Захари Иванов: Българинът има недостатъка да чете

26.08.2015 /16:52 | Автор : Григор Николов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Захари Иванов е живял в САЩ, Украйна, Австрия Гърция

Захари Иванов е роден в с. Батановци (Пернишко). Висше образование получава в Киев, Украйна. Автор е на 14 стихосбирки, превел е повече от 25 книги от украински и руски.

Превежда също от белоруски, сръбски, английски. Издател и главен редактор на списанието за литература и изкуство "Световете". Председател е на Асоциацията на софийските писатели.

Доколко едно списание може да е успешно с многообразието от стилове, жанрове и различни направления като изкуство, литература, театър, кино, музика, история, архитектура и др.?

Отговорите могат да са различни, един от тях е: стига да се списва талантливо. В България в момента няма издания - списания, вестници, които да дават представа за културния живот в България и Европа. Следователно каквото и да е списание, ако се списва нелошо, може да представя редица направления от културата, а и трябва да представя многообразието на артистичния живот у нас и в Европа. Списанието е създадено така - да покаже света на нас и нас на света.

Да отидем към книгата. Вече години наред правите срещите "Да върнем книгите при хората". Успявате ли и наистина ли се връщат?

Сериозен отлив според мен не е имало, а той беше по принуда, тъй като книгите са скъпо удоволствие. Няма начин една книга да струва 20 лева и да си я купи всеки.

Да, но по света са още по-скъпи.

Напротив - по света са много по-евтини. При 1500 евро заплата на един австриец книгата му струва 20 евро, което за нас при 300 лева би значело 4 лева. Другият начин за измерване е журналистическият: "В България месото е най-скъпо" и "В България месото е най-евтино". Измерването е съотношение приходи-разходи, а не абсолютна величина. Аз смятам, че българинът чете. Сред недостатъците, които има, притежава и този.

Защо да е недостатък?

Шегувам се, защото всичко, с което ни определят нас, българите, по света са все недостатъци. Българинът чете. Ние искахме да върнем книгите при хората не като тираж, а като място, където всеки може да си купи книга или да я получи.

В малките градчета и селата няма вече книжарници, но има пощенски станции. Със съдействието на "Български пощи" ние върнахме книгите точно там. И отговорът на въпроса дали българинът чете е, че за 2 години бяха продадени над 100 000 книги извън София. Това значи, че някъде хората искат да имат книгата до себе си и да я четат.

Кое е мерилото за стойностно и не в литературата? Ние забравихме един Емилиян Станев, един Ивайло Петров, един Радичков, да не говорим за Смирненски и ред други писатели, издавани на по 30-40 езика. С какво ги заменяме?

Те са мерилото и ние не ги забравяме. Издават се кой повече, кой по-малко, четем ги и искаме или не искаме, те са нашето мерило. Друг е въпросът доколко се учим от тях, доколко има приемственост и дали ги възприемаме като база, върху която трябва да стоим. Няма съвременен писател, който да е направил това, което те, но остава надеждата да го има. Да вземем един Христо Бойчев, неговите пиеси не слизат от европейските сцени. Но не го играят в България, защото ние си се знаем: "Ние сме големи драматурзи, какво да прави между нас Христо Бойчев?" (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Пътуващата документална фотоизложба „Жените в градските и селските райони“ вече е в предпоследната си спирка – читалище „Възраждане 1926“ в село Карабунар, където ще остане до 14 февруари.

20.01.2019/17:15

Говорителката на Европейската комисия (ЕК) Мая Косианчич заяви, че свободата на словото е ключов елемент за присъединяването на Черна гора към ЕС.

19.01.2019/15:59

Коментар на e-vestnik разсъждава върху отношението на медиите към различни премиери и към изпълняваните или не техни обещания.

18.01.2019/18:53

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината, посочва журналистът:

17.01.2019/18:55

Продължаваме BOOST и през новата година с темата за социалните медии. Макар и достъпна, комуникацията онлайн крие рискове, посочват инициаторите и допълват:

16.01.2019/18:53

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки