Начало
 
 

Устав разказва за съюз на вестникари-кореспонденти у нас

28.07.2016 /12:00 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чуждите кореспонденти в София са били явно повече от днес

Розовата книжка е с 32 страници. Две печатарски коли. И е отпечатана през 1950-а. Особено време – 6 години след 1944-та, 3 – преди смъртта на Сталин и 6 преди Априлския пленум на БКП...

Изданието е побрало Устава и списък на членовете  на Съюза на кореспондентите на чуждестранния печат в НРБ.

Той пък е създаден през зимата на 1922-ра

През 50-те е “доброволно сдружение, поддръжник на Международната организация на журналистите (МОЖ). „ . Употребяваният език на съюза в официалните отношения  бил българският.

Целта на организацията е „да развива и поддържа професионалната солидарност, колегиалност и етика между своите членове“. И още – да защищава техните професионални и битови интереси, да се дава точна, ясна и обективна информация.

Необходимите средства се осигурявали от членски внос, доходи от празници, забави, балове, лотарии, от завещания, дарения и други.

Членовете били действителни и почетни

Основали и фонд „Посмъртна помощ“. Станело ли най-лошото с някого, семейството му получавало еднократна помощ от 50 000 лева.

Върховен орган било Общото събрание. Свиквали тия събрания веднъж на 3 месеца, като едно от тях всяка година било отчетно-изборно.

Правели годишни отчети, имало Управителен съвет, Контролна комисия, а печатът на организацията бил кръгъл... Съюзът можел да се разтури по решение на 2/3 от членовете или когато те останели под 8.

През 1950-а председател е Павел Голубев, а почетни членове – Васил Коларов, подпредседателят на тогавашния Министерски съвет – Владимир Поптомов, и министърът на външните работи Минчо Нейчев.

Ето ги чуждестранните кореспонденти  у нас по онова време:

Павел Голубев – кореспондент на „Правда“, Александър Стеколников – на „Известия“, Михаил Буканов – ТАСС, Владимир Завадски – Совинформбюро, Йежи Древновски – ПАП, Варшава, Нова Кочи – „Зъри и популит“, Тирана, Калидопулос Панис – Елас-прес, Атина, Басан Жак – Телепрес, Прага, и „Кол Аам „ – Тел Авив, Димитър Георгиев – Инпрес, Прага.

Следват: Леви Хаим –„Ууси Пайва“, Хелзинки, Хернани Ликов – Ройтер, Лондон, Георги Павлов – „Л  Ендепандан“, Брюксел, Димо Пипанов – „Джюиш кроникъл“ – Лондон, „Велт илустрирте“ – Виена,  „Ажанс д енформасион синеграфик“ – Париж, Ринджер прес сървис – Цюрих, Петър Стоянов – „Совиет Ръша тудей“ – Ню Йорк, „Народна воля“ – Детройт. Списъкът завършва със Степан Турнаян – Франс прес – Париж, и Тодор Ценков – „Ла ора“, Буенос Айрес, „Ориентасион“ – Буенос Айрес, и „Трибуна популар“ – Каракас. (Изписвам имената така, както са в изданието – на някои собствените и фамилните са в обратен ред – бел. моя Ив. Т.)

Посочени са и адресите и телефоните на кореспондентите. Бюрата им били все в центъра на столицата – на улиците „Неофит Рилски“, „Екзарх Йосиф“, „Московска“, „Раковски“,„Гурко“, „Шипка“...

Канцеларията на съюза се помещавала на площад „Народно събрание“ № 8, а телефонът й бил 8 41 25. Тогава столичните номера били 5-цифрени.

... 66 години от онова време. И 94 от създаването на съюза.


 

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки