Начало
 
 

Младен Петков ни припомня Георги Тодорчев

27.01.2016 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Георги Тодорчев имаше кореспонденции и в “Поглед”

Да бъдеш международен кореспондент е мечта на не един журналист. Това е както шанс за разширяване на личния кръгозор, така и голяма отговорност.

Георги Тодорчев е един от познатите гласове на БНР от периода на Студената война.

Утвърденият български журналист, отдал близо 60 години от живота си на професията, в качеството си на кореспондент на БТА почти всекидневно информираше читателите и слушателите за случващото се в Съединените щати.

Със своя увлекателен стил и с исторически обоснованите си анализи Тодорчев разказваше за Америка през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Младен Петков прави спомен-портрет на Георги Тодорчев, в който преплита лични преживявания и любопитни професионални акценти.

Дъщерята на Георги Тодорчев - Ани Тодорчева, споделя, че баща й винаги е бил земен и скромен човек, честен, истински и без превземки. Ани от малка има шанса да бъде част от журналистическия път на баща си в Америка, като посещава редом с него както природни забележителности и индиански резервати, така и протести, на които са били обстрелвани със сълзотворен газ.

Журналистът да пише интересно

Според журналиста и редактор Любен Генов България е опознавала Америка чрез журналистиката на Георги Тодорчев. Изборната кампания в Съединените щати прилича на хазартна игра на карти, гласи част от кореспонденция на Тодорчев от далечната 1968-а за предаването „Панорама“ на БНТ:

”Само за няколко месеца тук видяхме и разбъркване на картите, и търсене на козове, и залагане на различни цветове и фигури, и тънки рисковани комбинации, и майсторско блъфиране. Някои карти бяха изобщо изтеглени от играта, други бяха бити в първичните избори. Един от участниците бе премахнат и физически в Калифорния по класическите методи на игралните домове в Дивия запад”, предава тогава кореспондентът.

Според Тодорчев, най-важното качество за един журналист е да може да пише интересно.


 

Сподели в
 

По повод 100 години от излизането на първия брой на вeстника, оглавяван днес от Тодор Коруев, сайтът на Съюза на тракийските дружества в България публикува следното кратко съобщение-честитка:

26.01.2021/15:19

Правителството на новия американски президент Джо Байдън назначи нови ръководители на 3 финансирани с федерални средства международни медии, след като уволни назначени от Доналд Тръмп висши кадри в Американската агенция за глобалните медии, предаде АП.

26.01.2021/09:00

Всички опозиционни партии и журналистически асоциации в Гърция се възмутиха от законопроект на управляващата Нова демокрация, който предвижда журналистите да могат да стоят само на „определено място“ по време на демонстрации.

23.01.2021/12:16

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“.

22.01.2021/12:00

Разследващият журналист Стоян Тончев – автор в "Биволъ" и издател на Liberta.bg, e подложен на системен тормоз от прокуратурата и полицията в България заради журналистическата си дейност, пише fakti.bg

21.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки