Начало
 
 

Изгубихме големия журналист Тодор Абазов

06.05.2016 /12:07 | Източник: Дума/ Архив: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На Тодор Абазов не му достигна месец да навърши 90 години

На 2 май т. г. почина проф. Тодор Абазов, съобщава вестник „Дума” и добавя: Той е известен журналист и юрист, преподавател по журналистика в Софийския университет. Уважаван деец на БСП. Поклон пред делото и паметта му!

Тодор Абазов е един от доайените на журналистическата колегия. Член на СБП, СБЖ, СБФД.

Роден е на 21 юни 1926 г. Завършил е право в СУ. Бил е главен редактор на "Средношколско единство", редактор във в. "Народна младеж", сп. "Младеж", сп. "Наша родина", сп. "Септември"; зам. главен редактор на в. "Народна култура".

Главен редактор на сп. "Български журналист" (1977-1990) и на сп. "Съвременна журналистика" (1987-1990). Директор на Центъра за журналистически изследвания и информация към СБЖ (1987-1990). Хабилитиран за професор по журналистика (1990), чел е лекции по публицистика, публицистично майсторство, литературно-художествена критика, медиакритика.

Автор на "Щрихи и размисли" (1970), "Публицистика и критика" (1974), "Словото като позиция" (1982), "Път във времето" (1986), "Случаят Йордан Василев и други статии" (2004), "Въведение в публицистиката" (2005).

Съставител е на: сборниците: "По телеграфа - статии и кореспонденции на Ърнест Хемингуей" (1981), "Антология на съвременната българска публицистика" (1984), "Граматика на журналистиката. Избрани четива за световния опит в журналистиката" (1996).

Бел. СБЖ: Предлагаме ви есе от Тодор Абазов за Стефан Продев, публикувано в "Дума" след неговата кончина:

НЕПОМРЪКВАЩ ПРИМЕР

Проф.Тодор Абазов

Колкото повече времето ни отдалечава от деня, в който се разделихме със Стефан Продев, толкова по-сложен и многопластов застава неговият образ пред нас. Съдбата ни срещна двамата още като голобради средношколци и съм свидетел на развитието му, преминало през колкото вълнуващи, толкова и драматични исторически обрати.

Помня го като възторжен ремсист (комсомолец) в гимназиална униформа, който, окрилен от бликналия на 9.IХ.1944 г. ентусиазъм, се впусна с още неукрепналото си перо и крехките си юношески сили да съдейства за промените. Днес се изговарят какви ли не нелепици по адрес на тази дата, но истината е, че за мнозинството от хората тя беше една голяма надежда. С течение на времето обаче, доловил, че по поетия път едни раздават себе си, а други присвояват плодовете им,

Продев откри тревожното разминаване между идеи и дела

По-късно дойде разочарованието му от проиграния през 1956 г., оказал се за жалост последен, шанс в промяната да настъпи промяна, която да озонира атмосферата и придаде човешки образ на системата.

Така той по свой собствен, вътрешно изживян, самостоятелно осмислен път стигна до изводите, направени от голяма част от лявата интелигенция по света, че социалната справедливост и общественият прогрес са немислими без гарантирана за всички свобода.

И за последен път изживя ново, още по-тежко разочарование, когато след 10.IХ.1989 г. много скоро стана ясно, че не само сталинският модел на социализма, но и заимстваната от довоенното ни минало псевдодемокрация може да обслужва користта, при това в още по-големи и нечовешки размери.

Фанатично предан на своите идеали

Стефан Продев беше пълна противоположност на фанатизма. Така успя да премине през историческите катаклизми с отворени очи и, без да отстъпва от убежденията си, непрекъснато да ги обновява, както и, разбира се, да уважава усилията на всеки друг в тази посока.

Способен да разбира съмненията, разочарованията, дори прегрешенията, той беше непоклатим само към едно - към вероотстъпничеството, което след като мумифицираше десетилетия наред социализма, за да черпи от облагите му, накрая, когато повече нямаше изгода от него, го захвърли като употребена носна кърпичка.

Това правеше от Стефан Продев личност и творец от типа на блестящата кохорта от леви интелектуалци като започнем от Пол Елюар и Теодор Драйзер и завършим с Пикасо и Оскар Нимайер, отдали талант и убеденост на идеите си.

В този смисъл е непомъркващ пример.


 

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки