СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ 5-11 септември 2016 ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

10.09.2015 /14:09 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


“ДА ПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”

 

 

         ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

 

 НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, СКЪПИ РОДИТЕЛИ, ЧЕ НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО НАС СА НАШИТЕ ДЕЦА! ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ И ДА ИМ ПОЗВОЛИМ ДА ПОРАСНАТ!

 

НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА неправоспособни малолетни и непълнолетни да управляват моторни превозни средства. Ако  не е по силите ви, потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112, за да предотвратите потенциално нещастие!

 

                          НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:

 

 • Да припомните на децата най-краткия и безопасен маршрут  от дома до училището!
 • Ако детето учи в ново училище, добре би било да изминете с него маршрута до училището!
 • Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци!
 • Да обясните на  децата, че не трябва да стъпват на пътното платно, преди да са се огледали наляво и надясно дали не приближава автомобил! Дори да им се струва, че автомобилът е далече, по-добре е да го изчакат и да пресекат, едва когато платното е напълно свободно!
 • Ако в населеното място, в което живеете, забележите опасна игра на деца на или близо до пътното платно, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни – направете им забележка по подходящ начин, като обясните на децата опасността и ги отклоните от риска!

 

          ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ:

 

 • Много от пътните злополуки с тежки последици са свързани с управление  на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши! Управлението на мотопеди и мотори е дейност с висок риск! Убедете се че децата добре знаят правилата за движение!
 • Ако вашите синове, дъщери или близки юноши карат мотопед или мотоциклет без да са правоспособни, те  са в голяма опасност и рискуват много!
 • „Скутерите” всъщност са мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност (категория “М”) и ползване на защитна каска от водача!
 • Изключително рисковано е да  се остави дете под 7-годишна възраст да кара велосипед навън, без надзор от  възрастен!
 • Твърде опасно е и за по-големите деца да управляват колелото си без контрол!
 • Всички деца и юноши трябва да карат велосипедите, мотопедите и моторите си  задължително с каска и светлоотразителна жилетка!

 

При превозване на малки деца в автомобила спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца  (седалки и столчета).

 

 Бъдете добър пример за своите деца,  пресичайте правилно и само на определените за това места - пешеходните пътеки! Шофирайте като спазвате стриктно правилата за движение, защото  децата се учат от вас!

 

Ние трябва да ги пазим и да им позволим да пораснат! 

Сподели в
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки