Начало
 
 

Да си купиш медия, но защо…?!

11.08.2015 /06:45 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все повече бизнесмени у нас искат да са горди собственици на медии. Ако обаче направим една средна разбивка на приходите и разходите, въпросите, стават много повече от отговорите, които си мислим, че имаме.

За издръжката на един среден сайт от около 5-6 човека, с автомобил и офис под наем, в относително централен район в столицата, издръжката варира от 10-12 до най-много 20 хил. лв. на месец. Зависи разбира се от размера на заплатите, разходите за отопление, съответно – сезона, както и интензитета на „новинарстване”, тоест, колко активно ще се отразяват новини и какъв сегмент от новините ще се отразява, или ще се търси цялостен спектър при представянето на новините.

Заради това, не можем да определим точна ставка, но можем да вземе осреднени стойности от порядъка на около 15 хил. лв. на месец.

Това е разходът, който включва наем за офис-редакция, отопление и/или климатизация, ток, техника – компютърна-стационарна, мобилна-компютърна, телефони-мобилни и стационарни, и таблети /хайде може и без тях/, както и записващи устройства, фото-техника и разбра се фотограф, както още и средства за достъп до мобилен интернет, договори за типово сервизно обслужване, стационарен интернет-достъп, договори с информационни агенции за достъп до информация и снимков материал, разходи за един лек автомобил, заплати, хонорари, осигуровки, пътни разходи за служители-журналисти и разход за почистване – два до три пъти седмично и накрая разходи за офис-консумативи и битови консумативи. Може и да сме пропуснали някои незначителни разходи.

При един такъв осреднен разход на една относително малка интернет-медия от около 15 хил. лв. на месец, колко трябва да е приходът от този информационен сайт, за да се покрие разходът, да се отчисли за данъци и да остане печалба, нека всеки сам да си направи сметката…

Повече от ясно е, че рекламите, които се пускат в съществуващите информационни сайтове у нас, далеч не са достатъчни, за да осигурят самоиздръжката им, да не говорим, че някои сайтове нямат абсолютно никакви реклами...

Какво излиза, че един издател, ако притежава информационен сайт – тип: интернет медия, то това е само за ПРЕСТИЖ, или пък ПЕРЕ ПАРИ, защото печалба от такъв тип журналистика е твърде несигурен и краткотраен, ако въобще се реализира, както видяхме!

Защо обаче родните бизнесмени толкова се натискат и надпреварват да притежават медии, след като очевидно от такива не се печели, или ако се печели, то това никак не е стабилно…!?

На първо място, медията дава престиж, но освен това, тя е и начин за реална ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ. Също така една медия може да бъде корпоративен лост за натиск, или ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ, за създаване на определено „НАЛЯГАНЕ” в политиката там, където то е необходимо…! А съществуват също така и твърде съмнителните договори за „медийно партньорство”…, което какво ще рече не е ясно, нали медиите така или иначе отразяват актуални събития, за какво са тези договори, които гарантират на практика същото…!?

Ами, ето от къде идват парите…!

Е, какво излиза, че да имаш „чиста” медия у нас не е добър бизнес… И все пак, бизнесът си пазарува медии, което идва да покаже, че по този начин се извършва определен вид търговия, която няма нищо общо с правото на обществото да бъде информирано и правото на гилдията да търси и безпристрастно да отразява новини…! С една дума, говорим за ПАЗАР, а не за „идеалистични клишета”…!

Не, не откриваме топлата вода, само разсъждаваме, пък кой знае, може и да не сме прави,..или пък не…! 

Сподели в
 

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021/20:15

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021/14:13

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020/11:08

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

14.11.2020/07:05

Във война сме, алармира доброволец, заразял журналистиката, за да помага като санитар. А конвулсивната власт назначава Мангъров за пълководец на битката с пандемията. С възпитателна цел ли? И за кого? Какво въобще е това? Още една серия от шоуто да управляваш в България, което вече директно ни убива?

10.11.2020/18:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки