Начало
 
 

В Игнатиево нападат свободата на словото!

04.06.2015 /10:54 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На кого пречи свободата на словото? Очевидно отговорът е – на тези, които нямат полза от това, да се знае истината. Свободата на словото е подложена на истинско изпитание в град Игнатиево до Варна, където се оказа, че джебчийки, които са се ползвали със защита от институции, издигат палати с крадени пари. Разследването е на Вероника Димитрова от „Нова телевизия”.

Вече има опити да се издевателства над журналисти от „Дарик” и от „Труд”. Тенденцията, защото това вече е тенденция, се засилва от месеци и години. Всеки опит да се направи репортаж, или дори някакво разследване по въпроса, води до не просто неприкрита, а направо до открита агресия срещу журналистите.

Последният такъв зрелищен „спектакъл” беше с опита на Миролюба Бенатова да разговаря с роми от Сливен. Тогава прозвуча и „изстрелът” – „Българите на кайма…!”, който беше сякаш един невинен детски протуберанс, уви, оказа се, че не е съвсем невинен…!

Агресията срещу журналистите се засилва видимо, защото очевидно, професионалните им попадения са все по-точни. Това отключва напълно неоснователна, но обяснима агресия към тях. Именно това налага правила, които да защитават практикуващите тази професия, защото в противен случай свободата на словото е заложена на карта.

Самочувствието на някои твърде примитивни хора стига до там, че когато откажат коментар пред микрофона на колега, това сякаш ги прави по-значими, сякаш това е някаква пирова победа над самата журналистика. Такъв е случаят  в Игнатиево. Журналист пита местен, къде, живее, а той, понеже не иска да се види, че къщата му вероятно е с размерите на селска прогимназия, а не може да обясни, от къде има средства за това, отказва. Това е някаква странна, почти трагикомична гордост, една „пластмасова” самовлюбеност, която „дава крила”, само че крилата са споени с восък! Това е още ретроградна самонадеяност, която се огъва, скърца, но води единствено и само до порочната упоритост на един примат!

Насилието над журналисти не е победа, то дори не е повод за възгордяване, това е срам, огромен срам и издава обезоръжаващо интелектуално безсилие…!

Не журналистите са виновни за това, което посредством професията си представят пред публиката в лицето на гражданското общество.

Проблемът е, че журналистиката е дразнител, защото „рови”, а както добре знаем: „…разровиш ли го - ще мирише…!”.

Проблемът още е и в това, че някои бабаити, с анцузи и без анцузи, се възприемат като недосегаеми. Това доведе до обира в църквата в Гърмен и то в момент, когато етническото напрежение там беше на ръба. Същите хора, със същото безотговорно мислене нападат журналисти и издевателстват над търпението им на професионалисти и на хора, сега и в Игнатиево.

Целта е една, да се разсее аудиторията, да се каже: „Е, какво толкова е станало”….., само че, така не става. Българинът отдавна не е овца и гледа, слуша и чете интелигентно.

Нашата работа е да питаме, ЗАЩО, работата на държавата е да се впрегне сама в оглавника на законите си и да заеме ролята си на стожер. Ние поставяме проблемите на дневния ред на обществената информираност, журналистите не сме част от проблема, а напротив – част от разрешаването му сме.

Е, ние си свършихме нашата работа, зададохме въпросите, осведомихме обществото и сезирахме институциите, сега е дошъл ред и на държавата…! Да видим!

Сподели в
 

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020/19:39

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 7 гости

Бързи връзки