Начало
 
 

За журналистите и хонорарите

05.08.2015 /10:01 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Когато стане дума за хонорари, много хора веднага скачат със станалата вече дежурна реплика, че журналистите получавали заплата и хонорарът било плащане за същото нещо, но втори път!

Всъщност, истината е доста по-различна и колегите много добре я знаят, настоящето е обяснение по-скоро за онези, които ни критикуват за това, че получаваме или настояваме да получаваме хонорари, а не за колегите, които са напълно наясно със стуацията.

Това не е печалбарство, а е въпрос на професионализъм, да, точно така е и веднага ще приведем примери за горното.

Представете си журналист, който отива на дадено събитие. По пътя си обаче става свидетел на улична изложба, или пък на някакъв инцидент. Какво е онова нещо, което ще го накара, да отрази въпросното събитие? Какъв е стимулът му да го направи…? И ако може, да не ни се пробутват клишета от сорта: „това е задължение на всеки журналист”, „етиката на професията го изисква”, или пък: „работа на всеки журналист е да следи за всички събития и да ги отразява своевременно”. Всичко това е вярно, но е клиширано до болка!

Стимулът е хонорарът, разбира се, че етиката и моралът са важни, но нека не се лъжем, финансовият стимул винаги е бил важен, защото в магазина, никой не ни пита, колко сме етични в професията, или какъв морал имаме като пишещи…! В крайна сметка живеем в свят, където ако не всичко, то поне почти всичко струва пари, за съжаление…!

Това не е профанизация на идеята за журналистиката, това просто е истината, такава, каквато е за всички нас, които сме журналисти, дори и за онези, които ще станат такива.

Журналистиката е тежка и неизлечима болест, веднъж прописал някой, той не може да спре, защото това е хронична диагноза. Разбира се, всеки един от нас има необходимостта да се изрази, не толкова, за да представи себе си и своята гледна точка, колкото, за да постави на дебат дадена тема, да обърне внимание, да посочи позиция и разбира се и да изрази мнение.

Това всичкото обаче е „ноу-хау”, това е преди всичко талант, а това има цена. Въпросната цена е хонорарът. Именно заради това хонорарите за едни и същи „петна” – обеми от журналистически материал, се оценяват по различен начин. Понякога това е израз на твърде лично мнение от страна на ръководствата на медиите, но в по-голямата си част, това е качествена оценка именно на въпросното  „ноу-хау”.

Заплатата е онова, което се нарича „гарантиран минимум”, защото все пак, всеки работещ трябва да живее от нещо. Хонорарът е индивидуална оценка на конкретния талант в конкретната статия, репортаж, или какъвто и да е авторски текст или предаване, или въобще авторска изява!

Заради това, нека не намираме в получаването на хонорари, или искането за получаване на такива, опит за печалбарство от страна на журналистите, трудът трябва да се уважава, а трудът на журналистите у нас далеч не е оценен така, както този на колегите в други държави от нашия икономически калибър! 

Сподели в
 

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021/20:15

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021/14:13

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020/11:08

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

14.11.2020/07:05

Във война сме, алармира доброволец, заразял журналистиката, за да помага като санитар. А конвулсивната власт назначава Мангъров за пълководец на битката с пандемията. С възпитателна цел ли? И за кого? Какво въобще е това? Още една серия от шоуто да управляваш в България, което вече директно ни убива?

10.11.2020/18:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки