Начало
 
 

„Светлик“ озарява Търново почти десетилетие

22.07.2016 /13:55 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Последните 3 букви от „Светлик” означават: Литература, Изкуство, Култура

Това е приложението за литература, изкуство и култура на местния вестник „Борба“. То излизаше всяка последна събота на месеца от 1979-а година до края на 80-те. И „главата“ му, казано на вестникарски жаргон, е пред вас.

... Връщам се 45 лета назад. Тогава в „Борба“ работеха хора, чиито имена си струва да се припомнят отвреме-навреме. Защото това бяха тогавашните хронисти на старата столица.

Ето имената на повечето: Иван Колев, Илия Манев, Петър Борсуков, Христо Медникаров,Марин Крусев, Николай Томов. Продължавам: Иван Русков, Веселин Долчинков, Найден Минков, Михаил Манолов, Петър Кайшанов...

Репортери, редактори, фотографи, художници, оформители...

Редакцията бе в някогашна частна, жилищна къща – на двата й етажа, точно срещу Драматично-музикалния театър „Константин Кисимов“ (издигнат върху незабравимата Градска градина). След това бе преместена в двора на старото Военно училище. От къща на 2 етажа – в нова, длъгнеста сграда. С прозорци – от едната страна, гледащи към Янтра, към Боруна, към Царевец.

В края на 70-те е решено да се създаде „Светлик“

Работата по изданието е поета от шефа на отдел „Култура“ – Христо Медникаров, и от вездесъщия Петър Борсуков. Първият планира, събира и редактира текстовете, подсеща за сроковете туткащите се, вторият оформя графичния лик на приложението.

Форматът е 2 днешни таблоидни страници – общо 8 всяка последна събота на месеца. „Главата“ пламти в червено с букви като войници от Второто българско царство, устремени – един до друг, без пролука помежду им и за птиче – напред. Към победа над вразите. Над незнанието.

Жанровото разнообразие е голямо:

Кореспонденции от странство, информации, интервюта, стихове, разкази, рецензии, коментари, есета... Гостуват най-големи имена от родната литература и култура, гостуват и Булат Окуджава, Владимир Висоцки.

Редом с тях – местни поети и разказвачи, десетки студенти от Великотърновския университет.

Разгръщам един брой -- от 28 септември 1985-а

Да почетем: кореспонденция от Прага за създаването на камбаните на Царевец, разговор с пианистката проф. Люба Енчева, 20 стихотворения по повод Деня на поезията (сред тях – на Николай Милчев, Матей Шопкин, Петко Огойски, Стела Стоянова...). 

Следва разказ от Лазар Петров, текстове на археоложката Радка Анчева, Георги Костов, Михаил Михайлов, редове от Божидар Маринов в памет на Баба Величка – пазителката на духа на черквата „Свети 40 мъченици“ (тя е баба на колежката от сайта Розалина Евдокимова)...

А публикуваното е дообогатено със снимки, с изящни винетки, с творби на Теофан Сокеров, с рисунки на Велю Митев, с графики на Григор Спиридонов...

И тъй – събота след събота: общо около стотина броя. Стотина празници за всеки любознателен. Докъм края – по думите на 86-годишния днес Христо Медникаров – на 80-те.

Оттогава мина повече от четвърт век. Днес вестниците мрат, за култура се пише все по-малко и по-рядко. Политика, пари, войни, секс, спорт – това се харчи, това върви. Да не се дивим защо – въпреки глобалното затопляне – все повече хладина се възцарява сред хората. И все по-петимни ще ставаме за топлика на светлинката на всяка умна дума.


 

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки