Начало
 
 

И правилното е „Брексит“, а не „Брекзит“!

03.07.2016 /14:08 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Няма кой да ти помогне, брат...

Има в нашата литературна класика описание на един дъжд, който – като завалял – та цяла неделя. Тоя дъжд обаче е като няколко капки, тупнали върху топъл летен прахоляк от тъмен, ала бързо отминал облак, в сравнение с потопа, наречен „Брекзит“.

То не бяха само сайтове и блогове. Не бяха един-два вестника или списания. То не бяха телевизии – кабелни, частни, държавна. Не бе само БНР, не бяха само десетките й частни конкуренти...

Не бяха единствено самоуки форумци-лаици в занаята ни. Не бяха и един и двама журналисти, икономисти, коментатори, социолози, специалисти по сигурност, политолози, анализатори, кореспонденти, респонденти... Не бяха само централни издания, не бяха единствено и местни.

Не бяха единни в изказа си и доста от изредените. Едни казваха и пишеха „Брексит“, след малко прозвучаваше от устата им „Брекзит“, а понякога и „Брегзит“. Или друга комбинация от двата или трите варианта.

А вярното е едно – „Брексит“

Съвсем простичко е: иде от съчетанието на Британия (“Бр“) и „ексит“ – за изход. Второто значи излизане, изход, изчезване, смърт... Тая дума навремето се учеше как се пише и произнася още в подготвителния, първия клас на тогавашната Английска гимназия в София. И никога не е имало спорове как се произнася, има ли някакви нюанси.

Същото е и сега – с помощта на Гугъл. И на английски, и в американския му вариант, и при пускане на запис – звучи по един и същ начин: „ексит“, съответно – „Брексит“.

Ала повече от месец не се намери езиковед, нито от Института по български към БАН, нито друг, който  авторитетно да поясни нещата. И да пресече папагалското умножаване на нелепицата.

В бъдеще може да огласят намерение да напуснат Европейския съюз и други страни. И тогава за Гърция, например, може би ще се говори, че се подготвя за „Грексит“ (от английското Greece). А за Испания --  за „Спексит“ (от английското Spain). И т. н., и т. н.

Ала сега забърканата каша е пример докъде може да се стигне, когато една дума се набива в хорското съзнание хиляди пъти, когато се остави – с езиково безгрижие и немара – да се носи по десетките течения на все по-многобройните канали за информация.

А нали нам – на журналистите, е работа да учим на точно, на правилно изразяване. Защо забравяме тоя свой неписан, ала тъй важен дълг?

Още веднъж – стига „Брекзит“. „Брексит“ е!


 

Сподели в
 

Кметът на Симитли и финансов благодетел на новия член на Втора лига Септември (Симитли) Апостол Апостолов заяви пред БТА, че няма да допусне на своя стадион камери на телевизията, която държи правата за излъчване на професионалните групи.

13.07.2020/09:01

Бившата репортерка от БНТ и настояща пиарка на ВМРО Екатерина Анева изрази във Фейсбук вижданията си за това кой каква агресия упражнява по време на протестите и "24 часа" препечата разсъжданията й. В тях та приравнява журналистите и полицаите.

12.07.2020/09:07

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки