РЕШЕНИЯ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти, състояло се на 28 август 2015 година

02.09.2015 /16:13 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на СБЖ, в сградата на седалището – София, район Средец, ул. „Граф Игнатиев” № 4, ет. 2. То бе открито в 10,15 часа при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на съюза.

Присъстваха членовете на Управителния съвет:

Снежана Тодорова - председател, Иван Върбанов – главен секретар, Георги Калагларски, Емил Розов, Светослав Терзиев, Валентин Колев, Ивайло Диманов, Любомир Пеевски, Веселин Константинов, Розита Попова, Валерий Тодоров, Борислав Костурков и Велиана Христова.

Отсъстваха: Васил Сотиров, Светла Каменова.

Присъстваха и: Венка Ризова – председател на Контролната комисия,  Росица Пантева – главен счетоводител на Съюза на българските журналисти.

 

ДНЕВЕН РЕД:

1.Информация за кражбата в Международния дом на журналистите във Варна.

2.Информация за ремонта на Творческата база на Съюза на българските журналисти в Банкя.

3.Информация за подготовката на Международната журналистическа среща на представители на журналистическите съюзи от балканските страни и от страните от Черноморския регион.

4.Разни

/Предложеният дневен ред бе приет единодушно от присъстващите на заседанието членове на Управителния съвет./


РЕШЕНИЯ:

По точка 1:

УС на СБЖ изслуша информация за извършена кражба в МДЖ – Варна и предприетите оперативни действия от ръководството за сезиране на полицейските органи, прокуратурата и специализираните служби.

УС на СБЖ изисква от Георги Недялков – управител на МДЖ – Варна, да потвърди готовността си за изпълнение на задълженията за управление на обекта, съгласно сключения договор и да гарантира функционирането на МДЖ – Варна до края на сезона и във връзка с международните прояви, които ще бъдат проведени на територията на базата.

Ръководството на СБЖ да проведе среща-разговор с НАС „Телепол” за оптимизиране на охранителния режим.

 

По точка  2

УС на СБЖ изслуша доклад на г-н Емил Розов – председател на Стопанската комисия, за резултатите от извършените ремонтни дейности в творческия дом в Банкя. Изложение пред УС на СБЖ направи и инж. Тошко Наумов, супервайзър.  

УС на СБЖ единодушно реши, че след като бъдат получени документи за финализиране на строително-монтажните работи на ТБ”Банкя” - СБЖ,  могат да се преведат не повече от 18 000 лева на фирмата –изпълнител. Всички други разходи за извършени СРД над тази сума, остават за сметка на фирмата -изпълнител.


По точка  3

УС на СБЖ изслуша информация на Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова относно подготовката на Международната журналистическа среща на представители на журналистическите съюзи от балканските страни и от страните от Черноморския регион, която ще се проведе на 20 и 21 септември 2015 година в Международния дом на журналистите във Варна. Поканени са всички ръководства на журналистическите съюзи от балканските страни и от страните от Черноморския регион, а също и някои наши партньори от бившите съветски републики. На форума ще присъстват президентът на Международната федерация на журналистите г-н Джим Бюмела и г-жа Надежда Ажгихина, която освен че представлява Съюза на журналистите на Русия е и  вицепрезидент на Европейската федерация на журналистите. По предложение на Международната комисия ще бъдат поискани приветствия от г-жа Ирина Бокова – Генерален директор на ЮНЕСКО и от г-н Оливър Вуйович, който е секретар на Организацията на журналистите в Югоизточна Европа. Денят за пристигане на чуждестранните и българските участници във Варна е 19 септември, денят за отпътуване на участниците в срещата – 22 септември.

УС на СБЖ реши, че когато член на Управителния съвет е командирован със служебна задача в МДЖ-Варна, той нощува безплатно в базата. 

Предложено бе покани за участие в срещата да бъдат изпратени към членовете на СЕМ, Комисията по медии и култура към НС, различни институции, както и към колегите от Асоциацията на европейските журналисти – България.

 

По точка  4

УС на СБЖ утвърждава предложението Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, да бъде отличен с награда „Златно перо“.  Отличието се присъжда и във връзка с неговата 60-годишнина.

Синдикалната комисия да излезе със становище пред УС на СБЖ относно възможността за продължаването на договора с д-р Гладков и опцията за предоставяне на стоматологични услуги на членове на СБЖ с 25% намаление. 

Сподели в
 

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.00 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на съюза.

23.01.2020/13:44

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.05 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

22.01.2020/14:28

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.00 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

12.11.2019/20:36

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на СБЖ.

01.11.2019/18:35

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател наУправителния съвет на Съюза на българските журналисти.

22.10.2019/18:02
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки