„В кадър“: Христо Явашев и неговата България

12.06.2015 /17:08 | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: БНТ

Един поглед към България, такава, каквато я помни Христо Явашев – това ще видят зрителите във филма „Christo от България“.

Документалният разказ на журналистката Евгения Атанасова ще бъде излъчена този понеделник (15 юни) от 22:00 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ 1.

Атанасова, която е направила поредица от филми и репортажи за един от най-прочутите съвременни авангардисти в света, тръгва по следите и спомените на твореца от годините, които той е прекарал в България. Филмът е заснет миналия месец на местата, където я живяла прочутата фамилия Явашеви.

Тръгва от Разград, откъдето е родом дядото на Кристо – акад. Анани Явашев. Той е сред основателите на архитектурното и музейно дело в града и един от откривателите на античния римски град Абритус.

След това документалният филм отвежда зрителите в родния град на Кристо – Габрово. Едно от любимите му места там е махалата Качорите, където той и семейството му са по време на Втората световна война и преживяват ужаса на бомбардировките.

Малко преди да замине окончателно за чужбина – Прага, Виена, Париж и Ню Йорк, Явашев прекарва отново там почти месец, в който рисува. Във филма Евгения Атанасова ще срещне зрителите с наследници на хората, които той е изобразил и ще чуем техните спомени. Ще видим какъв е Христо Явашев в спомените на негови състуденти и приятели от Художествената академия в София. Зад кадър във филма ще звучи гласът на самия Явашев.

„С този филм исках да разкажа на зрителите българската история на един невероятен човек. Мнозина не знаят достатъчно подробности за България, която той напуска и животът му тук. А медиите в чужбина винаги свързват произхода му с творческата му идентичност“, каза авторът на „Christo от България“ Евгения Атанасова.

Сподели в
 

Как да отразяваме децата в медиите и да пазим достойнството им. На това Държавната агенция за закрила на детето съвместно с Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ България и Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски" обучават журналисти в рамките на два дни.

16.11.2018/11:25

Скандалът около непрозрачността на договора с университетската телевизия „Алма Матер“ се разраства лавинообразно. След Отвореното писмо на преподавателите от Катедра „Радио и телевизия“ към Факултета по журналистика и масови комуницаии, след подписката на студенти, последва ново Отворено писмо на академичната общност.

15.11.2018/10:05

В свое писмо до СБЖ Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград алармира, че в предаването „На кафе” по Нова телевизия се е промъкнала реклама на дрога, което е забранено от закона

14.11.2018/19:10

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България обявява Шестия конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

13.11.2018/20:22

Преподавател от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ огласиха отворено писмо по повод разразилата се остра дискусия по повод скандалния клип на ТВ “Алма Матер“.

10.11.2018/10:39

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки