Страсбург не оправда френския комик Дьодоне

11.11.2015 /18:50 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Комикът Дьодоне излиза от парижки съд през януари

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли обжалване на спорния френски комик Дьодоне М´Бала М´Бала и постанови, че свободата на словото не защитава антисемитизма или отричането на Холокоста, предаде от Страсбург АП.

В края на свой спектакъл през декември 2008 г. Дьодоне покани известен отрицател на Холокоста на сцената, след което актьор, предрешен като еврейски концлагерист, му връчи награда.

Дьодоне бе осъден от френски съд през октомври 2009 г. за подстрекаване към омраза и глобен 10 000 евро. Той загуби многократни обжалвания, докато накрая стигна до ЕСПЧ в Страсбург.

Съдът постанови, че спектакълът му не е хумористично представление, а е израз на идеология. Европейската конвенция за правата на човека, на която е гарант ЕСПЧ, не защитава "негационистките и антисемитски спектакли", заяви съдът в Страсбург.

Позоваването на свободата на словото в такъв контекст е злоупотреба с това право, прецени съдът. Дьодоне се е опитал да изопачи духа и буквата на Конвенцията и приемане на неговата логика на разсъждение би допринесло за "унищожаването на правата и свободите, които се гарантират" с тази конвенция, заявиха съдиите.


 

Сподели в
 

Днес е учреден клуб „Ефир за приятели“. Десетки почитатели на Радио Благоевград се събраха пред сградата на медията, за да поставят началото на нова инициатива.

17.08.2019/18:55

Нова тв започва технологична модернизация с преминаване към излъчване в HD качество от началото на септември, съобщават от медията и добавят:

16.08.2019/15:23

Сливането на Ваяком (Viacom) и Си Би Ес (CBS) ще създаде медиен гигант с приходи от 28 млрд. долара в САЩ, предаде БГНЕС. Очаква се гигантската сделка да бъде финализирана скоро.

15.08.2019/14:25

В. „Гардиън” публикува подкаст на тема „Защо толкова много хора мразят Меган Маркъл?”. Графинята на Съсекс е част от кралското семейство от 1 година, но всекидневните коментари по неин адрес не спират.

14.08.2019/16:52

Facebook напредва усилено по нова услуга. Компанията планира скоро да пусне собствена платформа за новини, която да е част от социалната ѝ мрежа, съобщава в. The Wall Street Journal.

13.08.2019/14:05
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки