Начало
 
 

Красавицата на „11 август“ 6 - преди да приюти „Поглед“

21.03.2015 /17:12 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


125-годишното бижу - колкото по-старо, по-хубаво...

Писал съм за тая сграда, която е сред най-хубавите в София. Но преди няколко месеца попаднах на неизвестни подробности за нея, споделени от пловдивската журналистка Пенка Калинкова в книгата й „Познатият непознат Пловдив“.

Ще ви ги разкажа. Като част от историята на домовете на легендарния „Поглед“:

Двуетажната сграда в първоначалния й вид   (тогава може би и номерацията на улицата е била различна) е построена по проект на чешкия архитект Карло Хайнрих. Издигната е през 1890-а за дипломата и бъдещ министър-председател Стоян Данев.

Оттук-нататък иде неизвестното

В началото на ХХ век собственик на имота става Карло Алберто Вакаро. Кой е той? Италианец, роден през 1854-та в Рим. Син на корабостроител от Генуа. Учи в Марсилия и пристига в България малко преди Руско-турската война. По това време (1877 -1878) купува големи количества жито и ги раздава безплатно на гладуващото население в Северна България.

Заселва се в Пловдив през 1885-а. Докарва първата вършачка в града. А на първото Пловдивско изложение през 1892-ра плаща за изграждане на свой собствен павилион и се представя в него със селскостопански машини.

Осем лета по-късно – през 1900-а, организира изграждането на трасетата и захранващата мрежа на първия електрически трамвай в София, поел по улиците на града на 1 януари 1901-ва. Построява и електрическата централа в Панчарево.

Тъкмо тогава купува и къщата

Работи без умора. Инициативността му е неизтощима. От 1903-та е вече тютюнев фабрикант. Някой – на негово място – само би се обръщал блажено от едната си страна на другата. Не и Вакаро! На 4 януари 1908-а открива първото кино и в София, и в България – т. нар. „Модерен театър“. Преди години се казваше „Цанко Церковски“, бе на някогашния бул. „Георги Димитров“, а сега – „Мария Луиза“. Но все от дясната страна на пътя от Халите към Лъвов мост и Централна гара.

Първи помощник е синът му Едмондо

За труда си в изграждането на нова България е удостоен от Фердинанд с медали и с титлите „Комендаторе“ и „Гран Уфичиале“. Името му е в списъка на спомоществователите на католическата черква „Свети Йосиф“ в столицата (възстановена в наши дни – недалеч от сградата на „Булбанк“).

Според някои източници (защото има и други версии, но аз избирам тази) напуска страната ни през 1920-а, връща се в Италия и умира там през 1933-та. Погребан бил в известното римско гробище „Кампо Верано“. У нас оставя делата си в ръцете на сина си Едмондо, с когото имах честта вече да ви запозная. Вероятно от него през 1930-а къщата на „11 август“ е купена за Светия престол. За резиденция на монсеньор Анджело Ронкали.

Орисан е тоя дом на връзка с Италия, с Ватикана

30 години е на Вакаро. После – около 25: на Ватикана. Сетне – от края на 70-те до началото на 90-те: редакция на „Поглед“. А от 1991-ва – пак на Ватикана. До днес.

Малко преди това е преустроен, монтиран е сетне в него и асансьор, съградени са молитвени помещения – както и би трябвало да е по канон. Имах възможност преди време да заведа на гости на тогавашния представител на Светия престол у нас посланика на Сан Марино във Ватикана -- световноизвестен професор - хирург. Тъй че не ви разказвам приказки, дочути оттук-оттам. А съм си наумил, при възможност, и да направя един репортаж от сегашната сграда. Стига да получа необходимото съгласие...

Струва си. Защото прага на сградата са прекрачвали – в различни времена – министър-председатели, посланици, министри, бъдещи и действащи папи, официално признати за светци, президенти... И, освен тях – 15-ина години – и вестникари.

Озовете ли се в тая част на София, идете до сградата, порадвайте й се и – стига да имате желание – припомнете си поне част от преславната й история.


Сподели в
 

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки