Начало
 
 

Хонорар, преобразен в мезе, във вино и „Добра жена“

23.03.2015 /12:01 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


А „Феята” бе магнит за колеги от Комбината и БТА

Много отдавна приятелят ми Петьо Пъдев ме подканя да напиша нещичко за виното и вестникарството. Все обещавах и все отлагах. Сега - по Великденските пости, го правя. С надеждата да ми бъде простен грехът.

... Някога, някога – колкото 30 лета от днес назад, счетоводството и касата на вестник „Народен спорт“ (по-късно – само „Спорт“) и поне още на седмичника „Старт“ бяха в едно малко помещенийце на булевард „Дондуков“.

До пресечката с улица „11 август“, която стремглаво слиза от площада около храма „Александър Невски“ надолу – на север.

И до знаменитата кръчма „Волга, Волга...“

В гърлата на нейните посетители (много от които - вестникари) само дяволът знае колко огнена вода и други питиета не за деца и непълнолетни са потънали.

Но историята, която иде, е на лъчезарния ми колега, адаш и не по-малък приятел – Иван Нанков. Той – освен тачен сътрудник на „Поглед“ през 80-те и 90-те – немалко години бе и главен редактор на „Спорт“. В една наша компютърна кореспонденция от 2013-а ми бе написал редове, които – и без да съм го питал – сигурен съм, че няма да има нищо против да препредам. Та:

„... Счетоводството и касата останаха на „Дондуков“ до 1992-ра.

/.../ Като си вземехме хонорарите във вторник,

първо се отбивахме в аперитива под Операта

След това тръгвахме нагоре по „Раковски“ и ги подреждахме: „Кристал“, „Тетевенска среща“, Дом на покойника, „Русе“ (“Ашингер“), „Прага“. Спирахме в „Будапеща“ (Унгарския) и там почти винаги ни оставаха пари и за по един шницел „Добра жена“.

След този традицонен слалом всички жени вече ни изглеждаха и добри, и хубави. И собствените даже...“

Игрив
, паметлив, закачлив, духовит -- винаги е бил такъв Ванката Нанков

А аз само мога да добавя, че в „Поглед“ – извън организираните общи чествания на имени и рождени дни и извън други тържества – при един-двама колеги винаги можеше да се намери, най-вече лете, шише бира в долапите на бюрата им. А малко по-силни на градус питиета – в секретариата. Което обаче никога не е довеждало до каквито и да било проблеми. Защото всеки знаеше на кое кога му е времето.

Тук – накрая - се замислям: ако днес работите или сътрудничите нейде седмица, решат (все пак) да ви платят и с взетото тръгнете да се почерпите с някого, докъде по изредения маршрут ще стигнете?

Боя се, че отоворът – в предпразничните дни и с характерния и задължителен за тях богоугоден тон и език – е и поучителен, ала и изобличителен.


 

Сподели в
 

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки