Начало
 
 

„Таймс” подкрепи „Дума” на Продев в тежък момент

02.04.2015 /15:23 | Автор : Петър Бочуков | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стефан Продев приема Петър Увалиев в "Дума", 1993 г.

„Дума” положи началото на голямата промяна в целия печат - започна бързо разкрепостяване на словото. Първопроходецът в тази промяна за изпълването на словото с реално съдържание далеч неслучайно бе именно „Дума”, вестникът, който казваше истината.

Тиражът му в онези дни надхвърли милион - един исторически рекорд. В другите бивши соцстрани се случи точно обратното. Партийните вестници оцеляха, но със силно намалени тиражи.

Парадоксален бе и фактът, че в България тъкмо бившият партиен орган стана флагман на промяната и в същото време - най-силното оръжие на БСП в усилията й да спаси светлата идея и да стане модерна лява европейска партия.

Особено важна роля в този труден процес изигра една силна, безспорна и достойна личност - яркият публицист и дисидент Стефан Продев. Спомням си колко възторжено се изказа за него Петър Увалиев в своята работна стая на King`s Road в лондонския квартал Челси.

Бележитият емигрант-ерудит, чийто живот бе висок пример за родолюбие, далеч не споделяше политическите възгледи на Продев, но това не му попречи да сподели с мен: "Искам, като дойда в България, да се поклоня на този човек заради неговото заглавие "Мили хора", появило се в един изпълнен с омраза свят". Година по-късно Увалиев бе гост на Продев. Двамата се срещаха няколко пъти и очевидно са имали много какво да си кажат.

Вестикът ни беше на ръба

Но да се върна към съдбата на вестника в онова време, в което той изигра решаваща роля за спечелването от БСП на първите демократични избори на 10 юни 1990 г. Това бе главната причина за смъртоносните удари срещу „Дума”, чийто екип от добри професионалисти бе с най-ниски заплати в цялата колегия.

Вестникът беше на ръба не само поради хроничната липса или недостиг на средства, но и защото нямаше своя собствена разпространителска мрежа. В разпространението на печата по онова време доминираха ловко преориентирали се "сини" фирми. Затова левият вестник често не достигаше до своите верни читатели.

В тези трудни условия и големи изпитания предложих на Продев да изпратим от негово име писмо до британския "Таймс", в което да бъде описана съдбата на един "конфискуван" вестник и как се гази свободата на словото в България. От опита, който имах през 80-те години в Лондон като кореспондент на "Работническо дело", бях убеден, че писмото ще бъде публикувано. Защото най-престижният и най-цитираният вестник в света, с 2-вековна история, винаги е защитавал свободното слово не само на "Флийт стрийт".

Така и стана - писмото намери място в читателските колонки на "Таймс". Този факт предизвика нервен срив у тогавашния лидер на сините - Филип Димитров. Той се оплака на управляващите тогава в Лондон консерватори, оспорвайки истинността на публикувания в "Таймс" текст. Но не постигна търсения ефект - да бъдат уличени в лъжа политическите му опоненти и да бъдат "издърпани ушите им".

И Джеймс Баучер имаше мисия

Вероятно в гимназията той бе пропуснал някои от уроците по британска история, в които са описани борбите за свободата на словото, започнали с преобърналата стария политически ред английска революция през ХVІІ век. И така, идейните различия между прохождащия в сложни условия „Дума” и консервативния "Таймс", не без основания наричан "Гръмовержеца", в случая бяха без реално значение.

Над тях бяха истината и свободното слово. На него бе служил и някогашният кореспондент на "Таймс" на Балканите - ирландецът Джеймс Дейвид Баучер. Той живее и работи в България от 1892 до 1915 г. и е ревностен защитник на българската кауза.

В кореспонденциите си до "Таймс" Баучер остро критикува Букурещкия (1913 г.) и Ньойския договор (1919 г.), които смята за несправедливи и ощетяващи България. По време на Първата световна война многократно се обръща към представителите на Антантата с призив за по-справедливо отношение към България. Големият българофил, който ненавижда Фердинанд, е автор и на 14 страници за България в 10-ото издание на Британската енциклопедия.

Историята с писмото на "конфискуваната" „Дума” и делото на Баучер имат една връзка - вестник "Таймс", чийто урок по принципност и толерантност и тогава, и в наши дни трябва да се помни. Особено от българските медии. Защото в тазгодишната класация за свободата на словото на "Репортери без граници" България е на 106-о място в света и на последно в ЕС. Тъкмо поради това историческите примери не трябва да се забравят. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки