Начало
 
 

Стоян Ненов не обича да обработва снимките си

22.04.2016 /13:56 | Автор : Антония Кюмюрджиева | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стоян Ненов (Фейсбук)

Фотография на мига. Така описва в едно изречение своето изкуство фоторепортерът на Ройтерс Стоян Ненов в интервю през миналата година. Младият мъж спечели престижната журналистическа награда "Пулицър" и стана първият българин, който е удостоен с нея.

Снимка от 15 август миналата година на пълен с мигранти влак до македонския град Гевгели му донесе наградата. Той споделя приза с още 7 свои колеги от агенцията и четирима фотографи на "Ню Йорк Таймс" за отразяването на драмата на бежанците.

И в момента Стоян Ненов е на гръцко-македонската граница, където продължава кризата с мигрантите, блокирани в района след затварянето на балканския маршрут. За броени часове Стоян се превърна в най-търсения човек за интервюта и приятелство в социалната мрежа Фейсбук.

Той е на 34 г, от София е и обожава да снима

Не обича да обработва снимките си. Предпочита да са по-натурални, защото така са по-истински. "Другото вече малко се отдалечава от чисто документалната фотография", смята Стоян. Младият мъж не обича публичността. Всички негови колеги твърдят, че е изключително скромен и не обича да е в светлината на прожектора. Бившият кадър на вестник "Стандарт" твърди, че е разбрал от свои колеги, че печели най-престижната американска награда за журналистика.

А в биографията му има и други призове. През 2013 г. е победител в категорията "Репортажна фотография" на конкурса "Снимка на годината". На следващата година грабва наградата отново за репортажна фотография на "Канон България" за кадъра на протестираща срещу управлението на президента Реджеп Ердоган туркиня на истанбулския площад "Таксим", която гледа в телефона си.

Ненов споделя в профила си в сайта на Ройтерс, че през 1995 г. започнал да учи фотография. Истински се запалил обаче като стажант във в. "Демокрация". Според Красимир Свраков, бившия шеф на фотоотдела в "Стандарт", Стоян направил първите си професионални стъпки именно във вестника. "Дойде в редакцията някъде около 2000 година. Много скромно момче, с изключителен хъс за работа. Искаше да стане добър фотограф и го направи", твърди Свраков.

Отразявал е избори в Палестина

С бившия фоторепортер на "Стандарт" Антон Чалъков са съученици от Техникума по фотография "Юлиус Фучик". "Били сме по събития заедно. Той е един от водещите фотографи. Колегиален, етичен, наясно е с това, което прави", споделя Чалъков. Стоян започнал работа за Ройтерс през зимата.

Първата му задача била да отрази лошото януарско време. В покрайнините на София търсел хора, които чистят затрупаните си от сняг автомобили. "През годините научих, че е важно да бъдеш добър с всички и никога да не вземаш работата си за даденост", пише на страницата си в сайта на Ройтерс Стоян.

Той самият търси предизвикателствата в работата си. През 2006 г. отива да помогне в отразяването на парламентарните избори в Палестинската автономия. Тогава всъщност осъзнава какво е да работиш като фотограф за едно от най-натоварените бюра на Ройтерс. Споделя, че любимите му теми са правата на човека, социалното неравенство, проблемите на малцинствата и расизмът. Сред от най-запомнящите се кадри са снимките му от традиционните помашки  сватби в Рибново.


 

Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки