РЕШЕНИЯ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти, състояло се на 29 май 2015 година

19.06.2015 /21:15 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти  се проведе в заседателната зала на СБЖ, в сградата на седалището – София, район Средец, ул. „Граф Игнатиев” № 4, ет.2. То бе открито в 9,45 часа при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и ръководено от госпожа Снежана Тодорова  –председател на Управителния съвет на Съюза. 
Присъстваха членовете на Управителния съвет: 
Снежана Тодорова, Иван Върбанов, Борислав Костурков, Валентин Колев, Васил Сотиров, Веселин Константинов, Георги Калагларски, Емил Розов, Ивайло Диманов, Любомир Пеевски, Розита Попова, Светла Каменова,  Светослав Терзиев, . 
Отсъстваха: Валерий Тодоров и Велиана Христова.
Присъстваха и: Венка Ризова – председател на Контролния съвет и Мария Нецова – председател на Комисията по професионална етика.
 
ДНЕВЕН РЕД:
 
1. Обсъждане на предложенията на комисията за подготовката на Законопроекта за защита на професионалната журналистика
 
2. Информация на Стопанската комисия за състоянието на МДЖ - Варна и готовността за предоставяне на туристически услуги. 
 
3. Информация за другите имоти на Съюза на българските журналисти. 
 
4. Приемане и утвърждаване състава на комисии на Съюза на българските журналисти 
 
5. Разни 
/Предложеният дневен ред бе приет единодушно от присъстващите на заседанието членове на управителния съвет./
 
РЕШЕНИЯ:
 
По точка  1:
Обсъждане на предложенията на Комисията за подготовката на законопроект за защита за професионалната журналистика
Васил Сотиров и Светослав Терзиев запознаха УС на СБЖ с дискусията в комисията. УС на СБЖ проведе обсъждане по основните проблеми, които стоят пред нашите медии. 
 
По точка 2
УС на СБЖ се запозна с информация на Стопанската комисия за състоянието на МДЖ - Варна и готовността  за предоставяне на туристически услуги.
 
УС на СБЖ гласува сумата от 6.662,50 лв. за неотложни ремонтни дейности за МДЖ "Варна". 
 
По точка  3
УС на СБЖ се запозна с информация на Стопанската комисия за състоянието на другите имоти на Съюза. Проведе се дискусия.
 
 
УС на СБЖ упълномощава Стопанската комисия да предложи на Съвета кандидатури за позицията супервайзър, който да наблюдава извършването на ремонтните работи в творческата база на СБЖ в Банкя.  
          
УС на СБЖ упълномощава Стопанската комисия да покани потенциални фирми, които да предоставят оферти за извършване на ремонт /хидроизолация на покрив и монтиране на дограма/ в творческата база на СБЖ в Банкя. 
 
Точка 4
УС на СБЖ прие, обсъди и утвърди съставите на комисиите на Съюза.
 
 
Точка 5 „Разни”
Предложение от доц. Г. Калагларски, председател  на Комисията за научно-практически изследвания и анализи на съвременната журналистика. 
„Уважаеми колеги, предлагам на вниманието на членовете на Съвета две решения на Комисията за научно-практически изследвания и анализи на съвременната журналистика. 
Първо, Международна конференция на тема „Трансформации на балканската идентичност. Журналистически ракурси“ .- 19 и 29 септември. Предполагам, че става въпрос за Международния дом на журналистите. Това е първото, което предлага Георги.
Второ, от втората половина на септември Балканският медиен център да открие постоянно действащ пленер за подготовка на журналисти от балканските държави за прилагане на новите информационни технологии в журналистическата практика. Настаняването на участниците, нощувка и храна да бъде в Международния дом на журналистите, а обучението на английски език да се провежда от преподаватели и в компютърните зали на Варненския свободен университет. При утвърждаване на предложението от страна на Управителния съвет на СБЖ ще се пристъпи към конкретни договорености за финансовите условия. Катедра „Информатика“ на университета предлага осем теми, от които според членовете на нашата комисия най-подходящи са: „Системи за управление на съдържанието“, „Визуализация на данни“, „Социални медии“ и „Социални мрежови анализи“. 
 
РЕШЕНИЕ: УС на СБЖ възлага на доц. Г.Калагларски да разпише и представи бюджет и финансов план за проявите, който да бъде разгледан от членовете на Съвета.
 
                   УС на СБЖ разгледа  молби за подновяване на договори с наематели на обекти на СБЖ

Сподели в
 

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.00 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на съюза.

23.01.2020/13:44

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.05 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

22.01.2020/14:28

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.00 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

12.11.2019/20:36

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на СБЖ.

01.11.2019/18:35

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател наУправителния съвет на Съюза на българските журналисти.

22.10.2019/18:02
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки