специална глава „Ограничаването на свободата на медиите и работата на журналистите” хронологично са проследени всички действия спрямо руски и чуждестранни журналисти, чиято работа на територията на Украйна да отразяват събитията е била възпрепятствана. Проследяват се ограничаването на достъпа на представители на медии до украинската територия, техни арести и убийства.

Снимки: Иван Василев

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки