„Руска тройка” в душата препуска

26.02.2016 /08:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В салон „Журналист” в СБЖ бе представена новата книга на Александър Михайлов

В навечерието на 3 март в салон „Журналист” в СБЖ се състоя представянето на книгата на поета и журналиста Александър Михайлов „Руска тройка”, в която той е събрал свои стихове, посветени на Русия. Домакин беше Клубът за литература, изкуство и наука при Съюза.

Силно гражданско предизвикателство нарече книгата на автора на текста на култовата песен „Снегът на спомена вали” председателят на клуба Иван Вълов. Според него сборникът със стихове се появява навреме и има своето място в съвременната ни литература. Книгата на Александър Михайлов отправя много послания към сегашното ни време, в което в България сме се разделили на русофили и русофоби. „В днешните превратни дни на подмяна на ценностите поетът Александър Михайлов издава книга за Русия, което явление може да се нарече и политическо в морето от разгорещените ни страсти” – каза по този повод литературният критик Пенчо Черняев. Той припомни, че авторът е бил открит първо от българските композитори, като не един от тях е създал музикални хитове по негови стихове, припомняйки отново за песента „Снегът на спомена вали” изпълнявана от звездата на българската естрада Георги Минчев, която и досега се радва на обичта на меломаните. Избирайки за символ руската тройка на Гогол, Михайлов е написал с обич своята книга, посветена на Русия, на епизоди от нейната история и на велики исторически личности. А смелост и предизвикателство да пишеш в тези размирни години стихове за Русия, определи появата на „Руска тройка” поетът Матей Шопкин. В емоционалната си изповед за книгата на Александър Михайлов той го постави до такива емблематични имена в нашата литература, като Николай Лилиев и Димчо Дебелянов. Мария Галишка-Владимирова припомни как Михайлов е работил с нея във в. „Учителско дело” и че е останал верен на това, което са прозрели у него големи български поети, сред които е и Елисавета Багряна. Тя прочете, какво е казала преди години легендата на българската поезия за него като поет.

Александър Михайлов прочете свои стихове от „Руска тройка”, а градусът на настроението беше вдигнато от поетесата с китара Светлана Йонкова.

 

Снимки Иван Василев   

Сподели в
 

Как да отразяваме децата в медиите и да пазим достойнството им. На това Държавната агенция за закрила на детето съвместно с Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ България и Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски" обучават журналисти в рамките на два дни.

16.11.2018/11:25

Скандалът около непрозрачността на договора с университетската телевизия „Алма Матер“ се разраства лавинообразно. След Отвореното писмо на преподавателите от Катедра „Радио и телевизия“ към Факултета по журналистика и масови комуницаии, след подписката на студенти, последва ново Отворено писмо на академичната общност.

15.11.2018/10:05

В свое писмо до СБЖ Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград алармира, че в предаването „На кафе” по Нова телевизия се е промъкнала реклама на дрога, което е забранено от закона

14.11.2018/19:10

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България обявява Шестия конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

13.11.2018/20:22

Преподавател от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ огласиха отворено писмо по повод разразилата се остра дискусия по повод скандалния клип на ТВ “Алма Матер“.

10.11.2018/10:39

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки