Начало
 
 

Панчо Панчев: Май съм бая демодиран

19.05.2015 /15:29 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Панчо Панчев има издадени много книги и за деца

Има хора, които казват, че са остарели, за да могат да ги опровергават. Може понякога и аз да съм бил грешен по този параграф. Но в долните редове не съм.

Не от суетност, а от искрено несъгласие, за да не кажа възмущение, ми се ще да споделя няколко свои, навярно остарели според мнозина разбирания за облеклото, поведението и други подобни "прояви" на съвременните хора.

Ще започна с една уговорка. Понеже в долните редове ще става дума за неща, които най-общо биха се нарекли "мода", ще си позволя да кажа, че и те, както всяка суетност, са по-допустими и простими, когато ги видим приложени в жените.

За нежната половина от човечеството е някак по-естествено да се грижи за външния си вид, да бъдат ако не модерни, то поне спретнати. Дори някоя заврънкулка, която жената си е окачила, не е толкова дразнеща околните, колкото ако видим мъж, украсен с подобен атрибут.

Обиците например - толкова сме свикнали да ги гледаме виснали на ушите на дамите, че когато ги няма там, може и да се попитаме защо ги няма. Обаче малко по малко те започнаха да "украсяват" и ушите на млади мъже. Дори на не толкова млади.

Пускам телевизора

Тече утринното предавания на някоя от главните телевизии. Водят го двама - млада жена и млад мъж. Какво ми прави веднага впечатление. Мъжът, актьор и син на известна актриса, се е подстригал по последна мода - с нула номер доста над ушите. Гостенката е също симпатична млада дама, изрусена, с оранжеви очила и груба грешка в говора - казва говоримЕ, вместо говорим.

Гостенинът пък, известен (не и на мен) диджей, се е маскирал с черни очила и шапка. Това са често срещани фалове в много телевизии. Въпросните господа и в църква няма да си свалят шапките! Това е неуважение към гледащите. А на мен ми напомнят за Колчо слепеца и за Паниковски... Пусти музикални изпълнители - не могат ли да ни се харесат с гласове и репертоар, та трябва да се грижат, понякога дразнещо ни, за своя външен вид!

Предишния път пък гледах друго утринно предаване на също водеща телевизия. Там участваше, макар и отдалече - от дневната на селската си къща, друг виден музикант, който отговаряше на зададените му въпроси с широкопола шапка на главата. Кой нормален човек седи с шапка вкъщи! Иначе добре говореше. А модно, както винаги, облечената питаща го дама постоянно се пипаше по русата си прическа, сякаш за да я изтъкне пред зрителите.

Моля за извинение, ако отправените от мен критични бележки към телевизиите по модни въпроси вече са старомодни! Но позволете на стария човек да сподели своето желание да вижда угледни и угледно соанирани телевизионни водещи и техни гости, па били те и "видни" представители на художествената ни интелигенция. Нека не забравяме, че много от зрителите нямат свое лично достатъчно приемливо и достатъчно културно мнение и подражават на показването им на малкия екран! (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Българският футболен съюз бе домакин на среща между футболните клубове от Първа и Втора професионална лига, представители на Нова броудкастинг груп и Професионалната футболна лига.

11.07.2020/15:46

САЩ използват социалните платформи за цензура в различен вид. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

10.07.2020/15:25

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци "Умно село“.

09.07.2020/16:52

Aсоциация за кариерно развитие и обучение започва изпълнението на проект "Медийна грамотност за гражданска журналистика". Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“.

08.07.2020/15:25

Чест прави на генералния директор Емил Кошлуков, че взе отношение по този проблем, казва Василианна Мерхеб, която е политолог, църковен анализатор и автор на проект за социално-милосърдна дейност на Българската православна църква.

07.07.2020/15:25

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки