Начало
 
 

Румен Белчев: А бе що леете сълзи за Париж?

24.11.2015 /18:50 | Източник: e-vestnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колегата Румен Белчев е цар на краткия фейлетон

И заплакаха всички вестници за Париж… Плачат за Париж, за избитите хора, за поруганите ценности, за застрашената ни цивилизация… Що плачете? За какви ценности? Плачете за изгубените човешки животи?

Защо не плакахте, когато нелепо загина поредният българин, от ония, наричани от вас галено „джигити”, ами радостно нахулихте в заглавието шегичка – „Джигит се размаза в ТИР с локум”…

Така е – червено (нали става дума за кръв и мозък по асфалта) на бяло го пише в „ТЕЛЕГРАФ”! Хем размазан, хем – в локум! Пропуснато е да се отбележи дали локумът е бил с орехи. Следващия път!

Но за нас размазаните, разфасовани, пребити и изнасилени са всекидневие, писнали са ни, затова като не можем друго да направим, си правим майтапи със смъртта им. Не си правим майтапи с националната сигурност – тя сама си ги прави със себе си.

„Операцията е най-доброто доказателство за това, че охраната на границата е на много високо ниво” – гордо заявява след успешни действия на полицията главният секретар на МВР пред медиите.

А тракторът лети ниско...

Операцията наистина е прекрасно доказателство точно за реченото – „Прекарват 5 млн. цигари с трактор и камион” – извежда в заглавие „ТРУД”. Къде? То си пише – „Контрабандистите натоварили стоката на трактор и камион в Турция и преминали незаконно браздата”…

Да заловиш ниско летящ безшумен трактор, прегазващ държавната граница където си иска, е наистина доказателство, че следващия път ще трябва да се оглеждаме за колона от ТИРове. По-нататък – ще очакваме и теснолинейка през строго охраняваната ни граница.

Най-нещастни са, разбира се, тези, за които никой не плаче. Защото на никого не му пука за тях – като се почне от чистачката и се свърши с министъра. А на чистачката няма защо да й пука, защото „Чистачките и асистентите в БАН с еднаква заплата” – така е превел за нас „МОНИТОР” планираното вдигане на минималната работна заплата от догодина. На асистентите заплатите щели да се вдигнат с 20 лева, на чистачките – с 40. И като вземе, че настъпи едно всеобщо братство и равенство…

И за европейската култура и цивилизация, за човешкото достойнство се проляха мътни сълзици. Но в омацването на политическия опонент (по нашенско му викаме противник) няма милост, няма достойнство, няма цивилизация – за култура не говорим, тя очевидно е европонятие!

Кръв и мозък на пътя у нас

„Гъз, ти си наш`то, знаме” – гласи заглавието на антрефиленце, подписано от, ако се вярва на снимката и името, г-ца Кристи Петрова в „МОНИТОР”. Нека заедно зачетем изящното й творение:

„Радан Кънев влиза в тоалетната. Сяда на седалката и чува глас:
- Здрасти!
- Здрасти! – отговаря реформаторът.
- Как си?
- Ами добре…
- Какво правиш?!?
- Ами дойдох да се изакам, за да не ме питат за сметката на ДСБ в КТБ.”

Такива ми ти работи по нашенско.

Гъзове, тоалетни, контрабандисти с трактори през границите, частни снайперисти по покривите пред Съдебната палата, кръв и мозък по пътищата… Но – плачем за Париж. Слагаме френски знаменца по първите страници. Изказваме съболезнования.

Дано получилите ги си мият добре ръцете след тях!


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки