СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ 5-11 септември 2016 ПРЕПОРЪКИ КЪМ ШОФЬОРИТЕ

10.09.2015 /14:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


“ДА ПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”

 

 

                                                    

                        ПРЕПОРЪКИ КЪМ  ШОФЬОРИТЕ

 

 

·           Винаги спазвайте задължението да спирате на пешеходна пътека и уважавйте правата на пешеходците!

Децата предприемат действия напълно импулсивно и не мислят за безопасността си!

        Децата, които играят или минават близо до пътното платно, са предпоставка за злополука!

 

 ЗАТОВА:

Когато забележите деца край пътното платно, незабавно:

 

 • намалете скоростта!
 • отнемете газта!
 • имайте готовност да спрете внезапно, или да предприемете  спасителна маневра!

 

             В повечето населени места, особено по оживени улици с магазини и интензивно пешеходно движение, както и при ограничена от паркирали автомобили видимост,   движете се:

 • с по-ниска от максимално разрешената скорост!
 • имайте готовност за реагиране при внезапно появяване на деца!
 • очаквайте внезапно пресичане на платното от деца!

 

Най-често това се случва на следните места:

 

 • спирки на обществения транспорт;
 • сигнализирани пешеходни пътеки;
 • оживени централни улици с колони паркирали   автомобили;
 • отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки.

 

                 МОЛЯ,  ПОМНЕТЕ, ЧЕ:

 • Когато  дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, задължително трябва да  намалите скоростта и да се опитате да осъществите визуален контакт с него!

 

 • Ако в населено място застигнете група деца, които вървят отдясно по пътното платно, с гръб към вашия автомобил, намалете скоростта!

 

 • Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата на пешеходна пътека, но се колебае дали да навлезе в платното, непременно намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно!

 

 • Не забравяйте: много от децата са склонни  внезапно да излязат на платното с измамната сигурност, че шофьорът ще спре на всяка цена и ще ги предпази! Задължително спирайте  на пътеката! Това е важно, както за вашата сигурност, така и за тази на всички пешеходци!

 

 • Когато спирате, за да пропуснете дете да пресече на пешеходната пътека, непременно погледнете в огледалото за обратно виждане дали в този момент зад вас в съседната лента не приближава  с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор  е решил да ви изпревари!  Той не вижда детето, което пресича, и може да го  блъсне!

 

 • Не изпреварвайте на пешеходна пътека,  когато има спрели автомобили,  защото зад тях може да има дете!

 

 • При застигане на деца на велосипеди  значително намалете скоростта, защото може да се наложи да спрете внезапно!

 

 

Децата са наша споделена отговорност, нека да им помогнем да пораснат!

Сподели в
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки