Начало
 
 

Панчо Панчев: Май съм бая демодиран

19.05.2015 /15:29 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Панчо Панчев има издадени много книги и за деца

Има хора, които казват, че са остарели, за да могат да ги опровергават. Може понякога и аз да съм бил грешен по този параграф. Но в долните редове не съм.

Не от суетност, а от искрено несъгласие, за да не кажа възмущение, ми се ще да споделя няколко свои, навярно остарели според мнозина разбирания за облеклото, поведението и други подобни "прояви" на съвременните хора.

Ще започна с една уговорка. Понеже в долните редове ще става дума за неща, които най-общо биха се нарекли "мода", ще си позволя да кажа, че и те, както всяка суетност, са по-допустими и простими, когато ги видим приложени в жените.

За нежната половина от човечеството е някак по-естествено да се грижи за външния си вид, да бъдат ако не модерни, то поне спретнати. Дори някоя заврънкулка, която жената си е окачила, не е толкова дразнеща околните, колкото ако видим мъж, украсен с подобен атрибут.

Обиците например - толкова сме свикнали да ги гледаме виснали на ушите на дамите, че когато ги няма там, може и да се попитаме защо ги няма. Обаче малко по малко те започнаха да "украсяват" и ушите на млади мъже. Дори на не толкова млади.

Пускам телевизора

Тече утринното предавания на някоя от главните телевизии. Водят го двама - млада жена и млад мъж. Какво ми прави веднага впечатление. Мъжът, актьор и син на известна актриса, се е подстригал по последна мода - с нула номер доста над ушите. Гостенката е също симпатична млада дама, изрусена, с оранжеви очила и груба грешка в говора - казва говоримЕ, вместо говорим.

Гостенинът пък, известен (не и на мен) диджей, се е маскирал с черни очила и шапка. Това са често срещани фалове в много телевизии. Въпросните господа и в църква няма да си свалят шапките! Това е неуважение към гледащите. А на мен ми напомнят за Колчо слепеца и за Паниковски... Пусти музикални изпълнители - не могат ли да ни се харесат с гласове и репертоар, та трябва да се грижат, понякога дразнещо ни, за своя външен вид!

Предишния път пък гледах друго утринно предаване на също водеща телевизия. Там участваше, макар и отдалече - от дневната на селската си къща, друг виден музикант, който отговаряше на зададените му въпроси с широкопола шапка на главата. Кой нормален човек седи с шапка вкъщи! Иначе добре говореше. А модно, както винаги, облечената питаща го дама постоянно се пипаше по русата си прическа, сякаш за да я изтъкне пред зрителите.

Моля за извинение, ако отправените от мен критични бележки към телевизиите по модни въпроси вече са старомодни! Но позволете на стария човек да сподели своето желание да вижда угледни и угледно соанирани телевизионни водещи и техни гости, па били те и "видни" представители на художествената ни интелигенция. Нека не забравяме, че много от зрителите нямат свое лично достатъчно приемливо и достатъчно културно мнение и подражават на показването им на малкия екран! (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Розита Еленова - член на СЕМ, направи изследване на проведените избори в България през тази година. "Мен ме интересуват изключително телевизиите, които са ангажирани с политическа партия", сподели тя:

11.12.2019/16:54

Бъдещето на финансирането на BBC ще бъде поставено под въпрос, тъй като не е ясно дали медията трябва да продължи да бъде издържана с обществени пари.

10.12.2019/15:26

През пролетта на 2019 г. се появи единственото по рода си „Списание за танц“ в България, което е изцяло посветено на танца във всички негови разновидности и вече може да бъде намерено на касата на Държавна опера „Стара Загора“.

09.12.2019/16:51

Кореспондентката ни в Бургас Тони Щилиянова спечели първо място в категория „Печатни медии“ в конкурса „Годишни награди в туризма 2019“ на Министерството на туризма.

08.12.2019/17:15

През 1859 г. в. New York Times пише, че телеграфът ще помогне много на политиката: "Телеграфът дава на оратора една аудитория - и на изток, и на запад, която е голяма колкото Съюза".

07.12.2019/17:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки