Начало
 
 

„Дума” ще я има, докато е жив Духът в нас

03.04.2015 /12:00 | Автор : Ина Михайлова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 20-годишнината на "Дума", 2010 г. (Снимка Благовеста Цветкова)

Беше април, преди 8 години. Тъкмо бях напуснала голяма компания, в която работех като пиар, чудех се дали да приема покана за работа в рекламна агенция, когато по телефона неочаквано се обади Александър Перпелиев.

По това време беше зам. главен редактор на в. „Дума”. Не бяхме се чували от години, а първите си стъпки в журналистиката направи в моя отдел в първата частна информационна "Агенция Балкан". После разбрах, че обаждането му съвсем не е било случайно.

Моя колежка и приятелка - Аида Паникян, също журналист в „Дума”, му казала, че се чудя накъде да поема. А Перпи звънна и каза: "Я не се чуди какво да правиш, идвай в „Дума”.

Не го приех сериозно, но след ден-два той пак се обади. Отидох. Въведе ме при главния редактор Евгений Станчев. Разговаряхме кратко, за общи неща. Накрая стана и с неговата си усмивка каза: "Да й пишат договор, от утре започва". И ме назначиха. Без пробни периоди, без изпитателни срокове. Не казвам, че всичко бе решено от една среща.

Повериха ми коментар за първа стр.

Явно двамата колеги от вестника, които познавах отпреди, са си казали думата. Евгений ми гласува Доверие. Първата лампичка "светна". Тези хора тук са различни. След два дни на ориентация, без каквито и да било задръжки, ми тропнаха "коментарче" за оперативната страница. Ей така, дори не знаеха как пиша. Не пипнаха ред. На другия ден - също.

След няколко дни имаше разширен пленум на БСП, предстоеше конгрес. Трябваше да се гласуват важни документи. След планьорката в 16 ч. ме извикаха при главния редактор. "Пишеш коментар за първа, за пленума, за очакванията от него...". Задачата беше ясна. В първия момент повдигнах вежди и се опитах да кажа, че не съм "партиец".

"Още по-добре. Трябва с прости думи, с такива, каквито обикновените хора разбират, да кажем какво очакваме, спокойно и ясно", даде напътствията си Евгений. Докато вървях към бюрото, няма да забравя боботещия глас на зам. главния редактор Тошо Коруев зад гърба ми: "И да не ти пука..." Написах. Не промениха и дума.

След 2 дни ме пратиха на събитие

На планьорката отново ми заръчаха коментар на първа страница. Кръстих го "На мен ми пука". Да, защото ми пукаше - за хората, за човещината, за доброто, за държавата, за всички нас. И ми "светнаха" много лампички: за Доверието, за Свободата, за Духа, за това, че трябва да не ти пука кой е "на мушката" на перото ти, когато защитаваш Истината, и да ти пука за какво и за кого пишеш. Винаги ще бъда благодарна за тези думи на Тошо Коруев. Със сигурност не си ги спомня, защото е дал стотици съвети на такива като мен.

Така първите уроци в „Дума” бяха дадени. Научих ги и станаха част от мен. Сигурно в годините оттогава са ме питали десетки пъти защо работя в „Дума”. Защо не съм на друго място - срещу повече пари, срещу повече привилегии и пр. Обяснявах и продължавам да обяснявам това, което разказах току-що. „Дума” не е просто кауза, както казваме всички във вестника. Тя е територия на Доверието, на Свободата и на Духа. Казвам на Духа, защото той е Дух само когато е свободен. Във всеки друг случай е имитация, преструвка и нещо друго.

Всеки ден, когато седна пред компютъра, си казвам, че най-важни в писането и в отношението с читателя са Доверието, Истината и Свободата. Или пишеш това, което мислиш, или просто не го пишеш. „Дума” гарантира това. Тук е немислимо по друг начин. Винаги е било - за мен и за колегите ми.

Не заради заплати сме думаджии

Обикновено ме гледат с недоверие, когато разказвам всичко това. Преди 3-4 години при нас дойде кандидатка за работа. Имах задача да се срещна с нея, да разговарям и да я попитам какво иска. Тя ме погледна и каза: "2000 лева стартова заплата". "Какво очакваш от вестника и от работата си в него?" "Това", тръсна глава момичето. Благодарих й с усмивка. Не е на работа в „Дума”. Надявам се никога да не бъде.

Не, не разбирайте, че работим без пари. Или че не искаме по-високи заплати, поне като на колегите в другите медии. Искаме. Но винаги за нас е било по-важно всичко останало. Затова сме думаджии. Който е минал през тази школа, който се е срещал поне 10 пъти с верните си читатели, които са изрязали и съхранили всяка статия с неговия образ, само той може да разбере. И да остане верен.

През всичките тези години в „Дума” срещнах десетки хора. Благодарна съм, че голяма част бяха и са Човеци. Имаше и има, разбира се, актьори и позьори, режисьори и постановчици, трети се вписваха и се вписват идеално в ролята на кукловоди... Благодарна съм на всички, научих много.

Тук е мястото да дам моя отговор на въпроса, който ни задават всеки ден нашите читатели: "Ще я има ли „Дума”?" Ще я има, докато е жив Духът в нас, докато имаме сили и вяра да казваме Истината, докато ни имат Доверие и не поискат да ни отнемат Свободата. Ако всичко това счупят у нас, пак няма да се предадем. Отново ще залепим стомната.


 

Сподели в
 

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки