Начало
 
 

Как НЕ БИВА да се прави журналистика!

17.08.2015 /11:20 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Магистрала „Хемус” изживя нов кошмарен инцидент едва три дни след като цистерна с газ едва не излетя от аутобана, разкриха пред … очевидци”.

Това е хедлайна, или есенцията, на статия, публикувана в една от популярните онлайн-базирани информационни агенции. На пръв поглед – нищо чудно - информация за поредната катастрофа, само дето езикът още от тук прави впечатление, че не е особено подходящ, а градацията наистина е впечатляваща…!

Почти изумени сме от това, че една магистрала, която формално е неодушевен предмет – сиреч - НЕ Е ЖИВА, е в състояние да „изживее” някакъв „кошмар”! Това предполага ли, че след време, същата би могла да бъде „рехабилитирана” при „магистрален” психолог…!?!?!

Освен това, използването на думата „едва” ДВА пъти в едно изречение леко намирисва на попрестояли яйца! Ако обаче се направим, че не сме го забелязали, след това става още по-интересно!

„Стана ясно, че на 14-я километър в посока Варна мощен джип „…” се заби в малко ситроенче”. Ако имаше словесна полиция, въпросният автор отдавна вече да е арестуван и осъден по бързата процедура с „Лишаване от свобода”…!

Първо, това „Стана ясно” виси със страшна сила като дамоклев меч над жалкия остатък от строфата. Как така е станало ясно, от къде е станало ясно и защо е станало ясно…? Три въпроса, а отговорът е в мъглата на нечие „авторско” съзнание.

„Мощен джип”…това прилагателно придава известна приказност на израза, но нейсе, следва умалителното „ситроенче”, което така вдетинява посланието, че то от новинарски материал се превръща в лигава закачка…!

Нататък следва информация за инцидента, където думата „аутобан” се набива в съзнанието сякаш с „парен чук”…! Уж все бягаме от чуждиците, пък приелата гражданственост „магистрала” вече е забравена.

Само че, абсурдите не свършват до тук, статията ни поставя в състояние на амок, когато въпросният джип от по-горе вече е „шведския звяр”, а леката кола е „френското миньонче”.

Е, от това място нататък нещата определено заприличват на мешана скара със шопска салата, не че имаме нещо против скарата или салатата…! И не само скара, намесват се дори консервирани храни, когато „ситроенчето”, според автора е описано като „смачкана консервна кутия”...!

Следва детайлно, почти картинно описание на единия от водачите: „Близо 160-килограмовия шофьор на джипа бе спасен”, а след това се обяснява и че това е станало „благодарение на супер надеждната защита”. Само дето не става ясно, каква аджеба, е тази уникална защита!

Не случайно не споменаваме нито агенцията, нито автора на статията. Не търсим ефект на заяждане на дребно. С настоящия текст само показваме на практика, как не бива да се пише новинарска статия, поне в медия, която има претенциите да е сред най-четените…!

Не се вживяваме в позицията на професионален ментор, нито пък заявяваме претенции за последна инстанция – само коментираме, останалото е видимо…! 

Сподели в
 

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020/07:05

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020/11:08

Във война сме, алармира доброволец, заразял журналистиката, за да помага като санитар. А конвулсивната власт назначава Мангъров за пълководец на битката с пандемията. С възпитателна цел ли? И за кого? Какво въобще е това? Още една серия от шоуто да управляваш в България, което вече директно ни убива?

10.11.2020/18:49

Тръпна пред телевизионния екран на обществената медия БНТ да науча излезли ли са резултатите от някой ключов американски щат и на кого от претендентите за Белия дом ще се увеличат гласовете в електоралната комисия.

05.11.2020/13:01

От дете съм издръжлива по характер и гледах и вчера, и днес БНТ и Нова тв по 1 час. Исках да видя защо и братята Домусчиеви даже не ги щат вече тия неща – телевизиите – и ги продават.

03.11.2020/09:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки