„В кадър“: Христо Явашев и неговата България

12.06.2015 /17:08 | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: БНТ

Един поглед към България, такава, каквато я помни Христо Явашев – това ще видят зрителите във филма „Christo от България“.

Документалният разказ на журналистката Евгения Атанасова ще бъде излъчена този понеделник (15 юни) от 22:00 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ 1.

Атанасова, която е направила поредица от филми и репортажи за един от най-прочутите съвременни авангардисти в света, тръгва по следите и спомените на твореца от годините, които той е прекарал в България. Филмът е заснет миналия месец на местата, където я живяла прочутата фамилия Явашеви.

Тръгва от Разград, откъдето е родом дядото на Кристо – акад. Анани Явашев. Той е сред основателите на архитектурното и музейно дело в града и един от откривателите на античния римски град Абритус.

След това документалният филм отвежда зрителите в родния град на Кристо – Габрово. Едно от любимите му места там е махалата Качорите, където той и семейството му са по време на Втората световна война и преживяват ужаса на бомбардировките.

Малко преди да замине окончателно за чужбина – Прага, Виена, Париж и Ню Йорк, Явашев прекарва отново там почти месец, в който рисува. Във филма Евгения Атанасова ще срещне зрителите с наследници на хората, които той е изобразил и ще чуем техните спомени. Ще видим какъв е Христо Явашев в спомените на негови състуденти и приятели от Художествената академия в София. Зад кадър във филма ще звучи гласът на самия Явашев.

„С този филм исках да разкажа на зрителите българската история на един невероятен човек. Мнозина не знаят достатъчно подробности за България, която той напуска и животът му тук. А медиите в чужбина винаги свързват произхода му с творческата му идентичност“, каза авторът на „Christo от България“ Евгения Атанасова.

Сподели в
 

Дебютната си книга „Невидимият рок“ представи в Хасково д-р Гергана Райжекова. Трудът е докторска дисертация , защитена в катедра „Радио и телевизия“ на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

19.04.2019/11:14

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Международната неправителствена организация "Репортери без граници" оповести годишния Индекс за свобода на пресата.

18.04.2019/09:49

Очаква се протест пред английското посолство в София, в подкрепа на Джулиан Асандж. Призивът на организаторите е хората да се съберат в 18 часа.

17.04.2019/10:38

На 17 април в Хасково пристигат туроператори, журналисти и блогъри за участие в опознавателен инфотур в града и част от Източни Родопи. Поканата идва от Туристическия информационен център – Хасково.

16.04.2019/10:51

Заедно с члена на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv ще търсим отговор на въпроса „Какво остана от свободата на словото в Европа?”

15.04.2019/18:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки