Начало
 
 

Как рекламирали в Търново преди век

30.06.2016 /12:00 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Главната улица на Търново (пощенска картичка от началото на ХХ век)

Отдавна, отдавна търновчани чудесно разбирали ползата от популяризирането на дейността си и използвали за това вестниците, алманасите, книгите със специални приложения, където призивните съобщения били оформяни

в специални каренца най-вече в сецесионен стил

В сравнение с днешната практика прави впечатление, че няма обяви за търсене на работа, за продажба или дирене на жилища или селскостопански животни, а трябвало да се отъркулят десетилетия, за да се чуе, че някой предлага и услугите на хотел за кучета...

Ако нейде давали квартири под наем, известявал го не чрез печата. А и ясновидците, и предшествениците на днешните екстрасенси въобще избягвали да се афишират публично.

Ала какво все пак рекламирали най-много търновчани?

Рекламите са от началото до края на 20-те години на миналия век. Вижте сами.

АНГЕЛ ПОПОВ

Притежател на механическа мелница и първа българска фабрика за тестени произведения – разни дебелини фидета, макарони, фидета желти и бели; дреболии: звезди, български букви, арпакаш, къдрави кордели и панделки. Основана на 1892 год.

х х х

Магазинът на Костас СТАМБАРИДИС в гр. В. Търново продава разни бои, безир, лакове, четки и други.

х х х

Сладкарница „ТРАПЕЗИЦА“ на Ст. Х. САВОВ и Н.П. БАРЪМОВ

Приготовлява всекидневно разни пасти, сладоледи. Фабрикува разни фонданти, пралини и други сладкарски артикули. Богат избор на различни бонбони, карамели, шоколати, бисквити и пр. Незабавно при голяма отстъпка изпълнява поръчките. Мостри и ценоразписи безплатно изпраща.

х х х

КИРКОР ГАРАБЕТЯН – златар-часовникар

Магазинът е снабден с разни диаманти и златни изделия – часовници, брошки, пръстени, сервизи за сладко, коняк и пр.

х х х

Магазинът на ПАНО ЮРДАНОВ и С-ие

Търгува с разни стоки и чист първокачествен центрофужен мед.

х х х

Близо до хотел „РОЯЛ“ Стефан Н. МАДЖАРОВ

Приготовлява всекидневно пресни кебапчета и луканки.

х х х

Военният шапкар и крояч Н. АТАНАСОВ – ул. „Търговска“ 13

Изработва на вкуса на клиентите си всякакви униформи. Работа чиста и кройка шикозна. Изработва и формени фуражки, различни фасони - германски, полугермански и руски.

х х х

ХРИСТО ТЕРЕЕВ – Търговска къща с лотарийно бюро и агентура на Триесткото осигурително дружество „ЖЕНЕРАЛИ“ за живот, имоти и транспорт.

х х х

ГЕНЧО СИМЕОНОВ и С-ие – ул. „Булевард“ 221

Модерно индустриално ателие – за седла, хамути, куфари, чанти и портофели. Доставка на разни видове правени цървули. Цени – много намалени.

х х х

„Бутония“ – фабрика за всевъзможни вдове копчета – Марино поле.

х х х

САНИТАРЕН МАГАЗИН на Христо Ахтарджиев – парфюми, помади, пудри, анилинови бои, ахтарски стоки. Фотографически материали и апарати. Всички видове очила.

х х х

Георги Д. Семерджиев – бръснарница „ХУБОСТ“.

х х х

Сладкарница „СОФИЯ“ произвежда карамели „Хелер“, разни фруктови сладки, сиропи и др.  Приема поръчки за разни торти по домовете на клиентите.

Тринадесет – от хилядите – реклами. Какво ли няма в тях?

И колко много може да се научи за живота от онова време.

И за модата, и за предпочитаните храни, и за сладкарските изкушения, и за униформите на военните, и за забравени стоки – седла, хамути...

Оживяват лотарии и застрахователи,замирисва на безир и помада, на редки и скъпи парфюми, доставени отдалеч, ценоразписи и мостри се изпращат безплатно (кой твърди, че тая практика е измислена напоследък?), а и

езикът е по старовремски неповторим и чаровен:

„изработва се на вкуса на клиента“ по „кройка шикозна“.

Пъстър свят, пъстър град с работливи, предприемчиви и мераклии хора.

Такова било Велико Търново преди стотина години.


 

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки