Начало
 
 

In memoriam: Никола Анастасов спечели и отличие на „ПОГЛЕД“

10.08.2016 /16:08 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това е книжката – запазих я

... Минали са 31 години. Редакцията на „Поглед“ тогава – през 1985-а - бе на улица „11 август“ № 6. А отдел „Култура и изкуство“ – в двуетажната малка къща в дъното на двора.

Защо описвам това?

Защото през онова лято, на 6 август за първи път се срещнах очи в очи с Никола Анастасов. Една от многоочакваните ни рубрики бе

„ПОГЛЕД“ представя най-търсената книга на месеца“

Тъкмо в нея спечели артистът. С книгата, която е пред вас – „Смехът на шопа“. Помолвахме – по традиция – победителя да напише 10-15 машинописни реда за творението си. Така направихме и с артиста-литератор. Никола Анастасов се съгласи на мига и пожела сам да донесе текста в редакцията.

Дойде засмян и радостен

Поговори с четиримата – Зорка Кръстева, Желяз Сагаев, Христо Спиров и с мен. Цялата чета от стаята на втория етаж – вдясно от стълбата. Разказа ни за привързаността си към шегите на шопите, за удоволствието да ги слуша и да забавлява и зрителите с техния хумор. Не стоя дълго, стоя може би петнайсетина минути...

А аз го изпратих. И защото отговарях за рубриката, и защото го бях дирил по телефона, и защото ми бе приятно да си кажем още някоя и друга дума пътьом.

У мен бяха и петте книги от класацията, взех „Смехът на шопа“ и помолих автора й за автограф. Написа го със замах: „На Иван – много радостни усмивки! Н. Анастасов“ И добави най-отгоре, не под текста – 6 VIII 85.

От „11 август“ се стрелна към площад „Александър Невски“. Спомена, че бързал за среща в Сатиричния театър. Бил е – като направя една простичка сметка, на 53.

Втори път лично не се видяхме

А книгата зае, естествено, лично място в библиотеката ми. И колчем я погледнех – съживяваше описаното в редовете преди този. Оживяваше тъмнокосия мъж със сини очи, с грееща усмивка и с гласа, който различава сред всички други и до днес почти цяла България.

С тъга прелистих тия дни томчето, илюстрирано от Борис Димовски, издадено от „Христо Г. Данов“ – Пловдив, в 80 000 екземпляра. Навремето целият тираж бе разпродаден може би за седмица.

Поколения обичаха Никола Анастасов и сегат тъжат за него. Тъй е, когато искрено си дарявал все радост и усмивки. Тая щедрост не се играе. Нито може да се опише. Тя се усеща.

И не се забравя.

Свързани:   БНТ и Съюзът на артистите почитат Никола Анастасов

В памет на големия български актьор Никола Анастасов БНТ излъчи извънредно филма на режисьора Зако Хеския „Тримата от запаса”. Лентата е създадена през 1971 г. по сценарий на Павел Вежинов.
Дата: 10.08.2016


 

Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки