Начало
 
 

Гориха я, оплюваха я, а „Дума” все възкръсваше...

03.04.2015 /16:44 | Автор : Валентин Георгиев | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валентин Георгиев е работил и в “Пари”, “Монитор”, “Класа”

Бях още студент последна година във ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС), когато настъпи 10 ноември 1989 г. Следвах паралелно със счетоводството и втора специалност - Икономическа журналистика, като вече пописвах кратки репортажи в стил "късен соц" в "Труд" и "Вечерни новини".

Да си призная, не харесвах "Работническо дело" - изглеждаше ми прекалено официозен, скучен, пълен с речи и документи, които, сигурен бях, не впечатляваха особено - поне такива като мен млади хора, за които се казваше, че сме "на прага на живота".

По-късно прозрях, че присъствието там всъщност е било знаково. Защото мнозина искаха да го забравят, да го изтрият или изчегъртат някак си. Напразно. А някои от тях, минали на "отсрещния политически бряг", се опитваха да препират съвести, но нямаше как да избягат от съдбата си - писаното слово остава.

По това време животът бе далеч по-спокоен и евтин, за повечето хора парите все още не значеха нищо, а журналистиката, колкото и условно и снизходително да гледаме на нея за онова време, се водеше престижна професия. Няма спор, че с настъпващите промени и зачестилите митинги тя буквално разцъфна, дори "експлодира"...

И до днес си мисля, че ако има нещо, което наистина може да се определи като най-голямо постижение на демокрацията и промяната, това бе свободата на словото. Същата тази свобода, която лесно премина и в слободия и дори в пошло словоблудство, което пък ерозира и обезцени професията...

Не ще забравя „Мили хора” на Продев

Тогава изненадващо, поне за мен, се появи и „Дума”. Не помня първите й броеве от април на далечната 1990 г. Дори не бях забелязал изчезването на тогавашния официоз "Работническо дело" от вестникарските будки. Но определено популярността на новата марка растеше главоломно, защото и „Дума” стана обект на атаките на новопоявилите се "демократи".

На фона на цялата идейно-политическа битка и изливащата се омраза вестникът стоеше като балансиращ стожер, внушаваше успокояване на обстановката, зовеше за граждански мир. Но не падаше духом и не губеше достойнство. Няма да забравя впечатляващата публицистика на главния редактор Стефан Продев, неговото обръщение "Мили хора", с което си навличаше гнева на политическите ястреби.

В безсилието си да я преборят се стигна дотам националната телевизия да открие специална рубрика срещу „Дума”, откъдето бившият агент на ДС Петко Бочаров всяка неделя клеймеше вестника, "комунизма" и "комунистите". На което „Дума” му припомняше една забележителна снимка с чупка в кръста пред бившия Първи държавен и партиен ръководител...

Нямаше как да не расте и симпатията към това мъждукащо огънче, което търсеше и не пестеше истината както за новоизлюпените десни, така и за левите в това преломно време. Днес спомените ми се преплитат като хронология, но такава беше обстановката - взривоопасна.

Тогава, някъде в края на май - началото на юни същата година бе и моят прощъпулник в „Дума”. Митингите на жълтите павета бяха станали всекидневие, особено след прословутата реплика на Петър Младенов за танковете. Една привечер просто седнах и нащраках на пишещата си машина "Открито писмо до Петър Младенов".

Веднага публикуваха първия ми коментар

Нямаше време за губене, трябваше да го отнеса веднага в редакцията, защото утре можеше и да не е актуално. В него в качеството си на студент последна година призовавах тогавашния президент да подаде оставка в името на гражданския мир. Да отстъпи, защото по-отговорният и мъдър държавник би постъпил така... Беше някъде към 19-20 часа, когато броят приключваше.

Давах си сметка, че заради технологията на вестникарството можеше да ударя и на камък. Посрещна ме дежурният редактор и като разбра какво нося, ме заведе директно в кабинета на Продев. Това беше и първата ми среща с него. Спокоен, приветлив, ненатрапващ се, той взе текста, прочете го и реши - излиза като челен материал на последната страница, където по това време се публикуваха важните злободневни коментари и мнения.

Помня, че това, което каза на колегите си, бе, че "този текст, написан от този млад човек", би имал много по-голямо въздействие от каквато и да е декларация или призив с подобно съдържание, подписана от някоя известна особа. Под напора на събитията, разбира се, след няколко дни Младенов подаде оставка. Но обстановката така и не се успокои.

Защото демонтажът на системата беше в ход. Ескалацията на омразата и отрицанието на всичко, построено през онези 45 години, пък превърнаха „Дума” в институция. И в ориентир за мислещите хора, които още тогава започнаха да разбират смисъла на подмяната...

Проглеждане и излъгани надежди, за които днес във фейсбук признават и доста от героите по митингите.Бяха славни времена. Гориха я, оплюваха я, закриваха я, а „Дума” все възкръсваше. Защото беше и си остана близо до проблемите на обикновените хора. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки