Начало
 
 

Как се заражда как угасва феноменът "Ку-ку"

04.02.2016 /13:57 | Автор : Георги Гочев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нещо като Дон Кихот, нещо като нищо на света...

Излизането на книгата "25 години Ку-Ку" беше повод да поканим автора на "Дневник" Георги Гочев да си спомни за предаването и той прие поканата.

За него думата "явление" е оправдана. Пръква се като че ли от нищото, живее кратко, но ослепително, покварява се от действителността, умира в митове. И досега най-различни хора се обявяват за негови бащи.

За времето си като комета, днес гаснещите му останки са част от медийния конформизъм. Енергично, дръзко, умно, талантливо, без чалга – в първите си 2 години то беше всичко онова, което българският преход не беше в следващите 20.

"Ку-Ку" е създадено през януари 1990 г. като телевизионно предаване, което трябва да представя мнението на студентите по актуални обществени въпроси. Във формалната му структура влизат две на пръв поглед противникови организации: създадената през ноември 1989 г. Федерация на независимите студентски дружества, която има ясно изразени антикомунистически позиции, и Университетския комитет към казионната организация ДКМС.

Предаването стартира на 27 януари .

Компромисът между двете студентски дружества е очевидно следствие от опита на комунистическата партия да договори с опозицията запазване на своето участие в бъдещето на страната. Докато в политическото ни пространство този опит ще роди безволевия текст на новата Конституция, в националната телевизия се случва друго – компромисът в студентското предаване бързо се разпада и планираните беседи "по наболели обществени въпроси" (както гласи тогавашното клише) са пометени от свободната импровизация.

Смесването на публицистика и сатиричен скеч избухва на 22.12.1991. Редовното предаване на "Ку-ку" е прекъснато със съобщението, че в "Козлодуй не се е случило нищо извънредно", съчетано с бутафорни репортажи и предупреждение от страна на Гражданска защита. На езоповия език от онова време това трябва да означава, че се е случило най-извънредното – централата е гръмнала.

Съобщението се препредава от няколко световни агенции и бутафорията се приема като истина. Огромният скандал, който следва, е първият знак, че нещо и в ролята на медиите, и в отношението на хората към тях продължава дълбоко да не е наред – въпреки идеологическите промени и обявената свобода на словото.

Инстинктивната реакция на властта е да спре телевизията.Тогавашният председател на парламента Стефан Савов многозначително пита няма ли копче, с което да се изключи цялата телевизия.

Вторият комплекс, който "Ку-ку" оголва с атомната си шега, е комплексът за истина на хора, които дълго време са били съзнателно дезинформирани. Не познавам човек, който да е гледал онова предаване, и да не му е повярвал. Което красноречиво иде да покаже, че полу-вярата в официалната действителност преди 10 ноември е някак набърже заменена с наивност.

Но все едно, скандалът в края на 1991 г. превръща "Ку-ку" в първите медийни звезди след промените. Рейтингът на предаването вече достига този на водещите публицистични предавания в БНТ. Покрай това амбицията на някои от членовете на предаването нараства и постепенно то се комерсиализира.

От жива платформа предаването става пазар  

Появят се вафли и цигари "Ку-ку", шеговитите песни, първоначално близки до градския фолклор, са записани на аудио-касети (които се продават и официално, и още повече пиратски), импровизираните скечове все повече приличат на халтура, образите на Въргала и Попов/Трифонов се повтарят, дистанцията с властимащите и крупните новобогаташи се стопява на годишните награди на Ку-ку Академията. Т.нар. от Любен Дилов ку-кунформизъм постепенно се превръща в конформизъм. Няколко години след това конформизмът ще роди в лицето на Слави Трифонов ураджийски патриотизъм и чалга.

"Ку-ку" е спряно от ефир през есента на 1994 г., в последните дни на Любен Беровото правителство. Поводът: предаване под формата на антиутопия. В едно мрачно бъдеще България е разсипана страна, управлявана от бизнес групировката "Мултитрон" (обща дума от "Мултигруп" и "Трон").

В политиката се подвизават внуците на Илия Павлов (тогавашният ръководите на "Мултигруп") и Красимир Стойчев (ръководител на "Трон"), а журналистиката се свежда до въпроси като този дали Илия Павлов е бил състезател по класическа или свободна борба, а Красимир Стойчев е имал коса.

Единственото, с което "Ку-ку" са сгрешили в този може би последен акт на автентичния си талант, е, че това е възможно бъдеще на България. По онова време то вече е настояще и съдба. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Японски журналист е бил задържан в Мианма и обвинен в разпространение на фалшиви новини. Това съобщиха от посолството на страната, цитирани от BBC.

05.05.2021/12:00

"Не се приемам за журналист - с "Не!Новините" правя пародия на журналистическо съдържание" - скромничи Самуил. "Писател не звучи толкова обидно колкото журналист" - шегува се създателят на сайта, често бъркан от някои с истински новини.

03.05.2021/14:28

Компанията Фейсбук обяви, че ще отдели 5 млн. долара, за да плаща на журналисти под формата на многогодишни сделки в рамките на новата си платформа за публикации.

01.05.2021/12:27

За много хора 112-ото място за България в класацията на "Репортери без граници" е просто детайл - една от многото статистики, в които страната е на дъното.

30.04.2021/12:26

В Европа независимостта на обществените медии е подкопана от назначенията на политически обвързани ръководства. Това се посочва в годишния доклад на Съвета на Европа (СЕ) за медийната свобода.

29.04.2021/09:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки