Начало
 
 

Етиката в медиите в България достигна ново дъно през 2014-та

30.12.2014 /08:08 | Източник: АЕЖ - България Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това заяви в интервю за „Неделя 150“ по Българското национално радио, председателят на Асоциацията на европейските журналисти-България, Кристина Христова.

Според нея това е логичен резултат от дългогодишните усилия на един олигархичен кръг да превърне медиите от инструмент за обективна информация в интерес на обществото и коректив на властта в послушно оръжие на различни правителства и бизнес интереси. „За да изпълнява пълноценно тази си функция медиите не трябваше да имат нищо общо с етиката и оттам нататък и със саморегулацията“, каза още Кристина Христова.

Според нея това доведе до налагането на “магическа журналистика” - всичко е възможно, нищо не е доказуемо, за всеки може да бъде казано всичко и не е нужно да бъде подплатено с доказателства. Тези магически способности на определени медии се оказаха особено ценени от политиците, които не се посвениха публично да подкрепят нежурналистиката с присъствието си по време на нейни тържества.

Медиите бяха основният инструмент за подмяната на реалността, която практикуват през последните години определени олигархични кръгове - бавно и старателно те създават една контра реалност, в която опонентите им са представени в ролята на лошите герои през еднотипни роли. „За капак те създадоха и втори етичен кодекс, сякаш етиката може да бъде подменяна“, заяви председателят на АЕЖ-България.

С особена сила нарасна и доби самочувствие словото на омразата в медиите. До такава степен то стана допустимо, че излезе извън крайните популистки свърталища и се настани дори в Народното събрание пред равнодушния поглед на председателя на НС, Цецка Цачева, смята още Кристина Христова.

Сред положителните тенденции през изминалата година, според нея, е обединяването на журналистическата общност. Тенденцията се оформя не само около Асоциацията на европейските журналисти-България, а и чрез Мрежата за свободно слово, която обединява журналисти с доказани качества и авторитет. Положителен знак е, че двете организации обединяват и синхронизират усилията по между си. „Истинските журналисти, тези, които не могат да бъдат други освен журналисти, тези които искат да работят по високи стандарти и с етични правила, видяха, че няма друг начин освен да действат обединено“, каза още Кристина Христова.

Тя заяви своята подкрепа и надежда, че възстановяването на работата на националната Комисия по журналистическа етика ще върне мястото на етичните правила в журналистиката. Според нея новият състав на Комисията включва доказани професионалисти и експерти и тяхната активна работа ще върне доверието на обществото в необходимостта от етични медии.

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки