Начало
 
 

Чили награди двама българи за подкрепа към чилийските емигранти от 70-те и 80-те

17.09.2016 /10:32 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стилиян Бурханларски получава почетата си диплома от Андрес Сааведра

Правителството на Чили удостои с почетни грамоти двама българи, допринесли много за подкрепата, която получиха у нас навремето чилийските емигранти, избягали от диктатурата на Пиночет.

Това са председателят на някогашния Комитет за солидарност с народа на Чили Йордан Стефанов, днес вече покойник, и неговият заместник Стилиян Бурханларски. И двамата са били дипломати и посланици, а Стилиян Бурханларски се е изявявал активно и като журналист - член е на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.
Представителят на Почетното консулство на Чили у нас Андрес Сааведра събра приятели на Чили на церемония в Испаноезичния център на СУ "Св. Кл. Охридски" и връчи почетната грамота на Стилиян Бурханларски. Грамотата на Йордан Стефанов е била връчена на дъщеря му Емилия Йорданова, в момента посланик на България в Австралия.
Стилиян Бурханларски беше изненадан и трогнат от жеста на признание от страна на Чили и изрази своята благодарност. Той припомни покрусата, предизвикана в България и по света от бруталния военен преврат в Чили на 11 септември 1973 г., който прекърши първия в света мирен опит за преход от капитализъм към социализъм, доведе до масови кървави репресии в страната, до емиграцията на един милион чилийци, до 17-годишна тиранична диктатура на генерал Пиночет.

„Нашите” чилийци са и български посланици

Около 600 чилийски емигранти намериха в онези години подслон и в България. Повечето от тях днес вече са в страната си, върнала се към демокрацията, и пазят топъл спомен за България. Нещо повече - след като държавата ни безотговорно закри посолството си в Чили през 2011 г. и дори продаде дипломатическите ни имоти там, съхранени даже в годините на диктатурата, когато нямахме дипломатически отношения, "нашите" чилийци направиха във Фейсбук своя страница, която озаглавиха Embajada de Bulgaria en Chile - Посолство на България в Чили. Така че сега те са нашите посланици там!
На вчерашната церемония в Софийския университет Андрес Сааведра, който също е бил емигрант и пристига в България през 1980 г. от ГДР с българската си съпруга, разказа, че от някогашните чилийски емигранти в България до днес са останали само трима и те живеят с българските си семейства в различни части на страната. От името на всичките си сънародници, получили солидарност и подкрепа в България, Андрес благодари на народа и страната ни.

Срещата трябва да продължи

Тази среща непременно трябва да продължи и с "второ издание", бяхме единодушни всички, събрали се вчера приятели на Чили. Защото всеки от нас има какво да разкаже и за личните си връзки с тази удивителна страна, и за приятелствата си с някогашните чилийски емигранти, и за съвременния етап от българо-чилийските отношения, и за дългите ни, продължаващи усилия да убедим Столичния общински съвет, че е необходимо да бъде възстановен съществувалия до 1991 г., демонтиран тогава и после "изгубен" паметник на чилийския президент Салвадор Алиенде в София.

Снимки: авторката

Сподели в
 

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

На 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания е посветена обширната статия на испанския посланик у нас, публикувана в номер 24 за 2020 г. на изданието на Дипломатическия институт към българското МВнР.

16.09.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки