РЕШЕНИЯ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти, състояло се на 24 април 2015 година

19.06.2015 /21:11 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти  се проведе в заседателната зала на СБЖ, в сградата на седалището – София, район Средец, ул. „Граф Игнатиев” № 4, ет.2. То бе открито в 10.10 часа при наличието на необходимия кворум членове на управителния съвет и ръководено от госпожа Снежана Тодорова  председател на управителния съвет и главен секретар на съюза. 
Присъстваха членовете на Управителния съвет: 
Снежана Тодорова, Иван Върбанов, Борислав Костурков, Валентин Колев, Валерий Тодоров, Васил Сотиров, Велиана Христова, Веселин Константинов, Георги Калагларски, Емил Розов, Ивайло Диманов, Любомир Пеевски, Розита Попова и Светла Каменова  и Светослав Терзиев.
Присъстваха и: Венка Ризова – председател на Контролния съвет, Мария Нецова – председател на Етичната комисия и  Георги Добрев – юрист на СБЖ. 
 
ДНЕВЕН РЕД:
 
1. Представяне и избор на председател на Комисията по професионално-творческите въпроси.
2. Представяне и избор на председател на дейността на Стопанската комисия.
3. Разни.
 
РЕШЕНИЯ: 
 
По точка  1: 
Управителният съвет на Съюза на българските журналисти избра за председател на Комисията по професионално-творческите въпроси  Ивайло Диманов. 
 
По точка  2
Управителният съвет на Съюза на българските журналисти избра за председател на Стопанската комисия Емил Розов. 
 
По точка  3 „Разни“
 
3.1. УС на СБЖ разгледа предложение на 104-то дружество, с председател 
г-жа Светла Каменова.
„Обръщаме се към вас с идея управителният съвет на СБЖ да предложи на Министерството на културата народната певица Олга Борисова, дългогодишна солистка на хор „Мистерия на българските гласове“ да получи пенсия за особени заслуги към държавата и нацията. Олга Борисова е една от най-ярките изпълнителки.
Управителният съвет на Съюза на българските журналисти приема предложението.               
 
 3.2. УС на СБЖ разгледа предложение от председателя на дружество „Информация“ - Цветелина Атанасова.
„До: Управителния съвет на СБЖ
Господа, обръщам се към Вас с молба да подпомогнете премиерното излъчване на филма, който заснех тази година на остров Ливингстън „Сърдити ледове“, продукция на Българска национална телевизия. Излъчването в националния ефир се предвижда за 1 юни. Екипът реши, че е добре да направим и публична прожекция. Възможностите са или Домът на киното, или кино „Одеон“. Наемът за тази зала е съответно 450 или 500 лева. Целият ни екип ще бъде благодарен, ако подпомогнете публичния показ на нашия филм. Автор и оператор на филма съм аз, режисьорът по монтаж – Филип Петров, режисьор – Милан Кузов. 
Премиерата се предвижда на 18 май и, естествено, всички вие ще бъдете част от зрителите на нашия филм.
С уважение, 
Цветелина Атанасова.“
Управителният съвет на Съюза на българските журналисти приема предложението. 
 
3.3. УС на СБЖ се запозна с Декларация от дружество „Музика“ – БНР:
„Обръщаме се към вас във връзка с възникнала в БНР тежка кадрова и финансова криза. Въпреки многобройните опити за диалог, не получихме отговор на поставените въпроси и ни бе отказана информация под предлог, че е конфиденциална. Притеснени сме от създалата се ситуация и невъзможността на ръководството да намери адекватно решение повече от три месеца. Тук излизат със свои предложения. Настояваме да научим как са обосновани многобройните назначения на служители от началото на мандата на настоящото ръководство, каква е причината за промени в длъжностните характеристики. Настояваме да получим отчет за изразходваните средства по дирекции за първите три месеца от тази година. Поради едностранно нарушаване на чл. 27 и чл. 28 от подписания през декември колективен трудов договор, настояваме в най-кратък срок да бъде подписан нов. Настояваме да научим как се планира да бъдат изразходвани средствата, които ще се акумулират от болнични и неплатени отпуски майчинство. Настояваме да получим отчет за приходи, постъпили в БНР от реклама, продажба на билети и други дейности. Настояваме да получаваме подобни отчети за всяко следващо тримесечие. Настояваме спешно да се изработи стратегия за развитието и приоритетите на БНР до края на управленския мандат. Настояваме за равнопоставеност при съставяне на концертния сезон за всички състави на БНР – смесен хор, симфоничен оркестър, биг бент, оркестър народна…“ и т.н.  „Настояваме да бъдат преустановени и отменени всякакви пиар акции, награждавания и чествания на юбилеи в БНР, както и раздаването на награди. „Властелинът на ефира“ нека остане такъв само в ефира, защото след преминаването на режим на финансови ограничения има опасност да загубим това гръмко рекламно определение. Очакваме да ни съдействате, за да може отново да упражняваме своите професии спокойни и мотивирани.“
 
 
3.4. УС на СБЖ реши да бъда изработена и разпространена Декларация на УС на СБЖ, по повод усложнената ситуация в БНР. Ръководството на СБЖ да инициира среща с мениджмънта на БНР за дискутиране по проблемите, поставени от членовете на нашите дружества. 
/Заседанието завърши в 14.40 часа./

Сподели в
 

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.00 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на съюза.

23.01.2020/13:44

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.05 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

22.01.2020/14:28

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.00 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

12.11.2019/20:36

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на СБЖ.

01.11.2019/18:35

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател наУправителния съвет на Съюза на българските журналисти.

22.10.2019/18:02
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки