Начало
 
 

Лав Диас получава “Златен лъв” във Венеция

12.09.2016 /13:58 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лав Диас грабна „Златния лъв” за черно-бял филм

Филипинският филм "Жената, която си тръгна" на режисьора Лав Диас спечели голямата награда “Златен лъв” на кинофестивала във Венеция за най-добра лента, предаде АФП.

Филмът разказва за борбата на една жена, несправедливо обвинена в престъпление и осъдена на 30 години затвор, която се опитва да се върне към нормалния живот. Лентата е с продължителност близо 4 часа. Сценарият й също е дело на Лав Диас.

Не мога да повярвам, че спечелих това отличие. Невероятно е. Посвещавам го на филипинския народ, на нашата борба, на борбата на човечеството, каза Лав Диас, получавайки наградата.

Голямата награда на фестивалното жури отиде при филма на Том Форд "Нощни животни". Наградата “Сребърен лъв” за най-добра режисура си поделиха двама - руският режисьор Андрей Кончаловски за филма "Рай", драма, посветена на Холокоста и на Втората световна война, и мексиканският режисьор Амат Ескаланте за "Див район".

Паула Беер е най-добра филмова надежда

Наградата за най-добър сценарий спечели Ноа Опенхайм за филма "Джаки", режисиран от чилиеца Пабло Лараин и с участието на Натали Портман. Лентата разказва за вдовицата на Джон Кенеди - Джаки Кенеди. Специалната награда на журито отиде при американската режисьорка Ана Лили Амирпур за филма й "Лоша партида".

Наградата за най-добър актьор, или така наречената “Купа Волпи”, получи аржентинецът Оскар Мартинес за участието му във филма "Известният гражданин". Ема Стоун спечели “Купата Волпи” за най-добра актриса за участието си във филма "Страната Ла-ла-ла".

20 филма се бореха за големите награди на престижния фестивал в основната категория. Фестивалното жури в тази категория беше ръководено от британския режисьор Сам Мендес. Наградата за най-добра филмова надежда, носеща името на Марчело Мастрояни, беше присъдена на германката Паула Беер за ролята й във "Франц" на французина Франсоа Озон.

Наградата за най-добър филм в другата фестивална категория "Хоризонти" получи филмът на Федерика Де Джакомо "Освободи ме!". В този раздел наградата за най-добър режисьор получи филмът на Фиен Трош "Дом".


 

Сподели в
 

В Плевен бе открито третото издание на джаз фестивала AUTUMN JAZZ FEST - PLEVEN 2019. Той се организира и финансира от Община Плевен и е част от културния календар на общината.

14.09.2019/17:52

Ако до днес изразът „Американска мечта“ е така популярен в речника ни, то след днешното събитие можем да сме напълно сигурни, че все по-често ще срещаме „Китайска мечта“. Това се разбра на премиерата на новоизлязлата книга на издателска къща „Ентропи 1“ „По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“, с автор редакторът от Радио Китай за чужбина Дин Хао. Гости на премиерата бяха посланикът на КНР в България Дун Сяодзюн и първият секретар на посолството Ян Сюй.

11.09.2019/22:35

До сайта на СБЖ се получи становище на учителите от ФБ групите „Учители за силно българско образование“, „Педагози“ и "Класни ръководители", в които понастоящем членуват над 28 000 педагози, в което са изразили общото си становище по отношение на обсъжданите предложения за промени в ПМС №100/08.06.2018 г., отнасящо се за създаване и функциониране на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

11.09.2019/18:31

Тази година деветият ден на септември развихри страстите български и вдигна градуса на смесените чувства към датата, която за едни е донесла свободата от фашизма, а за други е черен ден. Но както и да се мъчат да го представят, този 9 септември донесе една интересна проява в РКИЦ, където в Мраморната зала беше открита документалната изложба „Пътят към Победата: Историческите източници разказват“, която събра стотици софиянци и гости на града.

10.09.2019/16:26

Къдринка Къдринова ще разкаже за последното си пътуване до Острова на свободата, ще покаже видеозаписи и много снимки, ще информира за честването на 500-годишнината от основаването на Хавана. Срещата е на 10 септември от 14 ч. в Пресклуб „Журналист” в СБЖ, етаж 3

09.09.2019/11:06
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки