Начало
 
 

Панчо Панчев припомня за Ефрем Карамфилов и Яко Молхов

19.11.2015 /18:50 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Панчо Панчев навърши неотдавна 80

Както си преглеждах списъка на личностите (културни дейци и творци), които бихме могли да отбележим със статия във вестника, видях 2 кръгли годишнини: 100 години от рождението на Ефрем Карамфилов и 100 години от рождението на Яко Молхов.

И двамата са се появили на бял свят през периода ноември-декември 1915 година...

Кое е общото между тях?

И двамата са писали критически статии, но оглеждайки творчеството им, не бихме могли да ги наречем само литературни критици. И двамата успоредно със статиите си за белетристични и поетични произведения са написали и много публицистика...

Точно такива са и големите европейски автори, които са се изказвали по различни въпроси, засягащи не само литературата, а и обществото в по-широкия смисъл на думата! Ще дам един пример - написаното от Виктор Юго по повод на някогашните турски зверства над поробените тогава българи.

Без да подценяваме техните анализи на значими литературни произведения, и Ефрем Карамфилов, и Яко Молхов са добър пример за изказвания и на теми, не засягащи пряко литературата, но отнасящи се за цялото ни общество. В този смисъл, и не само в този, те могат бъдат наречени европейски автори.

Българският литературен критик, есеист и публицист Ефрем Спиров Карамфилов е роден на 27 ноември 1915 г. в Кюстендил, където завършва и гимназия. Внук е на фолклориста Ефрем Каранов. Още като ученик пише стихове и е главен редактор на сп. "Ученическа мисъл", а от 1938 г. сътрудничи на "Философски преглед", "Българска реч", "Светлоструй" и други издания.

Завършил е Военното училище и право в Софийския университет, а след 9 септември 1944 г. заема много постове - главен редактор и директор на редица литературни издания. Носител е на Димитровска награда, на званието "Народен деец на културата", избран е и за академик...

Превеждан е дори на китайски

Негови произведения са превеждани на руски, украински, румънски, китайски, чешки, немски, испански и други езици. Бил е главен редактор на в. "Литературен Фронт", директор на издателство "Български писател" и други. Много са литературните студии, статии, книги, есета, написани от Ефрем Карамфилов, но ще се опитам да изредя най-главните.

Започвам с книгите "За свободата" - очерк, 1955, "Войникът в строя и в литературата" - статии, 1956, "Поезия в прозата" - очерци, 1957, "Езиковият шаблон в литературата" - студии, 1959, и други, за да се стигне до есеистичната трилогия "Герои и характери", включваща "Мечтатели", "Раждането на подвига" и "Творци" (1962-1967), излезлите през 1985 "Избрани произведения в три тома" и още много отделни книги или многотомници. Ефрем Карамфилов умира на 23 март 1998 г.

Яко Аврамов Молхов е роден на 29 декември 1915 г в Каменица (сега квартал на Велинград) и умира на 8 април 2001 г. в САЩ. Той е едно от многото деца на многодетно еврейско, не особено заможно семейство. Прекъсва следването си по право заради тогавашните антисемитски закони.

Сътрудничен на сп. „Киноизкуство”

Освен от литература се интересува и от киноизкуство и това го прави освен литературен, и филмов критик. Като такъв е назначен и в тогавашната сценарна редакция, а по-късно и за главен редактор на сп. "Киноизкуство", където работи от 1952 до 1963 г.

През 1962 г. излиза книгата му "Кинокритика", която е а от първите сериозни разработки по въпросите на киноизкуството у нас. Заедно с критиката за филми Яко Молхов е написал и много статии по въпросите на литературата...

Между немалкото негови книги бих споменал "По следите на съвременността. Проблеми на днешния български роман", (1956 г.), "Съвременни белетристи" (1964), "Критически хроники" (1975), "Спомен от едно неочаквано пътуване" (1989), "Пловдивски силуети" (1980), "Евреи-писатели в съвременната българска литература" (1999) и други.

Ще цитирам и едно кратко пасажче, написано от бай Яко (така го наричах, когато ходех в редакцията на сп. "Киноизкуство", за да получа някоя задача - освен много, много млад, тогава бях и кинокритик): "Да разтвориш бялата книжка със стихове на непознат автор - това винаги означава да се впуснеш в едно приключение на духа и да не знаеш какво те очаква - разочарование или откритие, досада от поетическа баналност или надежда, че се появява нов поет!”


 

Сподели в
 

Книгата на журналиста Ахим Пурвин "Един германец с българска (от)лична карта" ще бъде представена на 4 август в Ловеч, съобщават от общинската администрация.

04.08.2020/12:00

„За децата на Милен“ - дарителски индивидуален фонд, е учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (FRGI).

02.08.2020/18:53

Отиде си, ненадейно си отиде Иван Кутузов-Кути, едно светло момче, един голям художник, един неподражаем карикатурист и шаржист.

02.08.2020/12:17

"Виваком" става част от водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа - UNITED GROUP, обяви официално телекомът.

01.08.2020/12:16

Програмната директорка на "Фрийдъм Хаус" за Европа и Евразия София Орлоски заяви за радио "Гласът на Америка", че организацията е дълбоко загрижена заради ситуацията в Сърбия, още повече че в предишни години имаше преследване на независими медии и неправителствени организации от страна на сръбските власти, предаде агенция Бета.

31.07.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки