Начало
 
 

Позиция на СБЖ - Дружество „Електронни медии“ - Варна към СБЖ и Дружество „Печат“ - Варна към СБЖ

25.03.2016 /23:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

До Управителния съвет на Съюза на българските журналисти

Относно: Предстоящата дискусия „Регулация и саморегулация на медиите. Гледната точка на СБЖ по повод дискусията в парламента“

 

ПОЗИЦИЯ

на членовете на Дружество „Електронни медии“ - Варна към СБЖ и

Дружество „Печат“ - Варна към СБЖ

 

Уважаеми дами и господа,

Изразяваме нашата подкрепа на позицията на УС на СБЖ от 14 март 2016 г. по повод дискусията в НС „Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес“, състояла се на 10.03.2016 г. на съвместно заседание на парламентарни комисии.

Категорично не приемаме като работеща в обществена полза идеята за обединяване под каквато и да било форма на БНТ и БНР и за подмяна на тяхната мисия като обществени медии, нито лансираните концепции за неясни „творчески синергии“.

Считаме, че е пресилена и трудно може да бъде обоснована тезата за очаквани „икономии на средства“ от сливането на обществените електронни медии, но пък са реални опасенията, че такъв акт и поставянето им „под една шапка“ биха ги направили по-слаби и по-лесни за контрол и цензура.

Нашето мнение е, че би било  крачка назад в прилагането на съвременните европейски тенденции за демократично развитие на медиите, приемането на нов закон за медиите или аудио-визуалните услуги, който да визира едновременно и обществените, и търговските медии. Смятаме, че законодателно техните функции, работа, финансиране и други елементи на управлението трябва да се уреждат по отделно.

Повдигаме и още един изключително важен въпрос - за бъдещето и защитата на регионалните обществени медии. Категоричната ни позиция е, че те са изключително важни за информиране на аудиторията и решаващи за защита на интересите на местните общности в съответните региони.

Надяваме се чрез Вас тази позиция да достигне до участниците в инициираната дискусия в СБЖ на 25 март 2016 г. на тема  „Регулация и саморегулация на медиите. Гледната точка на СБЖ по повод дискусията в парламента“.

 

23.03.2016 г.                         Дружество „Електронни медии“ - Варна към СБЖ

гр. Варна                               Дружество „Печат“ - Варна към СБЖ

Сподели в
 

Предлагаме публикувания в „Свободен народ” анализ на доц. д-р Светлана Божилова, преподавател по телевизионна журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски" и телевизионен експерт, относно проблемите в програмната политика и в развитието на БНТ.

17.07.2019/15:53

Основателят на сайта Фрог нюз Огнян Стефанов алармира чрез своето издание, че се чувства мишена на предстояща разправа заради публикувани разкрития. Предлагаме неговия текст.

10.06.2019/22:11

Ако „Нова телевизия" беше частна кланица, никой нямаше да се интересува дали нейни служители са напуснали. Или са били „помолени“ да го направят. Но собствеността на медия е нещо много по-различно. И дори не е и бизнес на малкия български пазар, където едрите предприемачи се сдобиват с медии заради влияние в обществото, а не за да печелят от тях.

04.06.2019/10:54

На всички Вас, драги приятели, и на Вашите близки, честитя от сърце най- светлия, най-българския празник – 24 май! Подчертавам, че честитя на всички, а не само на колегите журналисти и културни дейци.

25.05.2019/11:19

Кой свали Слави Трифонов от ефир? Самият той го направи. Или поне така твърди. Традиционният заподозрян - телевизията-майка Би Ти Ви, отношенията му с която няма как да са гладки (все пак за пари става дума), официално заяви, че не се отказва от шоуто и продължава да преговаря с фирмата му. И самият Трифонов го потвърди. А това веднага роди хипотезата, че със заплахата да слезе от ефир на 31 юли той си вдига цената. Особено на фона на упорития слух, че телевизията се продава и в такъв момент трудно ще се лиши от ключови програмни сегменти.

09.05.2019/12:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки