Начало
 
 

Да си купиш медия, но защо…?!

11.08.2015 /06:45 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все повече бизнесмени у нас искат да са горди собственици на медии. Ако обаче направим една средна разбивка на приходите и разходите, въпросите, стават много повече от отговорите, които си мислим, че имаме.

За издръжката на един среден сайт от около 5-6 човека, с автомобил и офис под наем, в относително централен район в столицата, издръжката варира от 10-12 до най-много 20 хил. лв. на месец. Зависи разбира се от размера на заплатите, разходите за отопление, съответно – сезона, както и интензитета на „новинарстване”, тоест, колко активно ще се отразяват новини и какъв сегмент от новините ще се отразява, или ще се търси цялостен спектър при представянето на новините.

Заради това, не можем да определим точна ставка, но можем да вземе осреднени стойности от порядъка на около 15 хил. лв. на месец.

Това е разходът, който включва наем за офис-редакция, отопление и/или климатизация, ток, техника – компютърна-стационарна, мобилна-компютърна, телефони-мобилни и стационарни, и таблети /хайде може и без тях/, както и записващи устройства, фото-техника и разбра се фотограф, както още и средства за достъп до мобилен интернет, договори за типово сервизно обслужване, стационарен интернет-достъп, договори с информационни агенции за достъп до информация и снимков материал, разходи за един лек автомобил, заплати, хонорари, осигуровки, пътни разходи за служители-журналисти и разход за почистване – два до три пъти седмично и накрая разходи за офис-консумативи и битови консумативи. Може и да сме пропуснали някои незначителни разходи.

При един такъв осреднен разход на една относително малка интернет-медия от около 15 хил. лв. на месец, колко трябва да е приходът от този информационен сайт, за да се покрие разходът, да се отчисли за данъци и да остане печалба, нека всеки сам да си направи сметката…

Повече от ясно е, че рекламите, които се пускат в съществуващите информационни сайтове у нас, далеч не са достатъчни, за да осигурят самоиздръжката им, да не говорим, че някои сайтове нямат абсолютно никакви реклами...

Какво излиза, че един издател, ако притежава информационен сайт – тип: интернет медия, то това е само за ПРЕСТИЖ, или пък ПЕРЕ ПАРИ, защото печалба от такъв тип журналистика е твърде несигурен и краткотраен, ако въобще се реализира, както видяхме!

Защо обаче родните бизнесмени толкова се натискат и надпреварват да притежават медии, след като очевидно от такива не се печели, или ако се печели, то това никак не е стабилно…!?

На първо място, медията дава престиж, но освен това, тя е и начин за реална ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ. Също така една медия може да бъде корпоративен лост за натиск, или ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ, за създаване на определено „НАЛЯГАНЕ” в политиката там, където то е необходимо…! А съществуват също така и твърде съмнителните договори за „медийно партньорство”…, което какво ще рече не е ясно, нали медиите така или иначе отразяват актуални събития, за какво са тези договори, които гарантират на практика същото…!?

Ами, ето от къде идват парите…!

Е, какво излиза, че да имаш „чиста” медия у нас не е добър бизнес… И все пак, бизнесът си пазарува медии, което идва да покаже, че по този начин се извършва определен вид търговия, която няма нищо общо с правото на обществото да бъде информирано и правото на гилдията да търси и безпристрастно да отразява новини…! С една дума, говорим за ПАЗАР, а не за „идеалистични клишета”…!

Не, не откриваме топлата вода, само разсъждаваме, пък кой знае, може и да не сме прави,..или пък не…! 

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки