Начало
 
 

Как да решим поне един абсурд в професията!?

02.08.2015 /19:03 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистическата професия е една от най-рисковите. Става дума не само за това, че журналистите са изложени на опасности по време на изпълнение на служебните им задължения, но самото естество на работата им понякога е наистина твърде опасно. Разбира се, с това не откриваме нито Америка, още по-малко пък топлата вода…!

„Нарушават се социалните и трудови права на журналистите…Това принизява авторитета на журналистиката и не позволява на журналистите да изпълняват мисията си – да служат на обществения интерес”. Това се казва в декларация на УС на СБЖ, по повод закриването на вестник „Преса” и списание „Тема”.

Всъщност, твърдението е напълно вярно и описва един от големите проблеми в тази професия. Нарушаването на социалните и трудовите права на журналистите  е едно от нещата, което всеки един от нас много добре знае и на много от колегите се налага да си премълчават този факт, само и само да останат на работа.

Само че, премълчването не решава проблема. Затварянето на очите не е част от промяната на тази порочна практика. Едно от нещата, което трябва да се промени е проблемът с работното време.

Разбира се, че новините нямат работно време. Събитие може да се случи по всяко време на денонощието. Това обаче не означава, че журналистите трябва да работят денонощно! За тази цел си има нощни екипи, когато трябва да се покрива времеви диапазон, който излиза от рамките на стандартното работно време.

Журналистиката е една от онези професии, които налага гъвкаво работно време, но това не означава извиване на ръцете на колегията. Да, трябва да се отразяват новини, но за тази цел трябва да се въвежда гъвкав график, който да се оглежда в „Кодекса на труда”, в противен случай превръщаме една достойна професия в каторга.

„Сривът на България на незавидното 106-о място в годишния Индекс на свободата на пресата за 2015 г. на базираната в Париж международна организация "Репортери без граници" (на последно място сред страните от ЕС и след много африкански, азиатски и латиноамерикански държави от Третия свят) е само следствие от натрупаните абсурди в българските медии…”, се казва още в цитираната декларация на УС на СБЖ. А един от въпросните абсурди е именно посоченият по-горе.

Да работиш извънредно, понякога дори по 15 часа, не е геройство, а откровена глупост. Човек не може да бъде адекватен дори 10 часа, а какво да говорим за 15, при това в творческа професия, каквато е журналистиката. Премълчаването на проблема не е мъжество, а е слабохарактерност!

За да служат успешно на „обществения интерес”, журналистите трябва да имат бистър ум, разумна преценка и да не са преуморени. Никой по никакъв начин не може да ме убеди, че един човек, който е бил на безброй събития за деня и е писал като луд новини цял ден, може да е поне наполовина адекватен вечерта…, няма как да стане!

Ето защо, графиците трябва да бъдат ясни, гъвкави и най-вече справедливи. Компенсациите трябва да са не само времеви, но и финансови. Така поне един от „натрупаните абсурди в българските медии” ще бъде решен…! 

Сподели в
 

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021/20:15

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021/14:13

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020/11:08

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

14.11.2020/07:05

Във война сме, алармира доброволец, заразял журналистиката, за да помага като санитар. А конвулсивната власт назначава Мангъров за пълководец на битката с пандемията. С възпитателна цел ли? И за кого? Какво въобще е това? Още една серия от шоуто да управляваш в България, което вече директно ни убива?

10.11.2020/18:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки