„Руска тройка” в душата препуска

26.02.2016 /08:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В салон „Журналист” в СБЖ бе представена новата книга на Александър Михайлов

В навечерието на 3 март в салон „Журналист” в СБЖ се състоя представянето на книгата на поета и журналиста Александър Михайлов „Руска тройка”, в която той е събрал свои стихове, посветени на Русия. Домакин беше Клубът за литература, изкуство и наука при Съюза.

Силно гражданско предизвикателство нарече книгата на автора на текста на култовата песен „Снегът на спомена вали” председателят на клуба Иван Вълов. Според него сборникът със стихове се появява навреме и има своето място в съвременната ни литература. Книгата на Александър Михайлов отправя много послания към сегашното ни време, в което в България сме се разделили на русофили и русофоби. „В днешните превратни дни на подмяна на ценностите поетът Александър Михайлов издава книга за Русия, което явление може да се нарече и политическо в морето от разгорещените ни страсти” – каза по този повод литературният критик Пенчо Черняев. Той припомни, че авторът е бил открит първо от българските композитори, като не един от тях е създал музикални хитове по негови стихове, припомняйки отново за песента „Снегът на спомена вали” изпълнявана от звездата на българската естрада Георги Минчев, която и досега се радва на обичта на меломаните. Избирайки за символ руската тройка на Гогол, Михайлов е написал с обич своята книга, посветена на Русия, на епизоди от нейната история и на велики исторически личности. А смелост и предизвикателство да пишеш в тези размирни години стихове за Русия, определи появата на „Руска тройка” поетът Матей Шопкин. В емоционалната си изповед за книгата на Александър Михайлов той го постави до такива емблематични имена в нашата литература, като Николай Лилиев и Димчо Дебелянов. Мария Галишка-Владимирова припомни как Михайлов е работил с нея във в. „Учителско дело” и че е останал верен на това, което са прозрели у него големи български поети, сред които е и Елисавета Багряна. Тя прочете, какво е казала преди години легендата на българската поезия за него като поет.

Александър Михайлов прочете свои стихове от „Руска тройка”, а градусът на настроението беше вдигнато от поетесата с китара Светлана Йонкова.

 

Снимки Иван Василев   

Сподели в
 

Дебютната си книга „Невидимият рок“ представи в Хасково д-р Гергана Райжекова. Трудът е докторска дисертация , защитена в катедра „Радио и телевизия“ на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

19.04.2019/11:14

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Международната неправителствена организация "Репортери без граници" оповести годишния Индекс за свобода на пресата.

18.04.2019/09:49

Очаква се протест пред английското посолство в София, в подкрепа на Джулиан Асандж. Призивът на организаторите е хората да се съберат в 18 часа.

17.04.2019/10:38

На 17 април в Хасково пристигат туроператори, журналисти и блогъри за участие в опознавателен инфотур в града и част от Източни Родопи. Поканата идва от Туристическия информационен център – Хасково.

16.04.2019/10:51

Заедно с члена на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv ще търсим отговор на въпроса „Какво остана от свободата на словото в Европа?”

15.04.2019/18:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки