„Руска тройка” в душата препуска

26.02.2016 /08:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В салон „Журналист” в СБЖ бе представена новата книга на Александър Михайлов

В навечерието на 3 март в салон „Журналист” в СБЖ се състоя представянето на книгата на поета и журналиста Александър Михайлов „Руска тройка”, в която той е събрал свои стихове, посветени на Русия. Домакин беше Клубът за литература, изкуство и наука при Съюза.

Силно гражданско предизвикателство нарече книгата на автора на текста на култовата песен „Снегът на спомена вали” председателят на клуба Иван Вълов. Според него сборникът със стихове се появява навреме и има своето място в съвременната ни литература. Книгата на Александър Михайлов отправя много послания към сегашното ни време, в което в България сме се разделили на русофили и русофоби. „В днешните превратни дни на подмяна на ценностите поетът Александър Михайлов издава книга за Русия, което явление може да се нарече и политическо в морето от разгорещените ни страсти” – каза по този повод литературният критик Пенчо Черняев. Той припомни, че авторът е бил открит първо от българските композитори, като не един от тях е създал музикални хитове по негови стихове, припомняйки отново за песента „Снегът на спомена вали” изпълнявана от звездата на българската естрада Георги Минчев, която и досега се радва на обичта на меломаните. Избирайки за символ руската тройка на Гогол, Михайлов е написал с обич своята книга, посветена на Русия, на епизоди от нейната история и на велики исторически личности. А смелост и предизвикателство да пишеш в тези размирни години стихове за Русия, определи появата на „Руска тройка” поетът Матей Шопкин. В емоционалната си изповед за книгата на Александър Михайлов той го постави до такива емблематични имена в нашата литература, като Николай Лилиев и Димчо Дебелянов. Мария Галишка-Владимирова припомни как Михайлов е работил с нея във в. „Учителско дело” и че е останал верен на това, което са прозрели у него големи български поети, сред които е и Елисавета Багряна. Тя прочете, какво е казала преди години легендата на българската поезия за него като поет.

Александър Михайлов прочете свои стихове от „Руска тройка”, а градусът на настроението беше вдигнато от поетесата с китара Светлана Йонкова.

 

Снимки Иван Василев   

Сподели в
 

На 26 януари 2019 год. от 11. 00 часа на Централните софийски гробища - парцел 107, ред 9, ще се състои панихида по повод изминаващата една година от кончината на известния журналист и публичист, дългогодишния главен редактор на вестниците „Народна младеж и „Работническо дело” за Радослав Радев

21.01.2019/22:36

Домейнът TELEGRAF.BG, който стана повод за остра реакция от страна на издателите на вестниците „Телеграф“ , „Монитор“ и „Политика“, е обявен за продан. Сайтът не е активен и явно си търси купувач. Както е видно и от изписването на името на изданието, то не копира оригинала Тhe Telegraph, изписан по правилата на английски език.

21.01.2019/17:50

След неколкодневно активно "тийзване" в социалните мрежи, сайтът на радио "Свободна Европа" от тази сутрин е активен. Медията обяви, че се завръща в България още в средата на миналата година и ще заработи в началото на 2019-а.

21.01.2019/10:34

На 21 януари 2019 г. е официалното завръщане на емблематичното Радио "Свободна Европа" на български език. Програмата, която мнозина си спомнят с носталгия от ерата на Желязната завеса и началото на Прехода, възстановява българската си редакция. Те бе закрита през 2004 г., когато страната се присъедини към НАТО и имаше ясен хоризонт за интеграция в ЕС.

19.01.2019/11:07

След тежко боледуване е починал работилият много години във вестниците "Труд","Народна младеж" и "Дума" Емил Чакалов. Поклонението ще е на 18 януари, петък, от 12.30 ч. в храма "Свети Георги" в София

17.01.2019/12:50

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки