Начало
 
 

Марлен Хуциев – вечно младият класик на руското кино

15.09.2016 /13:59 | Автор : Олга Маркова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марлен Хуциев е носител и на статуетка "Златен леопард"

Марлен Хуциев има: 13 филма, реализирани като режисьор; 7 филма като сценарист; 4 филма като актьор; 2 филма като художествен ръководител на кино състави.

Има творци, за които изрази като "на преклонна възраст" или "в залеза на" нямат никаква стойност. На 91 години видният руски режисьор, сценарист, актьор и педагог Марлен Мартинович продължава да работи неуморно.

Като председател на журито на току-що завършилия във Варна 24-ти Международен кинофестивал (МКФ) "Любовта е лудост" той припомня на околните всеки съществен момент, всяка акцентирана фраза от включените в конкурсната програма филми.

Когато един ум непрестанно е в напрежение, той не се "дава" лесно на настъплението на биологията. Поемайки на официалното закриване на форума, на сцената на Фестивалния и конгресен център, статуетката "Златната Афродита", с която бе удостоен за цялостен принос в развитието на киното, режисьорът не пропусна възможността да разведри аудиторията с шеговити фрази за жената и любовта, на които е посветил целия си живот и творчество...

Обладан е от екранна безкомпромисност

Веднага долавяш, че пред теб е жив класик, който с нескрито вълнение споделя как в момента реализира игрална творба за други двама класици - Толстой и Чехов. Питам се: кой би си позволил подобна волност при решаването на задача с толкова неизвестни и подводни камъни.

Явно младежката дързост и упорство, страстта му към киноексперименти, изявени още в края на 60-те години на миналия век, до днес не са го напуснали.

Още навремето в популярната сред нас книга "Филмът без интрига" известният критик Виктор Дьомин насочва вниманието си предимно към онези характеристики от неговото творчество и режисьорски замах, които преобръщат редица понятия както в руското, така и в световното кино. Той обаче "пропуска" може би най-съществената страна в характера му, безспорно доказана и на екрана: категорична безкомпромисност.

Явно през целия му живот кавказката закваска си казва думата. На въпроса ми: "Трудно ли се правят компромиси?" отговорът е: "Не - те просто не се правят. Важното е да си гледаш работата". И припомня крилатата фраза на Волтер - "Всеки трябва да се грижи за собствената си градина". Така той е полезен и на другите.

И във Варна не спеше нощем

Впечатли ме, че по време на Варненския фестивал, когато не бе ангажиран с работата си като председател на журито, Марлен Хуциев, вместо да си почива, макар и късно вечерта, гледаше произведения на Независимото американско кино.

"Този интерес е продиктуван само от любов към филмовото изкуство или..." - попитах го аз. "В това кино търся гласа и позицията на по-младите ми колеги зад пределите на моята родина - бе отговорът. - Винаги мога да гледам и "Гражданинът Кейн" (1941 г.) на Орсън Уелс, чийто сценарий той пише, режисира, продуцира и изпълнява главната роля в него. Това е върхът на Авторското кино".

В края на разговора ни споделям, че у нас името Марлен Хуциев отдавна буди респект сред широки кръгове от нашата публика. Повечето му филми са добре познати и близки до вкуса на интелигентната аудитория. От своя страна той си спомня за дълголетните си връзки с български колеги, като сред най-близките си приятели поставя незабравимия режисьор Христо Христов.

Не мога да си спестя и едно любопитно съждение на руския гост, отнасящо се до нашата народопсихология: "Клатейки глава вертикално, българинът не казва "не", а "възможно е". До тази истина обаче стигнах след години". (Със съкращения)

Свързани:   Във Варна очакваме днес поета на киното Марлен Хуциев

"Пролет на улица "Заречная" (1956 г.), "Аз съм на 20 години" (1964), "Юлски дъжд" (1966), "Беше месец май" (1970) отдавна са влезли в списъка на култовите филми на руското кино - на онези, които променят поколения с честността на посланията си.
Дата: 26.08.2016


 

Сподели в
 

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

На 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания е посветена обширната статия на испанския посланик у нас, публикувана в номер 24 за 2020 г. на изданието на Дипломатическия институт към българското МВнР.

16.09.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки