Бигор остави неизличима следа в душите и културата

01.12.2015 /17:08 | Автор : Розалина Евдокимова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Споменът за една от знаковите личности на нашето време – Георги Стоянов-Бигор събра в салон „Журналист” на СБЖ членовете на клуб „Литература, изкуство и наука” при Дружеството на журналистите на свободна практика „Иван Богоров”. Поводът - 90-годишнината от рождението и една година от смъртта му. Приятели и колеги на известния писател, журналист, кинокритик си припомниха за своите срещи и разговори с него.

Той е една планетарна личност, позната в целия свят и недооценен у нас, каза Иван Вълов, който е бил сред най-добрите приятели на Бигор. Макар и да е бил през целия си живот пример за творец, личност и човек, след промените като че ли беше забравен. А той много искаше книгите му да стигнат до читателите… За критика Пенчо Черняев Бигор е „един подвижен университет със смайващо слово и мъдрост”. Той го категоризира като „рядко явление в културата ни: изумителен ерудит и полиглот, режисьор и кинокритик, писател и изкуствовед, журналист, притежаващ невероятна култура”. „Заявявал съм, че се страхувам от силните думи, но ще кажа, че проникването на Бигор в света на изкуството е изумително – споделя Пенчо Черняев. – От древните Сафо, Катул и Петрарка с перманентната им съвременност, той стига до Маяковски – Халеевата комета на поезията.” Той сподели, че макар и обиколил света, „видял екзотични феномени, природни красоти и архитектурни забележителности”, Георги Стоянов-Бигор си остава навсякъде и докрай българин.   

Може би и поради това, че неговото омайно перо разкрива красотата на думите и езика, той е носител два пъти на отличието „Златно перо” на СБЖ, на който е член, и специалната награда на украинското списание „Новини Kiноекрана”. Членувал е и в СБП и СБФД.

Но неговият принос за киното е може би най-голям. Та нали основа Националната филмотека, на която беше първият директор, кино „Одеон” също е негова сбъдната мечта, а много от нас и досега си спомнят как назад в годините всички с нетърпение чакахме неговите незабравими разходки из

 

тайнствата на седмото изкуство,

 

в предаването по БНТ „Кинопанорама”, на което 16 лета бе водещ. Бигор беше и главен редактор не само на Студията за научно-популярни филми, а и на списанията „Кино” и „Кино и време”, чийто основател е.

Бигор беше близък със световни имена в изкуството и културата, писатели и художници, режисьори и актьори. Ръководил е международни и национални журита, бил е член на Изпълнителния комитет на Световната федерация на филмотеките, експерт в комисии на ЮНЕСКО. 

За приятелите и близките, дошли в салон „Журналист”, беше трудно да говорят в минало време за Бигор. Стоянка Митева и Венцислав Пейков прочетоха свои стихове, посветени на него. А художничката Силви Басева върна лентата на спомените назад във времето и разказа за тяхното дългогодишно приятелство, което й е дарило редкия шанс да срещне един толкова талантлив и честен човек. Двама с нея са съавтори на бутиковото издание „Лутащи се фрагменти”, където заедно до неговите изящни словесни фрагменти са картините на художничката. Тази своя книга Бигор определя като „Импресии, експресии, главоблъсканици. Автокардиограми.

Нещо като ДНЕВНИК в миниатюри без дати”. Една стилизирана негова самоизповед. Според Магдалина Делиева той не е минало време, а неговата колежка от БНТ – една от най-големите познавачи на българското и чуждестранно изкуство и култура - журналистката Сребрина Хашъмова, която заяви, че е негова ученичка и колежка, сподели, че той е може би от малкото наши творци, който е успял да направи свои приятели световноизвестни актьори и режисьори. „Бигор беше кинаджия, но обичаше слово” – каза тя. А режисьорът Милен Гетов, който го свързва дългогодишно приятелство с Георги Стоянов, разказа за тази мъжка дружба, която се е родила още по време на Втората световна война. След това той е имал удоволствието като режисьор да прави с него 24-серийната лента „История на световното кино”, чийто сценарист е бил Бигор. „Когато завърших филма, разбрах, че съм завършил още един факултет – по история на киното” – каза Милен Гетов. А Атанас Тончев прочете някои от мъдростите му и каза, че си спомня за него с много голяма тъга, защото през последните години от живота си той е изстрадал много. Актрисата Богдана Вульпе пък прочете последния му публикуван във в. „Словото” материал - „ Снимка на малчуган в бяло костюмче”.

Особено вълнуващ беше разказът на неговата племенница Мая Конещик, която дори не спря сълзите си, разказвайки колко много е бил за нея и съпруга й Георги Стоянов-Бигор, който днес страшно им липсва.

Когато човек се докосне до личност, каквато е Бигор, вижда, че в този живот не всичко се забравя и заличава, защото хора като него оставят една дълбока и неизлечима следа дори и след като си отидат.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

06.03.2021/16:30

Артист, журналист, писател, логопед - какво ли не е била тя през живота си.

06.03.2021/15:16

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

06.03.2021/13:37

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в отговор на тежката икономическа ситуация в медийния сектор. Това съобщи в сряда, на март, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV. Тя има готовност да подкрепи инициативи в сектора.

06.03.2021/12:05

Получавам съобщения, но няма от какво да се страхувам, споделя в интервю за "Клуб Z" Андон Балтаков

06.03.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки