Начало
 
 

Панорама

Общинският съвет в Плевен удостои с титлата „Почетен гражданин на Плевен” диригента проф. Пламен Джуров. Решението бе взето от комисията по Наредба No 11 за удостояване със званието единодушно.

22.04.2020 /17:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 22 април т. г. се навършват 100 години от рождението на Валери Петров - големия български поет, блестящ театрален и кино драматург и ненадминат преводач на Шекспир и Гьоте. Човек на Духа и на Словото, който със своята открита гражданска позиция беше нравствен коректив на обществото и същевременно деликатен, благ, с изключително чувство за хумор.

21.04.2020 /20:19 | Източник: Столична библиотека

Най-старият и най-дълго съществувал футболен клуб в Плевен е заимствал името си от книга на възрожденеца Стоян Заимов. В нея той описва боевете на опълченците на връх Шипка, където отстоявали освобождаването на родината от турско робство.

17.04.2020 /19:02 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Организационен комитет,в който участват неправителствени организации и творчески съюзи, включително и СБЖ, под патронажа на посолството на Русия в България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката, организират Международен ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“ на тема „Мирът – надежда на планетата“, посветен на 75-годишнината от победата над хитлерофашизма.

16.04.2020 /18:45 | Източник: Източник Фондация „Устойчиво развитие на България

В България са преведени най-значителните творби на писателя левичар и противник на диктатурата на Пиночет, включително "Старецът, който четеше любовни романи", "Патагония експрес", "Историята на една чайка и на котарака, който я научи да лети" и други.

16.04.2020 /18:43 | Източник: dnevnik.bg

По повод 75-годишнината от победата над хитлерофашизма Фондация „Устойчиво развитие на България“, Студентският съвет на ВСУ „Черноризец Храбър“ и организационен комитет, в който участва и СБЖ, организират Национален студентски конкурс „Светът между войната и мира – 75 години от победата над хитлерофашизма. Конкурсът е под патронажа на посолството на Русия в България.

16.04.2020 /18:41 | Източник: Източник Фондация „Устойчиво развитие на България

Инциативата всеки ден ще публикува послания и творби на големи творци на мерената реч на сайта и на Фейсбук страницата на библиотеката

14.04.2020 /16:45 | Източник: Столична библиотека/СБЖ

Българската песен за "Евровизия 2020" - Tears Getting Sober, е големият победител в класацията на Out TV, в която зрители и професионално жури гласуваха за своите фаворити от музикалната надпревара.

14.04.2020 /15:25 | Източник: Дума

Документален филм с работно заглавие "Харманли – култура, традиции и обичаи" ще допринася за опознаване на местния бит и обичаи и повишаване на туристическата атрактивност на общината.

14.04.2020 /11:05 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

За втора поредна седмица музикалните културни институти в България обединяват усилията си в обща програма на своето онлайн присъствие по време на извънредното положение.

14.04.2020 /10:51 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки