Начало
 
 

Напусна ни феята на доброто слово Елисавета Кисимова

25.07.2016 /12:46 | Автор : Величко Хинов, Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Елисавета Кисимова ще остане в паметта на всички, които я познаваха, със своята разностранна култура, тънък усет към словото и висока етичност

На 23 юли т.г. тихо и достолепно, както и живя сред нас, си отиде дългогодишната редакторка в издателство „Народна младеж” и наша колежка от 44-то дружество на СБЖ Елисавета Кисимова. Поклонението ще е на 26 юли, вторник, от 10 ч., в църквата „Св. Георги Победоносец” на ул. „Патриарх Евтимий”.

Родена на 3 октомври 1936 г. в София, Елисавета Кисимова не дочака своя 80-годишен юбилей, покосена от тежко заболяване и от скръб по непрежалимата си дъщеря, журналистката, испанистката и преводачката Светлана Плашокова-Митева, която ни напусна през 2012 г. Сдружението на испаноговорещите журналисти в България ежегодно връчва журналистически награди на името на Светлана Плашокова-Митева, които представляват книги от нейната лична библиотека, дарена на СИЖБ от майката Елисавета Кисимова.

Магията на Куба и испанския език

Самата Елисавета Кисимова също в съвършенство владее испански език, който научава докато семейството й живее в Куба през 70-те години. Нейният съпруг Пантелей Плашоков е бил на работа там като високо ценен и уважаван български специалист. Плод на голямата семейна любов към Куба е авторската книга на Елисавета Кисимова „Истински чудеса”, в която за Острова на свободата се разказва през детския поглед на дъщеря й Светла.

Друга авторска творба на Кисимова е книгата с приказки и легенди „Замакът на капитаните”. В неин превод от испански у нас излиза и сборникът „Приказки от тропическата гора”, събрал магически истории, разказани от уругвайския майстор на словото Орасио Кирога.

Свързана с дома-музей на Яворов

Завършила с отличие гимназия, а после и българска филология в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, Кисимова учителства в Перник и София. Големият й интерес към литературата и изкуството бележи и работата й в отдел „Култура” в Перник. От студентските си години поддържа познанства с Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Георги Джагаров и с още цяла плеяда млади и по-възрастни литератори.

Поради изключителните си познания и обичта към тврочеството на Пейо Яворов Кисимова е поканена лично от неговата племенница и съпруга на художника Васил Стоилов - Ганка Найденова-Стоилова, да изгражда новооткрития навремето дом-музей на поета на софийската улица „Раковски”. Тя има изключителен принос за превръщането му в национална светиня.

Словото като призвание и съдба

От онзи период са и познанствата на Кисимова с много културни дейци. Сред тях са и поетите Евтим Евтимов и Слав Хр. Караславов, които виждат в нейно лице вдъхновен творец на българското слово и духовност. Те я канят като редактор в издателство „Народна младеж”, което оглавяват.

В издателството Елисавета Кисимова печели всеобщо уважение със своите толерантност и разбиране. Тя е сред най-обичаните и предпочитани редактори. Пословични са нейната висока и разностранна култура, нейното умение да работи с различни автори - от начинаещи до утвърдени майстори на перото. Със своя непогрешим литературен вкус и усет Кисимова дава път на първите книги на много млади творци, които се превръщат в утвърдени имена в нашата литература и журналистика.

Непрежалима е загубата на такъв изключителен творец на полето на словото като Елисавета Кисимова, отдала се на каузата на доброто, светлото, разумното, вечното, което тя откриваше в литературата и го раздаваше на хората щедро, както само тя умееше.

Поклон пред светлата й памет.

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки