Захари Иванов: Българинът има недостатъка да чете

26.08.2015 /16:52 | Автор : Григор Николов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Захари Иванов е живял в САЩ, Украйна, Австрия Гърция

Захари Иванов е роден в с. Батановци (Пернишко). Висше образование получава в Киев, Украйна. Автор е на 14 стихосбирки, превел е повече от 25 книги от украински и руски.

Превежда също от белоруски, сръбски, английски. Издател и главен редактор на списанието за литература и изкуство "Световете". Председател е на Асоциацията на софийските писатели.

Доколко едно списание може да е успешно с многообразието от стилове, жанрове и различни направления като изкуство, литература, театър, кино, музика, история, архитектура и др.?

Отговорите могат да са различни, един от тях е: стига да се списва талантливо. В България в момента няма издания - списания, вестници, които да дават представа за културния живот в България и Европа. Следователно каквото и да е списание, ако се списва нелошо, може да представя редица направления от културата, а и трябва да представя многообразието на артистичния живот у нас и в Европа. Списанието е създадено така - да покаже света на нас и нас на света.

Да отидем към книгата. Вече години наред правите срещите "Да върнем книгите при хората". Успявате ли и наистина ли се връщат?

Сериозен отлив според мен не е имало, а той беше по принуда, тъй като книгите са скъпо удоволствие. Няма начин една книга да струва 20 лева и да си я купи всеки.

Да, но по света са още по-скъпи.

Напротив - по света са много по-евтини. При 1500 евро заплата на един австриец книгата му струва 20 евро, което за нас при 300 лева би значело 4 лева. Другият начин за измерване е журналистическият: "В България месото е най-скъпо" и "В България месото е най-евтино". Измерването е съотношение приходи-разходи, а не абсолютна величина. Аз смятам, че българинът чете. Сред недостатъците, които има, притежава и този.

Защо да е недостатък?

Шегувам се, защото всичко, с което ни определят нас, българите, по света са все недостатъци. Българинът чете. Ние искахме да върнем книгите при хората не като тираж, а като място, където всеки може да си купи книга или да я получи.

В малките градчета и селата няма вече книжарници, но има пощенски станции. Със съдействието на "Български пощи" ние върнахме книгите точно там. И отговорът на въпроса дали българинът чете е, че за 2 години бяха продадени над 100 000 книги извън София. Това значи, че някъде хората искат да имат книгата до себе си и да я четат.

Кое е мерилото за стойностно и не в литературата? Ние забравихме един Емилиян Станев, един Ивайло Петров, един Радичков, да не говорим за Смирненски и ред други писатели, издавани на по 30-40 езика. С какво ги заменяме?

Те са мерилото и ние не ги забравяме. Издават се кой повече, кой по-малко, четем ги и искаме или не искаме, те са нашето мерило. Друг е въпросът доколко се учим от тях, доколко има приемственост и дали ги възприемаме като база, върху която трябва да стоим. Няма съвременен писател, който да е направил това, което те, но остава надеждата да го има. Да вземем един Христо Бойчев, неговите пиеси не слизат от европейските сцени. Но не го играят в България, защото ние си се знаем: "Ние сме големи драматурзи, какво да прави между нас Христо Бойчев?" (Със съкращения)


 

Сподели в
 

От организацията "Репортери без граници" се извиниха за грешка в данните за свобода на медиите за 2018 г., публикувани на сайта на организацията, които съвпадат с тези за 2019 г., предаде македонската агенция МИА.

19.04.2019/16:50

Готов е списъкът на номинираните телевизионни журналисти за наградите „Свети Влас“ 2019 г., съобщават от сдружението, което за 9-и път раздава най-големите в България награди.

18.04.2019/16:49

В. "Таймс" помести некролог "за британската демокрация, починала на 29 март 2019 г. на 312-годишна възраст", използвайки датата, на която по план Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС, предаде ДПА.

17.04.2019/16:52

Най-скъпият, най-гледаният, най-пиратстваният, най-награждаваният фентъзи сериал "Игра на тронове" на телевизия HBO стартира излъчването на 8-ия си и последен сезон, предаде АФП.

16.04.2019/16:51

Българското кино най-сетне започна своя възход. Освен филми, усърдно се произвеждат и телевизионни сериали, като една част от тях дори стават за гледане.

15.04.2019/18:52

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки