Начало
 
 

Зорка Кръстева -- милосърдната погледарска репортерка

29.11.2015 /15:44 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Няма да я забривим Зорка Кръстева (Снимка: Иван Григоров)

Врътвам стрелките на времето тридесет и пет години назад. И отварям вратата на стаята на втория етаж – вдясно от извитата дървена стълба в „малката къща“ на „Поглед“ в дъното на двора на улица „11 август“ № 6.

Там – точно срещу общото помещение на отделите „СССР и социалистически страни“ и „Международен“, бе отдел „Култура и изкуство“.

Странновата бе тая стая: подът й сякаш не бе съвсем хоризонтален, а леко килнат напред – към балкона с изящен метален парапет, който гледаше към тогавашната улица „Янко Забунов“ (сега – „Врабча“). Това бе и единствената стая с балкон.

А имаше в нея четири бюра: на Желяз Сагаев, на Боян Обретенов, едно, което стана мое, и – диагонално от вратата: на Зорка Кръстева.

По онова време – към 1981-ва, тая средна на ръст жена би трябвало да е била на шейсетина години. Но имаше енергията, разтропаността и вида на десетина лета по-млада.

Отговаряше за здравеопазването

А по щат се водеше сякаш коментаторка или наблюдателка. Макар да бе отвъд предвидените по тогавашния Кодекс на труда 55 години за пенсиониране на жените, продължаваше да работи. Езиците на вечно одумващите редяха, че тъй било заради доброто й познанство с Веселин Йосифов. Което – както и да погледнем – е факт без каквото и да било значение...

Не съм убеден, но мисля, че е работила, преди да иде в „Поглед“, в списание „Български журналист“, а на млади години сътрудничели или писали заедно в някои от големите всекидневници преди 1944-та с Илия П. Илиев. От някогашните погледари бе добра познайница и с Иван Делчев.

Зорка не пропускаше пресконференция или друга инициатива на Здравното министерство, на наши и чуждестранни фармацевтични фирми и често донасяше химикалки, диплянки, календари, които щедро подаряваше.

Познаваше десетки лекари и аптекари и винаги бе готова да упъти колега къде да отиде, за да намери рядко срещано лекарство, къде да открие за съвет много добър специалист.

Затова й казвахме шеговито Доктор Кръстева  

Обръщение, което тя приемаше с усмивка и удоволствие. А сред медиците най-близка бе с професор Чавдар Драгойчев, с педиатъра Шимон Ниньо. Колкото пъти дойдеха в „Поглед“ пък, не пропускаха да я потърсят,за да си поприказват, и Радой Ралин, и Георги Мишев.

Другата „запазена територия“ на Зорка бе Пловдивският мострен панаир. Бивали сме и цялата редакция на панаира и там тя наистина бе най-добрият гид, бе в стихията си.

За времето, за което пиша, били са може би връстници  с Васил Недков – шефа на „международниците“ в ония години: Енчо Господинов и Иво Божков. И тя, и бай Васил – отдавна обръгнали на трудностите в занаята, работеха спокойно, успокояваха по-младите, при тях никога нямаше и помен от признаци за паника.

Дойдеше ли й ред на Зорка да дежури, винаги  ме приканваше: „Дай ми нещо за броя!“. И нямаше случай да не направи всичко необходимо, ако се наложеше, докато текстът не влезеше не само в макета, а и в готовия вече брой. Тая добронамереност никога не ще забравя. Не всички я проявяваха.

Заедно работихме в една стая седем-осем години. После настанаха промени и тя се озова в най-малкото стайче в голямата сграда. Най-възрастната – редом с най-младата по онова време: Бойка Мицева. ... Вятърът на времето отнасяше листата на годините, но Доктор Кръстева си

оставаше все усмихната, все приказлива

Въпреки неволите, с които от много, много време се бе научила все сама да се бори.

Често носеше в пластмасов плик бурканчета с прочутите си „намазки“: кога по-големи, кога по-малки бурканчета с лютеница или други нейни благини, чийто съставки си знаеше единствено тя. Изваждаше ги към 5 подир обед и разстилаше вестник на бюрото си. Изгладнели, отскачахме за по един топъл самун от близката хлебарница и тъй живвахме, изкарвахме по-леко и по-спорно до края на работния ден. В „Поглед“ тогава се работеше от 2 до 8 вечерта.

Бе и истинска туристка и почти всяка събота или неделя беше на Витоша. Обичаше и децата (имаше две свои, по линия на дъщеря си бе сватя с Димитър Чавдаров – Челкаш от „Стършел“), винаги намираше с какво да почерпи не само моите две дъщери, минеха ли с майка си понякога през редакцията. Вадеше радости от бездънните чекмедженца и потайности на бюрото си, радваше я детската радост.

Нерядко си тръгвахме вечер двамата. Пътят ни бе общ  до спирката на тролеите срещу западния вход на Университета, до Националната художествена академия. Там тя „хващаше“ автобус за дома си в „Младост“ 1. Засмиваше се през прозореца, когато успееше да седне...

Не й бе в нрава да се оплаква от болести, но към края на 80-те счупи крак. Гипсирали го, отидохме у тях да я видим. Бяхме много народ,  а нейната радост – голяма. Тия неща винаги се усещат, с етюди не се получават.

Починала е малко след „идването на демокрацията“.  Никой не ме извести навреме и тъй и не бях на погребението. Но пък остана в спомените ми жива завинаги.

Без нея „Поглед“ наистина нямаше да е толкоз пъстър, колкото бе. Доктор Кръстева, Зорке – помним те!


 

Сподели в
 

Журналисти от телевизионния канал „Сегашно време” - проект на „Радио Свобода” и Фондация „Гласът на Америка”, които се финансират от Конгреса на САЩ, са били депортирани в Украйна, предаде ТАСС.

09.08.2020/12:17

„Има основание за протести и за гражданско недоволство и по отношение на медийната свобода“, каза Николета Даскалова от Фондация Медийна демокрация.

08.08.2020/12:16

По време на Конференцията на ГЕРБ в София се разиграха грозни сцени на насилие срещу наши колеги, журналисти. Ето какво разказа Генка Шикерова за случилото се с нея и Полина Паунова:

07.08.2020/12:00

Глоба от 3 до 15 000 лв. грози комика и тв водещ Николаос Цитиридис. Причина за сезиране от страна на СЕМ на Цитиридис е предаване от 25 юни тази година, в което си прави шеги с жените, жертви на домашно насилие.

06.08.2020/12:00

Специализираният наказателен съд в Словакия е отложил за 3 септември заседанието си, на което трябва да произнесе присъдите си по делото за убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова, съобщи словашкото национално радио, цитирано от ТАСС.

05.08.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки