Начало
 
 

В „Утро“ „работят“ първите професионални футболисти у нас

11.11.2015 /15:26 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук има, разбира се, челна статия за великия Дан Колов

Прелюбопитна е историята на българския футбол. Особено в годините на появата на този спорт у нас, през 20-те на миналия век и в началото на 40-те години...

Тогава – през 1941-ва, 1942-ра, 1943-та, в първенството на страната ни участват и отбори от Македония: от Скопие – „Македония“, ЖСК и „Вардар“ , от Битоля  – пак, но друг ЖСК, от Прилеп – „Гоце Делчев“.

Все по онова време, когато територията на България  е разширена  след навлизането на германски войски в бивша Югославия, във футболните надпревари  у нас се появяват и отбори от Беломорието.

Играят и „Беломорец“ (Кавала), „Момчил юнак“ (Ксанти), единадесеторки от Дедеагач, Драма, Гюмюрджина, Серес... За това разказва в най-новата си книга  „Футболни отломки от стари времена“ многогодишният журналист от „Работническо дело“ Силвестър Милчев.

Най-силен от всички отбори, за които става дума, е „Македония“ (Скопие). Футболисти с македонски корен започват да идват и в софийските клубове. Така става и във „ФК 13“ през 1940-та. За това свидетелства и състезателят от тоя тим и сетнешен многоуважаван

спортен журналист, работил и в „Поглед“, Климент Симеонов

Ето какво споделя той: „През войната във „ФК 13“ играха известно време първите професионалисти в българския футбол. От „Македония“ (Скопие) дойдоха Трайче Серафимов – Жената, и Кирил Симеонов – Джино – ляв инсайд и ляво крило. Луди пари им даваше собственикът на вестниците „Утро“ и „Дневник“ Атанас  Дамянов.

Водеше ги на ведомост на „Утро“

Джино беше изключителен футболист, кривокрак, с невъобразим талант. По професия беше бояджия. Отличен картоиграч.

А Жената имаше бързина и добър финт, типичен преставител на някогашния югославски футбол.“

Така разказва Климент Сименов – Чичо Климе...

х х х

Неговият син – Владислав Симеонов, също е журналист, заедно карахме войнишката си служба след завършването на университета, издател е, собственик на „Тип-топ прес“, където е отпечатана и споменатата вече книга на Силвестър Милчев.

Хубаво е, когато от поколение на поколение се предават и пренасят достойни семейни традиции и добродетели...


 

Сподели в
 

Японски журналист е бил задържан в Мианма и обвинен в разпространение на фалшиви новини. Това съобщиха от посолството на страната, цитирани от BBC.

05.05.2021/12:00

"Не се приемам за журналист - с "Не!Новините" правя пародия на журналистическо съдържание" - скромничи Самуил. "Писател не звучи толкова обидно колкото журналист" - шегува се създателят на сайта, често бъркан от някои с истински новини.

03.05.2021/14:28

Компанията Фейсбук обяви, че ще отдели 5 млн. долара, за да плаща на журналисти под формата на многогодишни сделки в рамките на новата си платформа за публикации.

01.05.2021/12:27

За много хора 112-ото място за България в класацията на "Репортери без граници" е просто детайл - една от многото статистики, в които страната е на дъното.

30.04.2021/12:26

В Европа независимостта на обществените медии е подкопана от назначенията на политически обвързани ръководства. Това се посочва в годишния доклад на Съвета на Европа (СЕ) за медийната свобода.

29.04.2021/09:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки