Начало
 
 

Едвин Сугарев ще възкресява „Демокрация" в мрежата

20.02.2015 /12:00 | Източник: vsekiden.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едвин Сугарев е бивш зам.-председател на СДС

Идеята за издаването на вестника се зароди в главите на току-що създадения СДС като естествена необходимост посланията ни да стигнат до много хора. Преди това ставаше конспиративно - чрез самиздат.

Излизането на вестника обаче беше едно от основните условия, поставени от синия съюз, за да участва в диалога на Кръглата маса. Така се стигна до първия брой на „Демокрация", който тръгна през февруари 1990 г. и който бе изкупен за минути.

Заформиха се огромни опашки, а хората си го предаваха от ръка на ръка. След като се преборихме с лимита на БСП за тиража, който беше 70 000, вестникът достигна 400 000 броя по време на първите избори.
 
Дотогава такъв тираж вероятно е имал и „Работническо дело", но доколко го четяха, е друг въпрос, защото се получаваше по задължение в учрежденията. Преди да тръгне „Демокрация", имаше няколко тура дискусии, като най-решителният беше в къщата на писателя Димитър Коруджиев. Там се обсъждаха подробности от типа кой ще бъде главен редактор, как ще изглежда вестникът, откъде ще се намерят пари.
 

Обсъждаше се дори кандидатурата на Стефан Продев, който до този момент минаваше за дисидент, но малко по-късно с голямо учудване разбрахме, че е главен редактор на „Дума" и така кандидатурата му отпадна. От това личи в колко широки граници се действаше тогава и колко сме били наивни в крайна сметка.

 
„Демокрация" беше вестникът на свободата, защото това, което човек можеше да чете между 1944 и 1989 г., не бяха медии в истинския смисъл на думата. Тогава всички вестници нямаха за цел да информират никого за нищо или да правят някакви анализи на случващото се, а да са част от пропагандната машина на БКП.
 
Толкова си приличаха един с друг, че нямаше значение кое издание си купуваш при положение, че имаш здрави нерви да го прочетеш, тъй като бяха написани с кух език и съдържаха информация, която за нищо не ставаше. Та „Демокрация" се създаваше в един весел хаос и изникна буквално от нищото.
 
Йордан Василев разказваше как Желю Желев го извикал и му казал: „Трябва да правиш вестник, това е положението" и Василев казал: „Добре, дай пари". Отговорът бил „Нямам пари". В крайна сметка вестникът тръгна с доброволни дарения на стотици хиляди привърженици на СДС.
 
Тъй като нямаше помещения, работехме в 2-3 стаички. Тогава обаче никой не мислеше за заплати и хонорари, хората бяха ентусиазирани, защото за първи път можеха да работят свободно и наистина беше голямо опиянение. Затова и когато вестникът спря през 2002 г. , аз като зам.-председател на СДС се опитвах да намеря някакви пари да продължи да излиза, но дълговете му бяха над 1 милион, а Иван Костов си беше взел Фондация „Демокрация" и казваше: „Няма пари, това е положението, най-добре вестникът да спре". 
 
Ликуват при първия брой
 
За съжаление, на същото мнение бяха мои колеги от ръководството на СДС, между които и председателката Надежда Михайлова. (б.р. сега фамилията й е Нейнски). И се стигна до този край. Беше тъжна гледка. Ако знаете само как реагираха самите журналисти, а за жалост имаше и хора, които се радваха, че вестникът спира.
 
Да, тиражът му беше спаднал в годините след началния пик, но от него имаше нужда. За това говори и фактът как в един момент тръгна ново издание на „Демокрация" като седмичен вестник - с главен редактор Георги Василев, но и това издание живя, докато Петър Стоянов бе лидер на СДС, и малко след това изчезна.
 
Ако сега може да се възобнови, според мен добрият вариант е да бъде в интернет, като онлайн медия, защото модерният човек предпочита този начин за получавате на информация. Трудът да отидеш да си купиш вестника от будката, изгуби своето обаяние.
 
Като финал само искам да споделя какво ликуване беше при появата на първия брой. Бяхме се събрали всичките от редакцията в помещенията на Полиграфическия комбинат, където вестникът се набираше с оловни букви и беше страхотно, когато се отпечата в 2-3 през нощта на 12 февруари 1990 г. Така рядко може да ликува човек и едва ли дотогава някой беше купувал вестник с такава радост след 45 години стоене над непоносими четива.
 

Сподели в
 

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки