РЕШЕНИЯ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти, състояло се на 30 октомври 2015 година

03.11.2015 /15:47 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на Съюза на българските журналисти. То бе открито в 10,00 часа при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на управителния съвет на съюза.

Присъстваха членовете на Управителния съвет:   Снежана Тодорова – председател, Борислав Костурков,  Валентин Колев,  Валерий Тодоров, Велиана Христова, Веселин Константинов, Георги Калагларски, Емил Розов, Ивайло Диманов, Любомир Пеевски, Розита Попова и Светла Каменова.
     
Отсъстваха: Иван Върбанов – Главен секретар, Васил Сотиров,Светослав Терзиев и Венка Ризова – председател на КС на СБЖ.

Присъстваха и: Мария Нецова – председател на Комисията по журналистическа етика, и адвокат Георги Добрев.

Предложеният дневен ред бе приет единодушно от присъстващите на заседанието членове на Управителния съвет.

Заседанието се проведе при следния

ДНЕВЕН РЕД:

1. Обсъждане на оперативни въпроси за управлението на Международния дом на журналистите във Варна.
2. Информация за хода на ремонтните дейности в ТБ „Банкя” и корекция на решение за отопление с изграждането на енергосистемата.
3. Организационно планиране на провеждането на церемонията по връчването на годишните награди на СБЖ.
4. Разни.


Точка 1

1. УС на СБЖ реши, че прекратява съществуването на гражданско дружество „Лято 2013“, поради изтичане договорения срок за неговото съществуване, считано от 31.10.2015 година.
2. УС на СБЖ утвърждава Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на гражданско дружество „Лято 2013“.
3. УС на СБЖ определя състав на комисия в състав: Георги Калагларски - член на УС на СБЖ и на Стопанската комисия на СБЖ, Венка Ризова - председател на КС на СБЖ, Росица Пантева - Главен счетоводител на СБЖ, Людмила Радева - счетоводител, Васил Минков - домакин и Георги Добрев - юрист на УС на СБЖ. Комисията да бъде командирована в МДЖ – Варна, в периода 2 ноември - 6 ноември 2015 година, за да състави приемателно-предавателен протокол за наличността и състоянието на имуществото на дружеството, като преди това получи протокол от другата страна за състоянието и наличността на управляваното имущество на СБЖ.
4.     УС на СБЖ реши в МДЖ – Варна да бъде изпратена  одиторска фирма, която да извърши проверка на финансовите документи.

Точка 2
1. УС на СБЖ изслуша колегите от Стопанската комисия и инж. Тошко Наумов – технически надзор, за хода на ремонта в ТБ „Банкя” и във връзка с необходимостта от корекция на решение за извършване на ремонт на отоплителната инсталация в базата.

2. УС на СБЖ одобрява предложението на Стопанската комисия за фирма, която да извърши изнасянето на бракувани негодни материални активи и малоценни и малотрайни предмети от ТБ „Банкя”. Фирмата да извърши  демонтаж и изнасяне  на радиаторите, които да бъдат транспортирани до „Вторични суровини” . Материалите без използваем остатък да бъдат извозени до сметището. Дейността да се извърши под надзора на инж. Ангел Велчев – началник отдел „Стопанско – административна дейност” и Васил Минков – домакин. Годното имущество да бъде внесено в старата сграда на ТБ „Банкя”. Да бъде изготвена заповед на Председателя на УС на СБЖ за бракуване на негодни материални активи и малоценни и малотрайни предмети.

3. УС на СБЖ възлага на инж. Наумов да подготви информация за видовете довършителни дейности в ТБ „Банкя” и да представи списък с номинирани фирми и техните ценови оферти по ресорите.

По точка  3
УС на СБЖ реши церемонията по връчването на годишните награди да се състои на 6 ноември в Студио 5 на НДК ( вход A3 ).

По точка 4
1.УС на СБЖ се запозна с информация на Асен Асенов - собственик и управител на „Прай Медиа“ ЕООД, относно причините, поради които спира ТV 7.
2.Доц. Г. Калагларски представи акценти от медийните конференции, организирани от „Фридрих  Еберт“, а другата – от „Канрад Аденауер“,  по проблеми на съвременната българска журналистика.

Сподели в
 

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.00 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на съюза.

23.01.2020/13:44

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.05 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

22.01.2020/14:28

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.00 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

12.11.2019/20:36

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на СБЖ.

01.11.2019/18:35

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10.15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател наУправителния съвет на Съюза на българските журналисти.

22.10.2019/18:02
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки