Начало
 
 

За журналистите и хонорарите

05.08.2015 /10:01 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Когато стане дума за хонорари, много хора веднага скачат със станалата вече дежурна реплика, че журналистите получавали заплата и хонорарът било плащане за същото нещо, но втори път!

Всъщност, истината е доста по-различна и колегите много добре я знаят, настоящето е обяснение по-скоро за онези, които ни критикуват за това, че получаваме или настояваме да получаваме хонорари, а не за колегите, които са напълно наясно със стуацията.

Това не е печалбарство, а е въпрос на професионализъм, да, точно така е и веднага ще приведем примери за горното.

Представете си журналист, който отива на дадено събитие. По пътя си обаче става свидетел на улична изложба, или пък на някакъв инцидент. Какво е онова нещо, което ще го накара, да отрази въпросното събитие? Какъв е стимулът му да го направи…? И ако може, да не ни се пробутват клишета от сорта: „това е задължение на всеки журналист”, „етиката на професията го изисква”, или пък: „работа на всеки журналист е да следи за всички събития и да ги отразява своевременно”. Всичко това е вярно, но е клиширано до болка!

Стимулът е хонорарът, разбира се, че етиката и моралът са важни, но нека не се лъжем, финансовият стимул винаги е бил важен, защото в магазина, никой не ни пита, колко сме етични в професията, или какъв морал имаме като пишещи…! В крайна сметка живеем в свят, където ако не всичко, то поне почти всичко струва пари, за съжаление…!

Това не е профанизация на идеята за журналистиката, това просто е истината, такава, каквато е за всички нас, които сме журналисти, дори и за онези, които ще станат такива.

Журналистиката е тежка и неизлечима болест, веднъж прописал някой, той не може да спре, защото това е хронична диагноза. Разбира се, всеки един от нас има необходимостта да се изрази, не толкова, за да представи себе си и своята гледна точка, колкото, за да постави на дебат дадена тема, да обърне внимание, да посочи позиция и разбира се и да изрази мнение.

Това всичкото обаче е „ноу-хау”, това е преди всичко талант, а това има цена. Въпросната цена е хонорарът. Именно заради това хонорарите за едни и същи „петна” – обеми от журналистически материал, се оценяват по различен начин. Понякога това е израз на твърде лично мнение от страна на ръководствата на медиите, но в по-голямата си част, това е качествена оценка именно на въпросното  „ноу-хау”.

Заплатата е онова, което се нарича „гарантиран минимум”, защото все пак, всеки работещ трябва да живее от нещо. Хонорарът е индивидуална оценка на конкретния талант в конкретната статия, репортаж, или какъвто и да е авторски текст или предаване, или въобще авторска изява!

Заради това, нека не намираме в получаването на хонорари, или искането за получаване на такива, опит за печалбарство от страна на журналистите, трудът трябва да се уважава, а трудът на журналистите у нас далеч не е оценен така, както този на колегите в други държави от нашия икономически калибър! 

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки