Начало
 
 

Панчо Панчев: Кольо Анастасов, лека ти пръст!

16.08.2016 /12:01 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Панчо Панчев има седмична колонка в „Дума”

В моя курс във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в двата класа по актьорско майсторство учеха много момичета и момчета, които после станаха големи артисти.

Достатъчно е да споменем само няколко от тях: Григор Вачков, Ицко Финци, Татяна Лолова, Леда Тасева, Емилия Радева, Гинка Станчева, Юрий Яковлев, Петьо Чернев и много други, между които не на последно, а на предно място Никола Анастасов.

Кольо беше момче, което имаше особено чувство за хумор. И от сцената, и в живота той умееше да разсмива хората по свой, негов си, особено специфичен начин.

А като си помисля, че преди да кандидатства в Театралния институт, той се беше явил на изпит в политехниката... Така се и запознахме - чакайки резултатите от приемните изпити във ВИТИЗ! Слава Богу той беше приет по актьорско майсторство, а за мен... По съвет на моя съсед и баткото Анжел Вагенщайн аз кандидатствах в новата специалност театрознание (имаше само един випуск преди нашия) - с намерение да се занимавам после с кино.

Завършилият кинодраматургия в Москва Анжел Вагенщайн ми даваше да чета разни филмови книги. Добре, но на мен ми хареса театърът и започнах да пиша пиеси.

Но стига съм се отклонявал!

Много са веселите случки, в които участва или предизвиква Никола Анастасов. Живеехме в една махала и една вечер, каква вечер, една нощ, след като бях закарал гостувалата ми девойка и паркирам, ето го и Кольо - идва отнякъде, вижда ме и започва да се псува, защото е бил на приятелска почерпка, вместо да постъпи като мен.

Последва дълъг, нищо че беше късно, разговор за живота и хубавото и лошото в него.

После се поправи и ми върна любезността, като се ожени за известната тогава естрадна певица Мария Косева. Беше толкова влюбен, че когато бяхме (само за една седмица) запас и спяхме в казармите на 4-ти километър, той нощем бягаше, за да се види с нея! Леглата ни бяха едно до друго и аз му помагах да направи от шинела си нещо като завит презглава спящ войник. На сутринта, свеж и бодър, той беше в строя.

Спомням си и друга вечер:

Комедията ми "Приказка за калпаците" или "Щръклица", както я прекръсти режисьорът Вили Цанков и с което заглавие се игра още в много театри, беше поставена вече на доста места. Някой ми подшушна идеята да събера на нещо като купон Бонките и близнаците от направените дотогава постановки. И идеята беше осъществена.

Събраха се Бонките и близнаците от около петнайсетина театри. Добре, че холът ми тогава беше голям. За артистите от по-малки театри беше професионална радост да прекарат няколко часа в компанията на Невена Коканова например, а за всички беше приятно да обменят опит от работата си върху пиесата.

Дълго време след тази среща участниците в нея се хвалеха пред колеги, че са били на такова събиране - уж весело, а и много полезно за професията.

Кольо, лека ти пръст! Както леко и чудесно играеше всяка роля! (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки