Начало
 
 

Иван Делчев – и журналист, и спортист, и съдия

28.03.2015 /18:56 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Делчев със съпругата си Евгения Киранова (Фотоархив: Тодор Славчев)

За Иван Делчев се разказват десетки истории. А той самият е разказал много повече. И във вестниците, в които е работил, и в Радито, и в разговори с колеги. Един от тези, които са го познавали най-добре, е Кирил Янев.

Преди няколко години с думите „Каквото за „Поглед“ е мое, е и твое“ ми подари част от ръкописа си „Съдбата на летописците“, в който има двайсетина машинописни страници за Иван Делчев.

Беше ни събрала общата любов към „Поглед“, която ще остане вечно жива. Ще ви предложа съвсем малка част от този текст. Свързана преди всичко със спорта:

... През 1946 година основахме федерацията по бокс. Положих изпит за съдия. И на олимпиадата в Хелзинки (тя е през 1952-ра във Финландия – бел. моя, Ив. Т), където бях като журналист, взех, че се явих в комисията и издържах изпита за съдия. Страничен и рингов. Имам диплом за това. Важен и тържествен! Нека ти кажа :

Аз
съм единственият български съдия по бокс, който се е явявал на олимпийска комисия

Явихме се 140 кандидати. Издържахме 17. /.../ С времето се накичих и с много отличия като спортен деятел. В това число и „Заслужил деятел на спорта“. Но за мен най-горе стоят военните отличия. И главно – Орденът за храброст. Един орден се дава за минути. Но той после те задължава да му бъдеш верен години.

/.../ Бил съм на 5 европейски първенства по бокс – в Полша, Швейцария, Западна и Източна Грмания, СССР. На едно световно по футбол (в Англия през 1966-а - бел. моя, Ив. Т.), на две олимпиади – в Рим, 1960-а и в Хелзинки. Не съм пренебрегвал и селски спартакиади...

/.../ Спортувам от рано, още като ученик

Бил съм състезател по лека атлетика – щафета на 100 метра, бягане с препятствия, скок на дължина. Също и троен скок. И хвърляне на копие. Имам златни медали.

Участвал съм също в състезания по ски и алпинизъм. През 1953-та направихме опасен преход – Пирин, Рила, Родопите. Зимно изкачване до хижа „Елтепе“. Спортувах до 1957-а (тогава е бил на 35 – бел. моя, Ив. Т.). /.../ Трябва да се знае изцяло спортният живот. Но все пак трябва да се пише за няколко спорта. Не за всички.

В спортната журналистика поставям най-високо англичаните

Те отиват – със стила си – дори понякога клонят към писателите. А най-дейни са французите. Отговаря на френския темперамент.“

х
х х

Много
още интересни страници има в ръкописа. И си струва СБЖ да помогне за издаването му като книга. А и за издаването на споменната книга на Иван Делчев – многолетен погледар като Кирил Янев, посветена на неговия взвод, на другари и на техните подвизи.

И те, и Кирил Янев, и Иван Делчев, и „Поглед“ заслужават това.


 

Сподели в
 

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки