Начало
 
 

Не ще забравя спортния журналист Светослав Обретенов

13.07.2016 /12:00 | Автор : Иван Каневчев, негов скромен ученик | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Обретенов бе учител на поколения спортни журналисти

След кратко боледуване от този свят си отиде доайенът на спортните журналисти Светослав Обретенов. По документи бе на 88 години, но духом си остана младеж, готов винаги да се впусне в битка с ветрени мелници в защита на правата кауза.

Бай Слави е чистокръвен софиянец, баща му е известен художник-интелектуалец от старата школа. Идва в Плевен заради съпругата си. Обретенов завършва право в СУ малко след 9 септември 1944 г., но никога не го практикува.

Става журналист малко случайно покрай спортните си занимания. Освен футбол (задължителен за всяко момче по онова време) тренира плуване и волейбол.

Плуването го научил в Лом, където интернирали баща му – известния български художник и интелектуалец Александър Обретенов. Той е завършил рисувално училище в Санкт Петербург, после и университет в Мюнхен. И до днес картините му се ценят по световните аукциони.

Александър Обретенов е приятел и съмишленик на Илия Бешков, Константин Щъркелов, Александър Божинов и Емилиян Станев. Кореспонденцията му с тях го характеризира като енциклопедична личност и ерудит с леви убеждения.

Автор е на „Северняшки танц с футболна топка”

Заради Светослав Обретенов навремето реномираният всекидневник „Народен спорт” отваря кореспондентско място в Плевен. (С „Народен спорт” започваше денят на всеки уважаващ себе си български мъж.) Бай Слави се гордееше с факта, че в трудовата му книжка има само 2 печата на „постъпил” и „напуснал”. Естествено - „Народен спорт”. Преди 1989 г. едва ли има друг журналист, захвърлил софийското си гражданство и жилище.

Преди 3 години той лично ми разказа в дома си как е започнал работа в „Спорт”:„По това време 1946-47-а вестника го пишеха трима души – чичо Климент, Ангел и Чомпето”, разказа ми тогава бай Слави: „Като момче аз се въртях край тях, понякога ме пращаха за цигари, а по-късно и по разни инстанции, за да вземам резултатите от състезанията. Носех данните, а те ги публикуваха във вестника. После полека-лека взеха да ме карат сам да пиша информации...”

Като известен журналист Бай Слави винаги отстояваше мнението си с високо вдигната глава и не преклони глава пред никой управник или богаташ-бизнесмен. Негова е и „енциклопедията на плевенския футбол”, наречена „Северняшки танц с футболна топка”.

Бай Слави се гордееше и с факта, че той е открил Пламен Гетов за плевенския футбол. Имаше участие във всички важни решения за плевенския футбол. Думата му тежеше навсякъде, но същевременно раздаваше даром съвети на младите колеги. Пред Спортно-информационния център в Плевен след мачовете на „Спартак” и най-гласовитите изчакваха да чуят първо мнението на бай Слави, след което да се изкажат и те.

Винаги елегантен, с костюм и вратовръзка бай Слави се разхождаше из центъра на града всеки ден доскоро, но поздравяваше само хората с характер, независимо от поста им. (Като потомствен гражданин и аристократ по дух познаваше абсолютно всекиго – от ваксаджията до кмета.)

Гледаше ни като присмехулен британски лорд...

„Той избра Плевен и това е комплимент взаимен, избра да работи и да си пие ракията с хората на Мизия и им остана верен...” Това пише в поздравителния си адрес по повод 70-ата годишнина на Обретенов бившият му главен редактор от в. „Спорт” Иван Нанков. Той свидетелства и че самата редакция не е притежавала някои от броевете на вестника, съхранени от подредения до педантичност бай Слави:

„Стиска и не дава лесно, когато става дума за история. Гледаше ни нас от „Спорт” от провинцията си като някакъв горд и присмехулен британски лорд... Едно време в „Спорт” се питахме кой е по-известен в Плевен – кореспондентът на вестника или кметът. Въпросите ни бяха риторични”, пише в същия адрес Нанков:

"До 10 ноември 1989 г. Светослав Обретенов няма пишеща машина. Има обаче телекс, който бодро трака в спалнята му. Наскоро от германската фирма-производител помолили Обретенов да им даде реликвата за музея. Отначало бай Слави се опънал, и не си дал машината...”

Бившият шеф на Обретенов - Иван Нанков, пише още: "Не е вярно, че няма незаменими хора. Светослав Обретенов БЕШЕ НЕЗАМЕНИМ ЖУРНАЛИСТ ЗА ВЕСТНИК „СПОРТ” И сякаш да прикрие това положение, гордият вестник се изхитри и сам си отиде през 1990 г. Обретенов остана като част от знака на това славно издание”, посочва неговият приятел и колега.

Сега бай Слави се разхожда по небесните булеварди пак с високо вдигната глава, с елегантен двуреден балтон и иронична усмивка и раздава съвети на ангелския футболен отбор.

Светла му памет!


 

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки