Начало
 
 

Чили награди двама българи за подкрепа към чилийските емигранти от 70-те и 80-те

17.09.2016 /10:32 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стилиян Бурханларски получава почетата си диплома от Андрес Сааведра

Правителството на Чили удостои с почетни грамоти двама българи, допринесли много за подкрепата, която получиха у нас навремето чилийските емигранти, избягали от диктатурата на Пиночет.

Това са председателят на някогашния Комитет за солидарност с народа на Чили Йордан Стефанов, днес вече покойник, и неговият заместник Стилиян Бурханларски. И двамата са били дипломати и посланици, а Стилиян Бурханларски се е изявявал активно и като журналист - член е на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.
Представителят на Почетното консулство на Чили у нас Андрес Сааведра събра приятели на Чили на церемония в Испаноезичния център на СУ "Св. Кл. Охридски" и връчи почетната грамота на Стилиян Бурханларски. Грамотата на Йордан Стефанов е била връчена на дъщеря му Емилия Йорданова, в момента посланик на България в Австралия.
Стилиян Бурханларски беше изненадан и трогнат от жеста на признание от страна на Чили и изрази своята благодарност. Той припомни покрусата, предизвикана в България и по света от бруталния военен преврат в Чили на 11 септември 1973 г., който прекърши първия в света мирен опит за преход от капитализъм към социализъм, доведе до масови кървави репресии в страната, до емиграцията на един милион чилийци, до 17-годишна тиранична диктатура на генерал Пиночет.

„Нашите” чилийци са и български посланици

Около 600 чилийски емигранти намериха в онези години подслон и в България. Повечето от тях днес вече са в страната си, върнала се към демокрацията, и пазят топъл спомен за България. Нещо повече - след като държавата ни безотговорно закри посолството си в Чили през 2011 г. и дори продаде дипломатическите ни имоти там, съхранени даже в годините на диктатурата, когато нямахме дипломатически отношения, "нашите" чилийци направиха във Фейсбук своя страница, която озаглавиха Embajada de Bulgaria en Chile - Посолство на България в Чили. Така че сега те са нашите посланици там!
На вчерашната церемония в Софийския университет Андрес Сааведра, който също е бил емигрант и пристига в България през 1980 г. от ГДР с българската си съпруга, разказа, че от някогашните чилийски емигранти в България до днес са останали само трима и те живеят с българските си семейства в различни части на страната. От името на всичките си сънародници, получили солидарност и подкрепа в България, Андрес благодари на народа и страната ни.

Срещата трябва да продължи

Тази среща непременно трябва да продължи и с "второ издание", бяхме единодушни всички, събрали се вчера приятели на Чили. Защото всеки от нас има какво да разкаже и за личните си връзки с тази удивителна страна, и за приятелствата си с някогашните чилийски емигранти, и за съвременния етап от българо-чилийските отношения, и за дългите ни, продължаващи усилия да убедим Столичния общински съвет, че е необходимо да бъде възстановен съществувалия до 1991 г., демонтиран тогава и после "изгубен" паметник на чилийския президент Салвадор Алиенде в София.

Снимки: авторката

Сподели в
 

Символът на Плевен - Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ - се освети в червено на 17 април, Световния ден на хемофилията. Инциативата се подкрепя от Община-Плевен, а осветяването на Мавзолея се извършва безплатно от фирма„Рули“ ООД. Инициатор на инициативата е плевенчанина Бойко Гаргов

20.04.2021/11:25

След дългогодишни археологически проучвания и реставрация Епископската базилика на древния Филипопол вече е част от световното културно-историческо наследство.

18.04.2021/21:34

Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград се присъедини към честванията на 200-годишнината от рождението на Георги С. Раковски. На читателите са представени отбрани издания за делото и личността на основоположника на организираната революционна борба за освобождаването на България, поета, публициста, журналиста Георги С. Раковски.

14.04.2021/16:38

Докато в главите на някои, или пък в пропагандната машина, се търкалят всякакви размисли и страсти за шпионски скандали, въоръжение и прочие дрънканици на руско оръжие и празнодумие, то на 14 април в Московския Дом на националностите ще бъде открито шестото издание на вече превърналия се в традиция Международен фестивал ART Balkan 2021.

13.04.2021/14:54

На 12 април от 19, 30 часа в Зала 1 на НДК предстои ексклузивната прожекция на филма "Ханът и империята". Прожекцията ще е сред специалните събития в програмата на Киномания, а с нея Дворецът на културата в София ще отбележи 40-годишнината от официалното си откриване.

11.04.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки