Начало
 
 

Международна среща на журналисти от Балканския и Черноморския регион

 

СБЖ организира Международна журналистическа среща на страните от Балканския и Черноморския регион

 

Съюзът на българските журналисти организира Международна среща на журналистите от  Балканския и Черноморския регион, която ще се проведе в Международния дом на журналистите във Варна на 20 и 21 септември 2015 година. 

Сред първите пристигнали в МДЖ – Варна са участниците от Русия, Сърбия,Турция, Украйна, както и лауреатите на телевизионния конкурс„Моя провинция“ ( Русия). Почетни гости на събитието са г-н Джим Бюмела – президент на Международната федерация на журналистите и г-жа Надежда Ажгихина – вицепрезидент на  Европейската федерация на журналистите.

Темата на Международната журналистическа среща на страните от Черноморския и Балканския регион е: „Икономическата криза свършва, кризата в медиите – не! Защо?”

Българските делегати на медийния форум са над 50.
Международната среща на журналистите от Балканските страни и Черноморския регион ще бъде излъчвана директно в интернет от Радио Бинар – БНР. 

Партньори на събитието са: “Албена“ АД,  Съюзът на пивоварите в България, Винарска изба Варна,  3 Bourbouns. 

 

Запис на събитието
20.09.2015

21.09.2015

Поставяме паметна плоча в Бурса на Константин Фотинов

Съюзът на българските журналисти и Асоциацията на журналистите в Мудания, с подкрепата на община Нилюфер, Бурса (Турция), инициират поставянето на паметна плоча на Константин Фотинов.

Джим Бюмела: Журналистиката е професия за силните

Журналистиката е професия за силните и смелите, подчерта в словото си към участниците в Международната журналистическа среща на страните от Балканския и Черноморския регион Джим Бюмела – президент на Световната федерация на журналистите (IFJ).

Надежда Ажгихина: Нараства ролята на журналистиката

Поздравявам СБЖ с това, че бе създаден и се развива Балкански и Черноморски медиен център. Това каза Надежда Ажгихина – вицепрезидент на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и секретар на Съюза на журналистите в Русия пред участниците в международната журналистическа среща във Варна:

Иво Инджов: Отговорност и прозрачност в медиите

Когато за първи път прочетох темата на конференцията - „Икономическата криза свършва, но не и кризата в медиите. Защо?”, първоначалната ми реакция бе да подготвя и структурирам доклада си в полето на политико-икономическия подход, споделя в словото си доц. д-р Иво Инджов:

Васил Сотиров: Защитата на професионалните журналисти в България

Често срещам колеги, които ми се оплакват, че работят все повече и повече за все по-малко пари.

Джим Бюмела: Медийната среда е все по-несигурна

Започнахме отдавна дискусия в рамките на Световната федерация на журналистите (СФЖ), предвиждайки, че кризата, стартирала в САЩ, ще се разпространи. Кризата с медиите настъпи много преди да се случи финансовата криза.

Къдринка Къдринова: Има ли място за независими медии в България?

„Ред събития от последните месеци в доста отровната медийна среда в България дават богат материал за нашата дискусия. Ще спомена изненадващото за мнозина, включително за работещите там, закриване на вестник „Преса” и на списание „Тема” от 1 август.

Светослав Терзиев: „Медиите губят опората си в обществото”

През втория ден от международната среща в МДЖ – Варна, организирана от СБЖ и посветена на кризата в медиите, един от централните доклади на тема „Откъде дойдоха проблемите в медиите и могат ли журналистите да ги решат?” бе на журналиста от в. „Сега” и член на УС на СБЖ Светослав Терзиев. Той говори пред присъстващите по видеомост.

Срещу кризата - статут за правата на журналистите

По време на втората сесия от провеждащата с във МДЖ- Варна Международна среща на журналисти от Балканския и Черноморския регион, която е под мотото „Икономическата криза свършва, кризата в медиите – не! Защо?” беше отделено подчертаващо внимание на това доколко журналистите и журналистиката са независими и на нарушаването на правата на работещите в медиите.

Във Варна представиха нови информационни продукти

Участниците в Международната журналистическа среща посетиха Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

СБЖ подписа договор за сътрудничество със Съюза на украинските журналисти

Съюзът на българските журналисти подписа договор за сътрудничество с Националния съюз на журналистите на Украйна. Двете организации ще съдействат за установяване и разширяване на контактите между редакциите на сродни печатни и електронни издания, обмен на журналистически материали и журналисти, както и на професионален, организационен и синдикален опит.

Конкурсът „Моята провинция” представи лауреатите си във Варна

В рамките на международната журналистическа среща в МДЖ – Варна, се състоя представянето на лауреатите във второто издание на журналистическия конкурс „Моята провинция”, чиято награда бе почивка на българското Черноморие в Дома на журналистите. Фестивалът се организира за втори път, а негов домакин беше руският град Кострома.

Приветствие от Ирина Бокова към участниците в Международната среща на журналисти от Балканския и Черноморския регион.

УВАЖАЕМА г-жо Тодорова, Уважаеми участници в Международната среща на журналисти от Балканския и Черноморския регион, Днес сте се събрали, за да дискутирате различни теми под наслов: "Икономическата криза свършва, но кризата в медиите - не! Защо?"

Албена  Съюз на пивоварите в България 3Bourbons Винарска изба Варна

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки