Начало
 
 

„Дума” не се произвежда. Тя се отглежда

04.04.2015 /13:01 | Автор : Светлана Михова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стефан Продев бе легенда на „Дума” и на журналистиката

Детето се ражда и му дават име. С него тръгва през живота, за да остави своята диря - светла или мрачна. След името върви фамилията, за да помни род, корен и минало. За да черпи оттам сили.

Преди 25 години се роди вестник. Първият вестител на свободното и честно слово в младата българска демокрация. Нарекоха го ДУМА. За разлика от другите, пръкнали се по това време, той си имаше и фамилия - ПРОДЕВАТА ДУМА.

Тя наследи здравия и жилав ген на създателя си. Колко от вестниците, които се нароиха тогава, оцеляха? Колцина си спомнят за тях?

Затова в рождения ден на вестника не можем да не споменем Стефан Продев, неговия талант да печели съмишленици и да ги слепва в екип. Той никога не поучаваше, не назидаваше. На домочадието в редакцията внушаваше - имай съвест, бъди почтен, не изневерявай на истината. Без това журналистиката се превръща в развратница, а защитата на лявата идея - в долнопробен социален флирт.

В редакцията имаше полемика

Веднъж по повод на проявена от колега слабост каза уж между другото: "В днешно време да не си подлец, вече е подвиг". Още в ранното си детство ДУМА имаше едно преимущество пред останалите вестници - свобода на личното мнение, на духа. Продев ни бе научил без страх да се противопоставяме и да спорим с всеки опонент, независимо от поста му.

Преди това обаче трябваше добре да сме подготвили аргументите си. Докато в другите редакции, обладани от духа на "новото време" на "строгите пазарни принципи" и техния етикет, цареше безпрекословно подчинение на началството и на новите партийни централи, в ПРОДЕВАТА ДУМА имаше полемика, в която се раждаше вярната теза и личната творческа свобода.

Един пример. Колега от международния отдел бе в командировка в Испания за Световното изложение в Севиля през 1992 г. Там взе интервю от Симеон Сакскобургготски. Забележете - годината е само 1992-ра. И никой не се смущаваше от факта, че не другаде, а в левия вестник ще се появи интервю с царя, и то на цели 2 огромни страници - вестникът тогава излизаше на голям формат А-3.

Спорът между автора и Продев възникна за обръщението в текста. Колегата настояваше да остане "Ваше Величество", както се бе обръщал към Симеон по време на разговора. Продев му обясняваше, че от уважение той може да го е наричал така, но във вестника това ще звучи нелепо.

Спорът продължи 20-ина минути

Накрая журналистът рече: "Добре, шефе, в крайна сметка вие сте главен редактор и както кажете..." "Ако само това целях, нямаше да си губя времето и да споря с теб. Аз искам да те убедя", отвърна кротко Продев и излезе от стаята. Той дори не го бе извикал в кабинета си, а бе дошъл на крак в отдела. Да привиква някого, да повишава тон, да мъмри не бе в неговия стил.

Подобен разговор с началството в друга редакция бе немислим. Колегите от горните етажи на Полиграфическия комбинат, от редакциите на "модерните демократични" вестници ни завиждаха. Така е досега. Затова през всичките тези години, колкото и да извиваха ръцете на ДУМА - било с мизерните заплати, било с ледените хватки на разпространението или с коварните удари от свои, тя оцеляваше и оцелява.

Разни важни политически фактори може да се правят, че не чуват словото й, но то ги стряска, дразни, а често - и плаши. Защото създателят от първия ден й бе вдъхнал куража и самочувствието да не се страхува и да не мълчи, когато под расото на властта се подават копита.

И още нещо, което избива от Продевия ген:

ДУМА никога не стана като събратята си обикновена стока на вестникарския пазар. Тя не се произвежда. Тя се отглежда - ден след ден, брой след брой. Със задължителното съзнание, че словото е идея, морал, позиция. Че е натоварено с мисията да носи култура и знание, а не клюка и пошлост. Че журналистите не са дръжки от микрофони, скупчени пред говорящите глави на важни персони, а будители на гражданската съвест.

Продевата работоспособност и самодисциплина задължаваха всички край него. Но никой нямаше твърдостта на неговия нрав. В този смисъл той бе самотник - участта на всеки силен характер. Така си и тръгна - сам след пленума на БСП на 27 юни 1999 г., когато си подаде оставката, разочарован и огорчен от поредното спиране на вестника.

Партията, която до голяма степен дължеше оцеляването си на НЕГОВАТА ДУМА, вироглаво и безразсъдно се раздели с големия български писател, публицист, трибун и вестникар до мозъка на гостите си. Като че ли тъкмо този момент от живота си Продев бе описал в разказа си "Капитанът": "Постепенно на масата му започнаха да сядат все по-малко хора, сякаш някой го бе оградил с тебеширен кръг, и все по-често пиеше виното си сам... Животът му се срути изведнъж, като свлачище. Сякаш подземна вода го подрони и отнесе всичко по дяволите".

Днес в каюткомпанията на ДУМА отдавна го няма първия й капитан. След него се изредиха мнозина - успешни и не особено. Малцина останаха от неговия първи екипаж. Но Продевата закалка държи независимо от насрещните течения на лицемерие, страх и разяждаща посредственост.


 

Сподели в
 

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки