Начало
 
 

Никола Филипов дава на Паола Хюсеин интервю през 2014 г.

19.05.2016 /15:26 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Никола Филипов държеше на контакта със зрителя

Последното интервю на Никола Филипов, давано за наш вестик, взема Паола Хюсеин. То излиза през декември 2014 г. в "Клуб 100". Най-известният телевизионен говорител почина тази седмица на 86 години:

Как сте, г-н Филипов?

Слава богу, добре.

Участвал сте в предаване на БНТ за 55-годишнината. Радва ли ви това внимание? Участието ми беше задочно, тъй като не присъствах в това предаване.

С какво се занимавате, как минават дните ви?

За съжаление обсегът на заниманията ми много се съкрати, тъй като пострада зрението ми. 30 години да ти свети прожектор в очите, накрая се плаща. Бях при акад. Петя Василева. Сложиха ми диагноза "професионално заболяване".

Така че не мога да чета. Това е най-лошото, което би могло да ми се случи. Освен да се преселя в отвъдния свят, другото най-лошо нещо е да не мога да чета, тъй като аз чета от 7-годишна възраст. Но какво да правя, човек трябва да живее някак.

Какво правите, когато не можете да четете?

Гледам, макар и условно казано, телевизия, но главно слушам радио.

Верен ли сте на БНТ, нея ли гледате основно?

Не, основно гледам Нова тв и Би Ти Ви.

Харесва ли ви да има повече от една телевизия? Вие работехте в БНТ, когато тя беше единствената у нас.

Идеята е добра, но реализацията е много посредствена. Като гледам, имам чувството, че едните правят телевизия контра на другата. Едните показват екшън, веднага другите показват същото. Филмите са под всякаква критика, основно американски бози и лимонади. Аз ги отбягвам. Имам си компакт плейър, така че, когато ми трябва да гледам нещо, слагам и си го гледам.

Привърженик съм на турските сериали, тъй като те са горе-долу човешки, нормални. Е, занимават се с посредствени теми. Любов е обикновено темата, но това е по-добре от нищо. Или поне е по-добре от филма, който гледах вчера. 60 минути филм, 40 минути от него автомобилни преследвания. Или бой на негри в тунел.

Когато режисьорът е посредствен и филмът е посредствен. За да не се види това, се снима на тъмен фон, картината е тъмна и иди разбери за какво става дума. Брат ми ми диктува програмата на телевизията по телефона.

Навремето искаше ли ви се да се занимавате и с нещо друго, освен с новини?

Аз по принцип съм се занимавал с много работи. Така че телевизията запълни перфектно 30-те години, през които съм работил в нея. Трудно бих могъл да измисля с какво мога да се занимавам, освен да чета. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки