Начало
 
 

Румен Белчев: А бе що леете сълзи за Париж?

24.11.2015 /18:50 | Източник: e-vestnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колегата Румен Белчев е цар на краткия фейлетон

И заплакаха всички вестници за Париж… Плачат за Париж, за избитите хора, за поруганите ценности, за застрашената ни цивилизация… Що плачете? За какви ценности? Плачете за изгубените човешки животи?

Защо не плакахте, когато нелепо загина поредният българин, от ония, наричани от вас галено „джигити”, ами радостно нахулихте в заглавието шегичка – „Джигит се размаза в ТИР с локум”…

Така е – червено (нали става дума за кръв и мозък по асфалта) на бяло го пише в „ТЕЛЕГРАФ”! Хем размазан, хем – в локум! Пропуснато е да се отбележи дали локумът е бил с орехи. Следващия път!

Но за нас размазаните, разфасовани, пребити и изнасилени са всекидневие, писнали са ни, затова като не можем друго да направим, си правим майтапи със смъртта им. Не си правим майтапи с националната сигурност – тя сама си ги прави със себе си.

„Операцията е най-доброто доказателство за това, че охраната на границата е на много високо ниво” – гордо заявява след успешни действия на полицията главният секретар на МВР пред медиите.

А тракторът лети ниско...

Операцията наистина е прекрасно доказателство точно за реченото – „Прекарват 5 млн. цигари с трактор и камион” – извежда в заглавие „ТРУД”. Къде? То си пише – „Контрабандистите натоварили стоката на трактор и камион в Турция и преминали незаконно браздата”…

Да заловиш ниско летящ безшумен трактор, прегазващ държавната граница където си иска, е наистина доказателство, че следващия път ще трябва да се оглеждаме за колона от ТИРове. По-нататък – ще очакваме и теснолинейка през строго охраняваната ни граница.

Най-нещастни са, разбира се, тези, за които никой не плаче. Защото на никого не му пука за тях – като се почне от чистачката и се свърши с министъра. А на чистачката няма защо да й пука, защото „Чистачките и асистентите в БАН с еднаква заплата” – така е превел за нас „МОНИТОР” планираното вдигане на минималната работна заплата от догодина. На асистентите заплатите щели да се вдигнат с 20 лева, на чистачките – с 40. И като вземе, че настъпи едно всеобщо братство и равенство…

И за европейската култура и цивилизация, за човешкото достойнство се проляха мътни сълзици. Но в омацването на политическия опонент (по нашенско му викаме противник) няма милост, няма достойнство, няма цивилизация – за култура не говорим, тя очевидно е европонятие!

Кръв и мозък на пътя у нас

„Гъз, ти си наш`то, знаме” – гласи заглавието на антрефиленце, подписано от, ако се вярва на снимката и името, г-ца Кристи Петрова в „МОНИТОР”. Нека заедно зачетем изящното й творение:

„Радан Кънев влиза в тоалетната. Сяда на седалката и чува глас:
- Здрасти!
- Здрасти! – отговаря реформаторът.
- Как си?
- Ами добре…
- Какво правиш?!?
- Ами дойдох да се изакам, за да не ме питат за сметката на ДСБ в КТБ.”

Такива ми ти работи по нашенско.

Гъзове, тоалетни, контрабандисти с трактори през границите, частни снайперисти по покривите пред Съдебната палата, кръв и мозък по пътищата… Но – плачем за Париж. Слагаме френски знаменца по първите страници. Изказваме съболезнования.

Дано получилите ги си мият добре ръцете след тях!


 

Сподели в
 

Правилата за журналисти при събиране на лични данни за публикации са противоконституционни. Това обяви Конституционният съд с решение от петък по казуса с 10-те критерия, които трябва да се спазват от медиите при събиране и разкриване на лични данни.

18.11.2019/16:52

Решителна и пряка е подкрепата на американските мисионерски учебни заведения за народноосвободителното ни движение в XVIII век.

17.11.2019/17:15

Репортаж на полската държавна телевизия за "емоционалното" и "историческо" пътуване на гражданин на Полша до САЩ стана обект на присмех, че е пропаганда, след като зрители забелязаха, че пътникът е служител на телевизията, предаде АП.

16.11.2019/15:35

„Журналистиката и пиарът - модели на взаимодействие" е темата в новия брой на списанието „Медии и комуникации на 21-ви век”, издание на Филологическия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

15.11.2019/16:55

Българският седмичен в. „Капитал” е представител на британското издание The Economist и започва от тази седмица да публикува съдържание от него.

14.11.2019/15:25

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки